Ειδήσεις

Νέα Δημοκρατία: Ομοβροντία κατά του Μεγάρου Μαξίμου

Σάλπισμα αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης σε όλα τα επίπεδα σήμανε η επιστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Δρέσδη, όπου και έδωσε το “παρών” στην 64η ετήσια συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σημαντικά τετ α τετ με ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας. Ακολουθώντας εμφατικά τη στρατηγική του χτισίματος των διεθνών σχέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει διαρκώς την άποψη περί της αναγκαιότητας αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, προκειμένου να έρθει στο προσκήνιο μία κυβέρνηση που θα προωθήσει τις απαραίτητες εκείνες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, για να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, την ώρα που στη λεωφόρο Συγγρού εστιάζουν στην ανάδειξη των θεμάτων της καθημερινότητας και προετοιμάζονται να φέρουν στο προσκήνιο της γαλάζια πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Βγάζοντας κόκκινη κάρτα στις βεβιασμένες, όπως χαρακτηρίζονται, κινήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων προς την κατεύθυνση της αλλαγής του εκλογικού νόμου (ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως είναι καθαρά δεύτερος και σπεύδει να προωθήσει αλλαγές, μήπως και διασωθεί, σημειώνουν στελέχη) στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας η ικανοποίηση από το δημοσκοπικό προβάδισμα της παράταξης έναντι της Κουμουνδούρου είναι διάχυτη, αν και δεν απουσιάζουν οι δηκτικές τροχιοδεικτικές βολές για τα αποτελέσματα της έρευνας της “Κάπα Research”, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο Βήμα της Κυριακής. Μία δημοσκόπηση που δίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάδισμα 3,5 εκατοστιαίων μονάδων έναντι της Κουμουνδούρου.

“Το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν επιλεκτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων όταν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι σε μία μέτρηση που τους συμφέρει – και μάλιστα σε ΜΜΕ που οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει ως διαπλοκή – επιβεβαιώνει την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει. Ακόμη και στην πρόθεση ψήφου της Κάπα Research η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο. Ενδεικτικό στοιχείο της αγωνίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι και ο τρόπος που το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσίασε τη δημοσκόπηση, βλέποντας κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων, συγκρίνοντας όμως μετρήσεις διαφορετικών εταιρειών”, ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Αναδεικνύοντας το κατά τους γαλάζιους ποιοτικό προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετούσαν στο προσκήνιο των λεγομένων τους τη διαφορά ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό όσον αφορά στη δημοφιλία και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. “Το γεγονός αυτό που κυριαρχεί σε όλες τις μετρήσεις επί πολλούς μήνες και με πολύ μεγαλύτερες διαφορές από αυτές που περιγράφει η συγκεκριμένη εταιρία, είναι πρωτοφανές. Είναι η πρώτη φορά στα δημοσκοπικά χρονικά που ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει τόσο ισχυρό και σταθερό προβάδισμα έναντι του εν ενεργεία πρωθυπουργού. Η δημοσκόπηση της Κάπα Research ιδιαίτερα στα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες μετρήσεις που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες βδομάδες. Πάντοτε έδινε πολύ μικρότερες διάφορες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία επέμενε μέχρι το τέλος να δίνει τρίτο τον κ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή της νέας Δημοκρατίας”, σχολίαζαν, σε τόνους σαφώς αιχμηρούς, στη λεωφόρο Συγγρού. Παράλληλα, συμπλήρωναν πως το γεγονός ότι οι πολίτες κρίνουν θετικά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ φυσιολογικό, επισημαίνοντας πως αυτό σχετίζεται με την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και την ανάγκη σταθερότητας. “Σταθερότητα που δεν υπηρετείται από την ανερμάτιστη και ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης”, έλεγαν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τους γαλάζιους σε δημόσιες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους να επισημαίνουν πως ο προσεχής Σεπτέμβριος μπορεί και να είναι καταλυτικός όσον αφορά στο ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων (πέρα από τα μέτρα-φωτιά η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμα σκληρό κύκλο αξιολόγησης) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευρύνει την ατζέντα των παρεμβάσεών του, με στόχο ξεκάθαρο να ισχυροποιήσει τα ερείσματά του στη μεσαία τάξη και στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που πλήττονται περισσότερο από την τέλεια καταιγίδα της υπερφορολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ανοιχτά μέτωπα της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της ανεργίας και του προσφυγικού-μεταναστευτικού τοποθετούνται στην αιχμή της στρατηγικής, οι προτάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών αποτελούν το καινούριο πλαίσιο των παρεμβάσεων, το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη τροφοδοτείται συνεχώς με επιχειρήματα, ενώ οι τροχιοδεικτικές βολές για επιχείρηση “διχασμού”, “πόλωσης” και “κοινωνικού μίσους” εκτοξεύονται κατά ριπάς εναντίον των μαξιμινών, καθώς η λεωφόρος Συγγρού επιθυμεί την πόντο-πόντο αποδόμηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του οικοδομήματος της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου.  “Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά τα έδωσε όλα. Ένα πολύ επώδυνο πακέτο μέτρων, το οποίο τώρα οι πολίτες θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται. Δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα τι έχει συμβεί. Τώρα θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται και την αύξηση του Φ.Π.Α. και την αύξηση των εισφορών και τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Τώρα θα τα καταλάβουν αυτά. Τα έδωσε όλα λοιπόν ο κύριο Τσίπρας, γιατί; Για να μείνει στην εξουσία”, τονίζει, στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πορεύεται σταθερά στην ανάδειξη της κόκκινης διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στους “μεταρρυθμιστές” και τους “λαϊκιστές”.

Όσον αφορά στο περιβόητο μαξιμινό αφήγημα περί της αναθεώρησης του Συντάγματος, στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Συγγρού υπενθυμίζουν, με νόημα, πως η πρωτοβουλία, για να ανοίξει η συζήτηση πέριξ του συγκεκριμένου ζητήματος ανήκει στον κ. Μητσοτάκη, που το έθεσε εμφατικά στο πρώτο τετ α τετ του με τον κ. Τσίπρα, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της παράταξης. “Ο κ. Μητσοτάκης, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο και πριν από έξι μήνες, έχει αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος σιωπούσε επί μήνες για αυτό το θέμα. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος”, σχολιάζουν και στρέφουν την προσοχή τους στη διαμόρφωση της συνολικής γαλάζιας πρότασης, η οποία και θα παρουσιαστεί, όταν λάβει σάρκα και οστά, σε ειδική εκδήλωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου