ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το «διαζύγιο» Βρετανίας – ΕΕ στο τραπέζι των 28 ηγετών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κάμερον

Τις προ­θέ­σεις του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου για τα επό­με­να βή­μα­τα του Brexit κα­λεί­ται να ξε­κα­θα­ρί­σει το Ντέι­βιν Κά­με­ρον που βρί­σκε­ται για τε­λευ­ταία φορά (;) στο τρα­πέ­ζι των 28 ηγε­τών της Ε.Ε που συ­νε­δριά­ζουν εκτά­κτως στις Βρυ­ξέλ­λες.

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός ο οποί­ος έχει θέσει ένα σχε­τι­κά χα­λα­ρό χρο­νο­διά­γραμ­μα και σε σχέση με την δική του απο­χώ­ρη­ση από την ηγε­σία και σε σχέση με την απο­χώ­ρη­ση της Μ. Βρε­τα­νί­ας από την Ευ­ρω­παϊ­κή ‘Ενωση προ­σπερ­νά την απαί­τη­ση των Ευ­ρω­παί­ων « προ­χώ­ρα γρή­γο­ρα» στο αί­τη­μα για το δια­ζύ­γιο.

Η επι­θυ­μία των ηγε­τών της Ε.Ε να τε­λειώ­σει γρή­γο­ρα η κα­τα­στρο­φι­κή για την οι­κο­νο­μία αβε­βαιό­τη­τα πήρε σή­με­ρα και θε­σμι­κή υπό­στα­ση με το ψή­φι­σμα που ενέ­κρι­νε το Ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο με το οποίο ζη­τεί­ται από το Λον­δί­νο να προ­χω­ρή­σει άμεσα η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής του αι­τή­μα­τος απο­χώ­ρη­σης.

«Θέ­λου­με η δια­δι­κα­σία απο­χώ­ρη­σης από την ΕΕ να είναι όσο το δυ­να­τόν πιο εποι­κο­δο­μη­τι­κή, υπο­γράμ­μι­σε ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Ντέι­βιντ Κά­με­ρον, προ­σερ­χό­με­νος σε ένα «προ­πα­ρα­σκευα­στι­κό» ρα­ντε­βού με τον  πρό­ε­δρο της Κο­μι­σιόν Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ.

Σ αυτή τη συ­νά­ντη­ση όπως προ­α­νήγ­γει­λε μι­λώ­ντας στο ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο ο Ζαν Κλ. Γιουν­κερ ,θα ζη­τού­σε στον Κά­με­ρον να ξε­κα­θα­ρί­σει τι θα κάνει.

« Όχι σή­με­ρα ή αύριο αλλά σύ­ντο­μα. Δεν μπο­ρεί να πα­ρα­μέ­νει η αβε­βαιό­τη­τα επί μα­κρόν. Οι Βρε­τα­νοί πρέ­πει να μας πουν το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τόν τι θέ­λουν» ήταν η χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή φράση του προ­έ­δρου της Κο­μι­σιόν.

Ο κ. Κά­με­ρον – που εκτός όλων των άλλων πρέ­πει να εξη­γή­σει γιατί πήρε στε­γα­στι­κό λίγες μέρες πριν το Brexit – δια­βε­βαί­ω­σε πά­ντως πως η Βρε­τα­νία δεν γυρνά την πλάτη της στην Ευ­ρώ­πη, προ­σθέ­το­ντας ότι θα ανα­ζη­τή­σει τη στε­νό­τε­ρη δυ­να­τή σχέση με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση.

Φο­βέ­ρες, προει­δο­ποι­ή­σεις και…φρένα από τη Μέρ­κελ

Το κλίμα το οποίο θα αντι­με­τω­πί­σει εντός της Συ­νό­δου ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός προ­δια­γρά­φουν οι δη­λώ­σεις των ηγε­τών της Ε.Ε αλλά και των αξιω­μα­τού­χων των Βρυ­ξελ­λών.

Η γερ­μα­νί­δα κα­γκε­λά­ριος μπο­ρεί να επα­νέ­λα­βε πως δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξουν «ούτε άτυ­πες ούτε επί­ση­μες δια­βου­λεύ­σεις δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξουν πριν το βρε­τα­νι­κό αί­τη­μα απο­χώ­ρη­σης» αλλά επι­φυ­λά­χθη­κε να ακού­σει  « την εκτί­μη­ση και αξιο­λό­γη­ση του Ντ. Κά­με­ρον για τις εξε­λί­ξεις».

Η κ. Μέρ­κελ μί­λη­σε για την ανά­γκη « να βελ­τιώ­σου­με την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τά μας και πρέ­πει να χτί­σου­με μια στενή σχέση με το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, ως εταί­ρο – πλέον – της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης»

Και κα­τέ­λη­ξε αμ­φί­ση­μα «Λυ­πού­με­θα, αλλά θα πα­ρα­μεί­νου­με συν­δε­δε­μέ­νοι με τη Με­γά­λη Βρε­τα­νία».

Ολάντ: Δεν μπο­ρού­με να χά­σου­με χρόνο

Το Πα­ρί­σι πρω­το­στα­τεί στο group των χωρών της Ε.Ε που προ­κρί­νουν γρή­γο­ρο ξε­κα­θά­ρι­σμα των σχέ­σε­ων με το Λον­δί­νο και ο  Φραν­σουά Ολάντ το κα­τέ­στη­σε κάτι πα­ρα­πά­νω από σαφές ει­σερ­χό­με­νος στη σύ­νο­δο.

« ‘Εκα­ναν την επι­λο­γή να βγουν από την Ε.Ε. με με­γά­λη πλειο­ψη­φία. Η ει­κό­να είναι ξε­κά­θα­ρη και δεν μπορώ να φα­ντα­στώ μια βρε­τα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση που δε θα σε­βα­στεί την από­φα­ση του λαού της» ανέ­φε­ρε.

Ο ίδιος ση­μεί­ω­σε πως « Η ΕΕ θα πρέ­πει να κα­τα­στή­σει σαφές ότι το Ηνω­μέ­νο πρέ­πει το τα­χύ­τε­ρο δυ­να­τό να κα­τα­θέ­σει την αί­τη­ση εξό­δου. Δεν μπο­ρού­με να χά­σου­με χρόνο» επα­νέ­λα­βε και πρό­σθε­σε υπο­νο­ώ­ντας τις αγο­ρές «όλοι πλέον κοι­τούν την Ευ­ρώ­πη».

Για το αύριο της Ε.Ε ση­μεί­ω­σε πως «η Ευ­ρώ­πη συ­νε­χί­ζει δεν στα­μα­τά­ει στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο».

 

Ο γάλ­λος πρό­ε­δρος κα­τέ­στη­σε δη­μό­σια και την πίεση που ασκεί στο Βε­ρο­λί­νο για να γί­νουν τα επό­με­να απο­φα­σι­στι­κά βή­μα­τα προς την εμ­βά­θυν­ση της Ε.Ε.

«Σαν Ευ­ρω­παί­οι πρέ­πει να βγά­λου­με συ­μπε­ρά­σμα­τα. Να προ­στα­τέ­ψου­με τα σύ­νο­ρά μας, να δώ­σου­με έμ­φα­ση στη νε­ο­λαία, είπε ο γάλ­λος πρό­ε­δρος και κα­τέ­λη­ξε « Πρέ­πει να κι­νη­θού­με με τρόπο που να εναρ­μο­νι­στούν οι δη­μο­σιο­νο­μι­κές και κοι­νω­νι­κές πο­λι­τι­κές…Πρέ­πει να ορ­γα­νώ­σου­με την ευ­ρω­ζώ­νη πιο δη­μο­κρα­τι­κά .Η Ευ­ρώ­πη πρέ­πει να ανα­λά­βει τις ευ­θύ­νες της».

Κάμερον και Ολάντ συνομιλούν πριν την έναρξη της συνόδου της ΕΕ
Κά­με­ρον και Ολάντ συ­νο­μι­λούν πριν την έναρ­ξη της συ­νό­δου της ΕΕ

Νω­ρί­τε­ρα ο επι­κε­φα­λής του Eurogroup Ολ­λαν­δός πρω­θυ­πουρ­γός Γε­ρούν Ντάι­σελ­μπλουμ τό­νι­σε πως η νέα εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία που θα συ­να­φθεί με τη Βρε­τα­νία (μετά το Βrexit) θα είναι λι­γό­τε­ρο ευ­νοϊ­κή από ότι ίσχυε για τη χώρα ενόσω ήταν μέλος της ΕΕ

Σουλτς: Δεν μπο­ρού­με να πε­ρι­μέ­νου­με και πολύ την Βρε­τα­νία

Στην γραμ­μή του Βε­ρο­λί­νου κι­νή­θη­κε ο πρό­ε­δρος του ευ­ρω­κοι­νο­βου­λί­ου Μάρ­τιν Σούλτς ζη­τώ­ντας η συ­ζή­τη­ση για την έξοδο της Μ. Βρε­τα­νί­ας να αρ­χί­σει το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τόν αλλά δεί­χνο­ντας κα­τα­νό­η­ση στο γε­γο­νός ότι η βρε­τα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έχει ανά­γκη κά­ποιο χρόνο.

«Η Με­γά­λη Βρε­τα­νία και στο μέλ­λον θα έχει συ­γκε­κρι­μέ­νη σχέση με την Ε.Ε. Πα­ρα­μέ­νει μέλος της G7. Πριν με­ρι­κές ημέ­ρες κα­νείς δεν φα­ντα­ζό­ταν ότι θα λάμ­βα­νε η οι­κο­νο­μία της αρ­νη­τι­κές αξιο­λο­γή­σεις από Οί­κους όπως η S&P τη Βρε­τα­νία. Αυτό δεί­χνει το επι­κίν­δυ­νο σπι­ράλ που έχει μπει» είπε προ­σερ­χό­με­νος στη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής.

Έδει­ξε κα­τα­νό­η­ση στο γε­γο­νός ότι η βρε­τα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση χρειά­ζε­ται κά­ποιο χρόνο, «όμως δεν μπο­ρου­με να πε­ρι­μέ­νου­με και πάρα πολύ» ση­μεί­ω­σε και πρό­σθε­σε ότι «εως τον Σε­πτέμ­βριο θα πρέ­πει να αρ­χί­σουν οι συ­ζη­τή­σεις».

Ζή­τη­σε να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία της εξό­δου με αμοι­βαίο σε­βα­σμό και το τα­χύ­τε­ρο δυ­να­τόν, ενώ υπο­γράμ­μι­σε ότι «χρεια­ζό­μα­στε μία κα­λύ­τε­ρη Ευ­ρώ­πη».

 

Τουσκ: Εί­μα­στε και σή­με­ρα έτοι­μοι να κι­νή­σου­με τις δια­δι­κα­σί­ες για το δια­ζύ­γιο 

«Χωρίς ενερ­γο­ποί­η­ση του άρ­θρου 50 δεν θα ξε­κι­νή­σου­με καμία δια­πραγ­μά­τευ­ση» ανέ­φε­ρε και ο πρό­ε­δρος του Ευ­ρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου προ­σερ­χό­με­νος για την σύ­νο­δο των ευ­ρω­παί­ων ηγε­τών.

Σε­βό­μα­στε τη βρε­τα­νι­κή από­φα­ση αλλά πα­ράλ­λη­λα σε­βό­μα­στε και τις Συν­θή­κες, ση­μεί­ω­σε ο Τούσκ  και πρό­σθε­σε «Η βρε­τα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει να ενερ­γο­ποι­ή­σει την δια­δι­κα­σία εξό­δου. Αυτή είναι η νο­μι­κή δια­δι­κα­σία»

Σύμ­φω­να με τον Τούσκ η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση είναι έτοι­μη «να εκ­κι­νή­σει τις δια­δι­κα­σί­ες του δια­ζυ­γί­ου και σή­με­ρα, χωρίς όμως εν­θου­σια­σμό, καθώς το σε­νά­ριο αυτό δεν είναι το ιδα­νι­κό για εμάς».

Υπάρ­χουν «συ­γκε­κρι­μέ­νες θέ­σεις» αλλά δεν θα ξε­κι­νή­σουν οι δια­δι­κα­σί­ες εξό­δου χωρίς την ει­δο­ποί­η­ση από τη Με­γά­λη Βρε­τα­νία.

«Πρέ­πει να εί­μα­στε υπο­μο­νε­τι­κοί. Η Ευ­ρώ­πη είναι έτοι­μη αν και δεν είναι το σε­νά­ριο που επι­θυ­μού­σα­με».

Μι­λώ­ντας σε προ­σω­πι­κό τόνο ση­μεί­ω­σε ότι τη μέρα του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος αι­σθάν­θη­κε σαν να έφυγε ένας φίλος από το σπίτι

Τσί­πρας: Η Ευ­ρώ­πη να λάβει τολ­μη­ρές απο­φά­σεις

Την ελ­πί­δα ότι το απο­τέ­λε­σμα του βρε­τα­νι­κού δη­μο­ψη­φί­σμα­τος θα είναι μια «αφύ­πνι­ση» για την Ευ­ρώ­πη εξέ­φρα­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας προ­σερ­χό­με­νος στη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής.

«Φο­βά­μαι πως βρι­σκό­μα­στε σε ένα δύ­σκο­λο σταυ­ρο­δρό­μι για την Ευ­ρώ­πη και φτά­σα­με σε μια προ­βλέ­ψι­μη κρίση λόγω του δη­μο­κρα­τι­κού ελ­λείμ­μα­τος, της έλ­λει­ψης κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής και αλ­λη­λεγ­γύ­ης», τό­νι­σε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας. Συ­νε­χί­ζο­ντας ανέ­φε­ρε πως είναι ανα­γκαίο «η Ευ­ρώ­πη να λάβει τολ­μη­ρές απο­φά­σεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελ­κυ­στι­κή για τους πο­λί­τες».

«Πρέ­πει να λά­βου­με πρω­το­βου­λί­ες για να αντι­κα­τα­στή­σου­με τη λι­τό­τη­τα με την ανά­πτυ­ξη, το δι­χα­σμό με την σύ­γκλι­ση, την ανερ­γία με τις ποιο­τι­κές δου­λειές και τις ατε­λεί­ω­τες δια­βου­λεύ­σεις πίσω από κλει­στές πόρ­τες με την δια­φά­νεια και την δη­μο­κρα­τία», κα­τέ­λη­ξε ο Έλ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός.

Βέλ­γος πρω­θυ­πουρ­γός: Η Ε.Ε δεν είναι facebook

Βολές κατά του πρω­θυ­πουρ­γού της Με­γά­λης Βρε­τα­νί­ας Ντέι­βιντ Κά­με­ρον  εξα­πέ­λυ­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός του Λου­ξεμ­βούρ­γου Ξαβιέ Μπε­τέλ ανα­φο­ρι­κά με το απο­τέ­λε­σμα του βρε­τα­νι­κού δη­μο­ψη­φί­σμα­τος.

«Η βρε­τα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση διορ­γά­νω­σε αυτό το δη­μο­ψή­φι­σμα κα­θα­ρά για εσω­τε­ρι­κούς πο­λι­τι­κούς λό­γους και τώρα έχου­με αυτό το απο­τέ­λε­σμα. Η Ε.Ε. δεν είναι facebook, οπότε δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει κα­τά­στα­ση it’s complicated.  Θα πρέ­πει να υπάρ­ξει δια­ζύ­γιο, αφού αυτό ψή­φι­σαν οι πο­λί­τες του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου», ανέ­φε­ρε ο κ. Μπε­τέλ, προ­σερ­χό­με­νος στη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής της ΕΕ.

 

Λι­θουα­νή πρω­θυ­πουρ­γός:Αν το άρθρο 50 δεν ενερ­γο­ποι­η­θεί κα­λω­σο­ρί­ζω πίσω την Αγ­γλία

Προ­σερ­χό­με­νη στη σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής η πρό­ε­δρος της Λι­θουα­νί­ας Ντά­λια Γκρι­μπαϊ­σκάι­τε δή­λω­σε: “Όλοι χρεια­ζό­μα­στε πε­ρισ­σό­τε­ρο χρόνο και να ηρε­μή­σου­με. Ο Κά­με­ρον χρειά­ζε­ται να πει κάτι σε εμάς, όχι εμείς σε αυτόν. Είμαι λίγο λυ­πη­μέ­νη επει­δή αγα­πά­με τη Βρε­τα­νία. Δια­νοη­τι­κά και ψυ­χο­λο­γι­κά το Brexit έχει ήδη γίνει, λόγω της ψη­φο­φο­ρί­ας και επει­δή προ­τά­θη­κε εξ αρχής και λόγω των φι­λο­δο­ξιών των λίγων πο­λι­τι­κών η χώρα έγινε όμη­ρος. Θα συ­ζη­τή­σου­με για το τι πρέ­πει να γίνει. Ας μην κά­νου­με ει­κα­σί­ες, μία ομάδα χωρών είναι ενο­χλη­μέ­νη από την ομο­σπον­δια­κή προ­ο­πτι­κή και άλλοι είναι πιο ευ­έ­λι­κτοι. Ας εί­μα­στε ήρε­μοι.

Χρεια­ζό­μα­στε χρόνο, θα πρέ­πει να επα­νε­ξε­τά­σου­με και πρέ­πει να ενω­θού­με. Είναι μια πρό­κλη­ση. Αν το άρθρο δεν ενερ­γο­ποιεί­ται, τότε κα­λω­σο­ρί­ζω πίσω την Αγ­γλία».

Σου­η­δός πρω­θυ­πουρ­γός: Οι Βρε­τα­νοί να απο­φα­σί­σουν το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό

Οι Βρε­τα­νοί «πρέ­πει να το ενερ­γο­ποι­ή­σουν το άρθρο 50 το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό, να απο­φα­σί­σουν το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό» ανέ­φε­ρε ο  Σου­η­δός πρω­θυ­πουρ­γός Στέ­φαν Λόφ­βεν και τό­νι­σε πως η ΕΕ θα πρέ­πει να δει τι δρόμο θα πάρει.

« Πρέ­πει να φτιά­ξου­με μια Ε.Ε των πο­λι­τών. Με δου­λειές, κοι­νω­νι­κή προ­στα­σία, χωρίς πε­ρί­πλο­κους κα­νο­νι­σμούς από τις Βρυ­ξέλ­λες. Να το κά­νου­με μόνοι μας, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες των κρα­τών μελών. Πρέ­πει να δεί­ξου­με στους πο­λί­τες ότι αυτός ο ορ­γα­νι­σμός είναι για αυ­τούς» είπε ο σου­η­δός πρω­θυ­πουρ­γός.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.