ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχίζουν οι εργασίες της Οικουμενικής Συνόδου

news room 4 λεπτά ανάγνωση
1

Με με­γά­λη χαρά υπο­δέ­χτη­καν προ­χθές το με­ση­μέ­ρι τα Χανιά την Α.Θ.Π. τον Οι­κου­με­νι­κό Πα­τριάρ­χη κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαίο, ο οποί­ος έφθα­σε την 13.30 με­σημ­βρι­νή ώρα στο αε­ρο­δρό­μιο.

Την Αυτού Θε­ο­τά­τη Πα­να­γιό­τη­τα τον Οι­κου­με­νι­κό Πα­τριάρ­χη κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαίο υπο­δέ­χθη­καν τα μέλη της Ιεράς Συ­νό­δου της Εκ­κλη­σί­ας Κρή­της με επι­κε­φα­λής τον Αρ­χιε­πί­σκο­πο Ει­ρη­ναίο, ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Κυ­δω­νί­ας και Απο­κο­ρώ­νου κ. Δα­μα­σκη­νός, ως οι­κεί­ος Αρ­χιε­ρεύς, πλή­θος ιε­ρέ­ων, ο Υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών κ. Γιάν­νης Αμα­να­τί­δης, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Κρή­της κ.Σταύ­ρος Αρ­να­ου­τά­κης, ο Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Από­στο­λος Βουλ­γα­ρά­κης, ο Δή­μαρ­χος Χα­νί­ων κ.Τάσος Βάμ­βου­κας και αξιω­μα­τού­χοι των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων και των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας.

Στην τε­λε­τή της υπο­δο­χής πα­ρί­στα­το τι­μη­τι­κό άγημα καθώς και μπά­ντες των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων.

Στον χαι­ρε­τι­σμό του ο Πα­τριάρ­χης του Γέ­νους ανέ­φε­ρε με­τα­ξύ άλλων: «Πά­τη­σα το πόδι μου στην ηρω­ο­τό­κο Κρήτη και με­τα­φέ­ρω σε όλους σας με πολλή χαρά και συ­γκί­νη­ση, την ευ­λο­γία και τον ασπα­σμό της μη­τρός εκ­κλη­σί­ας, του Οι­κου­με­νι­κού μας Πα­τριαρ­χεί­ου.

Ασπά­ζο­μαι έναν έκα­στον προ­σω­πι­κά από τους ευ­λο­γη­μέ­νους Κρή­τας, οι οποί­οι δια μέσου των αιώ­νων, ανέ­κα­θεν απο­τε­λούν καύ­χη­μα δια το Οι­κου­με­νι­κό μας Πα­τριαρ­χείο.

Εάν κάθε φορά έρ­χο­μαι στην Κρήτη με χαρά και συ­γκί­νη­ση, και ήρθα πολ­λές φορές, αυτή την φορά είναι αυ­το­νό­η­τον ότι δια­κα­τέ­χο­μαι,από αι­σθή­μα­τα με­γα­λυ­τέ­ρας χαρ­τάς και συ­γκι­νή­σε­ως και εν­θου­σια­σμού.

Δια την ιε­ρό­τη­τα του εγ­χει­ρή­μα­τος το οποίο ευ­ρί­σκε­ται ενώ­πιόν μας και εννοώ την Αγίαν και Με­γά­λην Σύ­νο­δο της Ορ­θο­δό­ξου Εκ­κλη­σί­ας, αλλά και για το αί­σθη­μα της ευ­θύ­νης η οποία βα­ρύ­νει τους ώμους ημών των προ­κα­θη­μέ­νων, αλλά και όλων των Αγίων αδελ­φών ιε­ραρ­χών, δια την εκ­πλή­ρω­ση αυτής της ιεράς απο­στο­λής μας.

Βε­βαί­ως την χαρά του ιστο­ρι­κού αυτού γε­γο­νό­τος επι­σκιά­ζει η από­φα­ση ορι­σμέ­νων αδελ­φών εκ­κλη­σιών, να μην προ­σέλ­θουν και να μην συμ­με­τά­σχουν εις την Αγίαν και Με­γά­λην Σύ­νο­δο.

Η ευ­θύ­νη για την από­φα­σή τους βα­ρύ­νει τας ιδίας τα εκ­κλη­σί­ας αυτάς και τους προ­κα­θη­μέ­νους των διότι μόλις προ πε­ντα­μή­νου εις την Γε­νεύη κατά την σύ­να­ξη των Ορ­θο­δό­ξων προ­κα­θη­μέ­νων απο­φα­σί­σα­με και υπο­γρά­ψα­με να έρ­θου­με τον Ιού­νιο στην Κρήτη και να πραγ­μα­το­ποι­ή­σου­με αυτό το πο­λυ­χρό­νιο όραμα που έχου­με όλες οι Εκ­κλη­σί­ες εις δια­κή­ρυ­ξην και δια­δή­λω­σιν της ενό­τη­τος της Ορ­θο­δό­ξου Εκ­κλη­σί­ας μας και εις εξέ­τα­σιν και από­φα­σιν από κοι­νού δια τα προ­βλή­μα­τα τα οποία απα­σχο­λούν σή­με­ρα τον Ορ­θό­δο­ξον κό­σμον.

Εύ­χο­μαι οι Εκ­κλη­σί­ες αυτές, έστω και εκ των υστέ­ρων, έστω και την ύστα­τη στιγ­μή να ανα­θε­ω­ρή­σουν την από­φα­σήν των, να σε­βα­στούν τας υπο­γρα­φάς των και να βρε­θούν εδώ εις την Κρήτη, όπου μαζί με την χαρά της εκ­πλη­ρώ­σε­ως της ιστο­ρι­κής απο­στο­λής μας, να έχου­με και την χαρά να γευ­θού­με την φι­λο­ξε­νία και την αρ­χο­ντιά όλων των Κρη­τών, από τους με­γα­λυ­τέ­ρους, μέχρι και του μι­κρο­τέ­ρου παι­διού.

Και το λέγω αυτό διότι έχω προ­σω­πι­κήν πεί­ραν από τα πολ­λάς εδώ επι­σκέ­ψεις μου….

Εύ­χο­μαι εις όλους σας όλα τα καλά του Θεού.

Εύ­χο­μαι ο Θεός να ευ­λο­γή­σει τας ερ­γα­σί­ας μας.

Εύ­χο­μαι το Πα­νά­γιον Πνεύ­μα του οποί­ου την κά­θο­δο εις τον κό­σμον εορ­τά­ζο­με τα ημέ­ρας αυτάς της Πε­ντη­κο­στής να μας φω­τί­σει όλους να πρά­ξου­με εις το ακέ­ραιον το χρέος μας και το κα­θή­κον μας και να ανα­χω­ρή­σου­με από την Κρή­την εις το τέλος των ερ­γα­σιών μας, έχο­ντας δώσει το μή­νυ­μα το οποίο πε­ρι­μέ­νει από ημάς όλος ο κό­σμος….».

Το πρό­γραμ­μα

της Συ­νό­δου

Πα­ρα­σκευή, 17 Ιου­νί­ου

09.30 Ξε­κι­νούν οι ερ­γα­σί­ες της Αγίας και Με­γά­λης Συ­νό­δου. Θα συμ­με­τά­σχουν οι προ­κα­θή­με­νοι όλων των Ορ­θο­δό­ξων Εκ­κλη­σιών οι οποί­οι θα συ­νο­δεύ­ο­νται από δύο ιε­ράρ­χες. Θα γίνει θε­ώ­ρη­ση του Μη­νύ­μα­τος της Αγίας και Με­γά­λης Συ­νό­δου.

Σάβ­βα­το των Ψυχών, 18 Ιου­νί­ου

Μη­τρο­πο­λι­τι­κός Ναός Ευαγ­γε­λι­σμού της Θε­ο­τό­κου Κι­σά­μου Κρή­της. Θεία Λει­τουρ­γία υπό του Πα­τριάρ­χη Αλε­ξαν­δρεί­ας Θε­ό­δω­ρου Β’ και μνη­μό­συ­νο υπέρ της ανα­παύ­σε­ως των ψυχών όλων όσοι αγω­νί­σθη­καν για την Ορ­θό­δο­ξη πίστη. Ανα­χώ­ρη­ση με ιδιω­τι­κή πτήση από τον αε­ρο­λι­μέ­να Χα­νί­ων για τη στρα­τιω­τι­κή βάση του Ηρα­κλεί­ου. Ο κάθε προ­κα­θή­με­νος θα συ­νο­δεύ­ε­ται από εννέα συ­νο­δούς. Το από­γευ­μα θα γίνει δο­ξο­λο­γία στην Κα­θε­δρι­κό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προ­σφώ­νη­ση θα γίνει από τον αρ­χιε­πί­σκο­πο Κρή­της Ει­ρη­ναίο και στον Εσπε­ρι­νό θα χο­ρο­στα­τή­σει ο Οι­κου­με­νι­κός Πα­τριάρ­χης συγ­χο­ρο­στα­τού­ντων των Προ­κα­θη­μέ­νων των Ορ­θο­δό­ξων Εκ­κλη­σιών.

Κυ­ρια­κή της

Πε­ντη­κο­στής, 19 Ιου­νί­ου

Ο Οι­κου­με­νι­κός Πα­τριάρ­χης θα χο­ρο­στα­τή­σει στη Θεία Λει­τουρ­γία στην Μη­τρο­πο­λι­τι­κό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηρά­κλειο. Παρών θα είναι και ο Πρό­ε­δρος της Δη­μο­κρα­τί­ας Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος. Το με­ση­μέ­ρι ο κ. Παυ­λό­που­λος θα πα­ρα­θέ­σει γεύμα στους Προ­κα­θή­με­νους των Ορ­θο­δό­ξων Εκ­κλη­σιών.

Δευ­τέ­ρα του Αγίου Πνεύ­μα­τος, 20 Ιου­νί­ου

Όρ­θρος και Θεία Λει­τουρ­γία στην Ιερά Πα­τριαρ­χι­κή και Σταυ­ρο­πη­για­κή Μονή Κυ­ρί­ας Θε­ο­τό­κου Αγ­γέ­λων Γω­νιάς.

11.00 – 14.00 Εναρ­κτή­ρια συ­νε­δρί­α­ση της Αγίας και Με­γά­λης Συ­νό­δου στην Ορ­θό­δο­ξη Ακα­δη­μία Κρή­της. Θα είναι πα­ρό­ντες και οι πα­ρα­τη­ρη­τές της Συ­νό­δου.

Τρίτη 21 Ιου­νί­ου

Θεία λει­τουρ­γία στα Αρα­βι­κά στην Ι.Μονή Γω­νιάς. Λαμ­βά­νουν μέρος οι κλη­ρι­κοί της Αντι­προ­σω­πεί­ας της Εκ­κλη­σί­ας της Αντιο­χεί­ας. Συ­νε­δρί­α­ση της Αγίας και Με­γά­λης Συ­νό­δου.

Τε­τάρ­τη 22 Ιου­νί­ου

Θεία Λει­τουρ­γία στα Σλα­βι­κά στην Ι.Μ Γω­νιάς. Θα λά­βουν μέρος οι κλη­ρι­κοί των αντι­προ­σω­πειών των σλα­βό­φω­νων Εκ­κλη­σιών. Συ­νε­δρί­α­ση της Αγίας και Με­γά­λης Συ­νό­δου.

Πέμ­πτη 23 Ιου­νί­ου

Θεία Λει­τουρ­γία στα Ρου­μα­νι­κά στην Ι.Μ Γω­νιάς. Συ­νε­δρί­α­ση της Αγίας και Ιεράς Συ­νό­δου.

Πα­ρα­σκευή 24 Ιου­νί­ου

Θεία Λει­τουρ­γία στα Γε­ωρ­για­νά στην Ι.Μονή Γω­νιάς. Συ­νε­δρί­α­ση της Αγίας και Ιεράς Συ­νό­δου. Το βράδυ ο πρό­ε­δρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορ­θό­δο­ξης Ακα­δη­μί­ας Κρή­της θα πα­ρα­θέ­σουν γεύμα στους Ορ­θό­δο­ξους Προ­κα­θη­μέ­νους.

Σάβ­βα­το 25 Ιου­νί­ου

Θεία Λει­τουρ­γία στα Αλ­βα­νι­κά στην Ι.Μονή Γω­νιάς.

Ολο­κλή­ρω­ση των ερ­γα­σιών της συ­νε­δρί­α­σης της Αγίας και Με­γά­λης Συ­νό­δου.

Κυ­ρια­κή 26 Ιου­νί­ου

Συλ­λεί­τουρ­γο των Προ­κα­θη­μέ­νων στον Ιερό Ναό Απο­στό­λων Πέ­τρου και Παύ­λου Χα­νί­ων.

Επί­ση­μο γεύμα από τον μη­τρο­πο­λί­τη Κυ­δω­νί­ας και Απο­κο­ρώ­νου Δα­μα­σκη­νού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.