ΡΕΠΟΡΤΑΖ

12 ευρώ το εισιτήριο εισόδου στην Ακρόπολη της Λίνδου! Εντονότατες αντιδράσεις

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Μέγεθος γραμμάτων

Στα 12 ευρώ κα­θο­ρί­στη­κε το ει­σι­τή­ριο ει­σό­δου στην Ακρό­πο­λη της Λίν­δου με από­φα­ση των υπουρ­γών Πο­λι­τι­σμού και Οι­κο­νο­μι­κών, που δη­μο­σιεύ­θη­κε στην Εφη­με­ρί­δα της Κυ­βερ­νή­σε­ως την 13η Ιου­λί­ου 2016 (ΦΕΚ 2173)!

Με την ως άνω από­φα­ση το αντί­τι­μο για την εί­σο­δο στον αρ­χαιο­λο­γι­κό χώρο δι­πλα­σιά­στη­κε γε­γο­νός που ανα­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει κύμα αντι­δρά­σε­ων από τη δη­μο­τι­κή κοι­νό­τη­τα Λίν­δου, όπως είχε εξάλ­λου προει­δο­ποι­ή­σει ο πρό­ε­δρος κ. Γιώρ­γος Ελευ­θε­ρί­ου.

Ο κ. Ελευ­θε­ρί­ου είχε ζη­τή­σει μά­λι­στα από το Υπουρ­γείο την απο­κα­τά­στα­ση της τρι­το­κο­σμι­κής κα­τά­στα­σης, που επι­κρα­τεί στο ιστο­ρι­κό μνη­μείο της Ακρό­πο­λης της Λίν­δου, ελ­λεί­ψει βα­σι­κών υπο­δο­μών και χώρων υγιει­νής αλλά και την μεί­ω­ση της τιμής του ει­σι­τη­ρί­ου για την πρό­σβα­ση των επι­σκε­πτών σ’ αυτό.

Η τιμή του ει­σι­τη­ρί­ου για πολλά χρό­νια ισο­δυ­να­μού­σε στο ποσό των 6 ευρώ ποσό εύ­λο­γο στους εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­πτες της Λίν­δου. Πλέον υπάλ­λη­λοι, ξε­να­γοί και “tour operators” δια­μαρ­τύ­ρο­νται ότι ελά­χι­στοι είναι οι επι­σκέ­πτες που επι­θυ­μούν την επί­σκε­ψή τους στην πο­λι­τι­στι­κή μας κλη­ρο­νο­μιά (γε­γο­νός το οποίο είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κό), αφού το ει­σι­τή­ριο στην τιμή των 12 ευρώ θε­ω­ρεί­ται πολύ ακρι­βό ιδίως για μία πο­λυά­ριθ­μη οι­κο­γέ­νεια επι­σκε­πτών  και πόσο μάλ­λον όταν η τιμή αυτή δεν είναι ανά­λο­γη των πα­ρε­χο­μέ­νων υπη­ρε­σιών καθώς δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στις προσ­δο­κί­ες του επι­σκέ­πτη.

Ο κ. Ελευ­θε­ρί­ου είχε το­νί­σει μά­λι­στα ότι σε σύ­γκρι­ση με άλλα ευ­ρω­παϊ­κά κράτη η αγορά ει­σι­τη­ρί­ου είναι μεν  χα­μη­λή, αλλά το πλε­ο­νέ­κτη­μα στα άλλα ευ­ρω­παϊ­κά κράτη είναι ότι η τιμή του ει­σι­τη­ρί­ου μπο­ρεί να είναι ίση ή υψη­λό­τε­ρη των 12 ευρώ όμως οι πα­ρε­χό­με­νες υπη­ρε­σί­ες, η ασφά­λεια και η ψυ­χα­γω­γία που απο­λαμ­βά­νει ο επι­σκέ­πτης είναι ανώ­τε­ρες, με απο­τέ­λε­σμα η τιμή του ανα­προ­σαρ­μο­ζό­με­νου ει­σι­τη­ρί­ου στο ποσό των 12 ευρώ να κα­θί­στα­ται δυ­σα­νά­λο­γη των προσ­δο­κιών του επι­σκέ­πτη και ένας λόγος απο­τρε­πτι­κός για την επι­σκε­ψι­μό­τη­τα της Λίν­δου, με απο­τέ­λε­σμα να χά­νο­νται έσοδα.

Είχε επι­ση­μά­νει με­τα­ξύ άλλων ότι για να ανε­βεί κά­ποιος το λόφο της Ακρό­πο­λης χρειά­ζο­νται πε­ρί­που 15 λεπτά περ­πά­τη­μα. Η ανά­βα­ση όμως, κα­θί­στα­ται επι­κίν­δυ­νη αφού δεν υπάρ­χουν προ­στα­τευ­τι­κά κι­γκλι­δώ­μα­τα και έχουν ση­μειω­θεί αρ­κε­τά πε­ρι­στα­τι­κά τραυ­μα­τι­σμών.

«Στις πε­ρισ­σό­τε­ρες πε­ρι­πτώ­σεις, όπου επι­σκέ­πτες τραυ­μα­τί­στη­καν, δεν βρί­σκα­με δια­θέ­σι­μο ασθε­νο­φό­ρο, αφού η Λίν­δος βρί­σκε­ται στην Νότια πλευ­ρά του νη­σιού και απέ­χει από την πόλη της Ρόδου πε­ρί­που 45 λεπτά οδι­κώς. Είναι τέλος, εξευ­τε­λι­στι­κό το γε­γο­νός ότι στον 21ο αιώνα, ένας πο­λυ­σύ­χνα­στος αρ­χαιο­λο­γι­κός χώρος όπως η Ακρό­πο­λη της Λίν­δου να στε­ρεί­ται βα­σι­κών υπο­δο­μών, και ει­δι­κών χώρων υγιει­νής. Ναι, ντρέ­πο­μαι που έρ­χο­μαι στην δυ­σά­ρε­στη θέση να σας το ανα­φέ­ρω!

Τον πε­ρα­σμέ­νο χρόνο, ο κ. Ξυ­δά­κης σε επί­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποί­η­σε στο χωριό τον Μήνα Απρί­λιο, αντι­κρί­ζο­ντας και βιώ­νο­ντας ο ίδιος τα προ­βλή­μα­τα που κα­θι­στού­σαν την επί­σκε­ψη στην Ακρό­πο­λη μη αντα­πο­κρι­νό­με­νη στα πρό­τυ­πα που θέτει ο 21ος αιώ­νας, μου είχε υπο­σχε­θεί προ­σω­πι­κά πα­ρου­σία δη­μάρ­χου Ρόδου κ. Χα­τζη­διά­κου Φω­τί­ου αλλά και του πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Χα­τζη­μάρ­κου Γε­ωρ­γί­ου, πως θα αι­τη­θεί την χο­ρή­γη­ση ασθε­νο­φό­ρου, θα με­ρι­μνή­σει για την κα­τα­σκευή προ­στα­τευ­τι­κών κι­γκλι­δω­μά­των, και ότι θα επι­λη­φθεί ο ίδιος σχε­τι­κά με την επι­διόρ­θω­ση των ήδη υφι­στά­με­νων πα­λαιών χώρων υγιει­νής (να ση­μειω­θεί πως οι μο­να­δι­κές τουα­λέ­τες που υπάρ­χουν στην Ακρό­πο­λη έχουν σφρα­γι­στεί διότι είναι σε τρι­το­κο­σμι­κή κα­τά­στα­ση, αφού η υγιει­νή των εν λόγω τουα­λε­τών κάθε άλλο παρά κα­τάλ­λη­λη είναι για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των βα­σι­κών ανα­γκών), κάτι το οποίο κα­τό­πιν συ­χνών οχλή­σε­ών μου δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε αφού ου­δε­μία επι­σκευή έγινε» είχε το­νί­σει ο κ. Ελευ­θε­ρί­ου.

Οι ανη­συ­χί­ες του δεν ελή­φθη­σαν υπό­ψιν από τον υπουρ­γό Πο­λι­τι­σμού ο οποί­ος με την υπ’ αρίθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/Φ32-Φ56/226261/135785/7473/4873/16 προ­χώ­ρη­σε στην ανα­προ­σαρ­μο­γή των τιμών για τις επι­σκέ­ψεις σε μου­σεία και αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους.

Με την ίδια από­φα­ση κα­θο­ρί­ζε­ται μειω­μέ­νη τιμή στα με­μο­νω­μέ­να καθώς και στα ενιαία ει­σι­τή­ρια στους κά­τω­θι:

α) οι φοι­τη­τές και οι σπου­δα­στές των Ανώ­τα­των και Ανώ­τε­ρων Εκ­παι­δευ­τι­κών Ιδρυ­μά­των, Τε­χνο­λο­γι­κών Εκ­παι­δευ­τι­κών Ιδρυ­μά­των ή ισό­τι­μων Σχο­λών των εκτός της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης χωρών, με την επί­δει­ξη της φοι­τη­τι­κής τους ταυ­τό­τη­τας,

β) οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες και οι πο­λί­τες των λοι­πών κρα­τών-μελών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης άνω των 65 ετών, με την επί­δει­ξη της αστυ­νο­μι­κής τους ταυ­τό­τη­τας ή του δια­βα­τη­ρί­ου τους για την επι­βε­βαί­ω­ση της ηλι­κί­ας και της χώρας προ­έ­λευ­σης,

γ) οι συ­νο­δοί γο­νείς στις εκ­παι­δευ­τι­κές επι­σκέ­ψεις των σχο­λεί­ων της Α’ βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης.

Η εί­σο­δος στους αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους, τα μνη­μεία καιτα μου­σεία είναι ελεύ­θε­ρη, χωρίς την κα­τα­βο­λή αντι­τί­μου, την πρώτη Κυ­ρια­κή κάθε μήνα από 1 η Νο­εμ­βρί­ου έως 31η Μαρ­τί­ου εκά­στου έτους.

Επί­σης κα­θο­ρί­ζο­νται ως ημέ­ρες ελεύ­θε­ρης ει­σό­δου η Εθνι­κή Εορτή της 28ης Οκτω­βρί­ου, οι επε­τεια­κές και βάσει διε­θνών συμ­βά­σε­ων ημε­ρο­μη­νί­ες – η 18η Απρι­λί­ου (Διε­θνής Ημέρα Μνη­μεί­ων), η 18η Μαίου (Διε­θνής Ημέρα Μου­σεί­ων), το Δι­ή­με­ρο Ευ­ρω­παϊ­κών Ημε­ρών Πο­λι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς (το τε­λευ­ταίο σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο Σε­πτεμ­βρί­ου εκά­στου έτους) και η 6η Μαρ­τί­ου (Ημέρα Μνή­μης Με­λί­νας Μερ­κού­ρη).

Απαλ­λάσ­σο­νται από την κα­τα­βο­λή αντι­τί­μου ει­σό­δου με­τα­ξύ άλλων οι  νέοι ηλι­κί­ας έως 18 ετών, με την επί­δει­ξη της αστυ­νο­μι­κής τους ταυ­τό­τη­τας ή του δια­βα­τη­ρί­ου τους για την επι­βε­βαί­ω­ση της ηλι­κί­ας, φοι­τη­τές και οι σπου­δα­στές των Ανώ­τα­των Εκ­παι­δευ­τι­κών Ιδρυ­μά­των, Τε­χνο­λο­γι­κών Εκ­παι­δευ­τι­κών Ιδρυ­μά­των, των Στρα­τιω­τι­κών Σχο­λών ή ισό­τι­μων Σχο­λών των κρα­τών-μελών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, καθώς και των Σχο­λών Ξε­να­γών, με την επί­δει­ξη της φοι­τη­τι­κής-σπου­δα­στι­κής τους ταυ­τό­τη­τας, υπάλ­λη­λοι του Υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού και του Τα­μεί­ου Αρ­χαιο­λο­γι­κών Πόρων και Απαλ­λο­τριώ­σε­ων, με την επί­δει­ξη της υπη­ρε­σια­κής τους ταυ­τό­τη­τας, ξε­να­γοί, επί­ση­μοι φι­λο­ξε­νού­με­νοι του Ελ­λη­νι­κού Δη­μο­σί­ου, άτομα με ανα­πη­ρία (67% και άνω) και ένας συ­νο­δός αυτών και δη­μο­σιο­γρά­φοι.

Οι τιμές που ανα­προ­σαρ­μό­στη­καν στα Δω­δε­κά­νη­σα έχουν ως εξής:

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • d t  /  18.07.2016 10:11

    καλά έκαναν και ανέβασαν την τιμή του εισιτηρίου, τόσα χρόνια υπήρχε αναντιστοιχία τιμών. 6 ευρώ το εισιτήριο και 9 ευρώ ο πάνινος ο γάιδαρος, κάτι δεν ταίριαζε. Η αγορά έπρεπε να βρει την ισορροπία της.

  • Γιωργος  /  18.07.2016 05:41

    Το να κοιταζει ενα κρατος να μαζεψει λεφτα απο τον λαο για να κανει την οικονομικη πολιτικη του ειναι πολυ διαφορετικο απο το να κλεβει τον ιδιο τον λαο του νομιμα. Λιγη ντροπη δεν βλαπτει, αλλα ποιος την εχασε για να την βρουν οι αλητες του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.