ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μαξίμου

Να εκ­με­ταλ­λευ­θεί την τρί­μη­νη… κα­νο­νι­κό­τη­τα προ­κει­μέ­νου να ανα­τρέ­ψει το βαρύ κλίμα που έχει δη­μιουρ­γη­θεί στην κοι­νω­νία για την κυ­βέρ­νη­ση επι­διώ­κει πλέον το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου.

Του Νίκου Αν­δριό­που­λου

Μπο­ρεί στο κυ­βερ­νη­τι­κό επι­τε­λείο να απο­τι­μούν θε­τι­κά τον πλήρη απο­λο­γι­σμό της δια­πραγ­μά­τευ­σης, ωστό­σο ου­δείς τρέ­φει φρού­δες ελ­πί­δες πως κυ­βέρ­νη­ση και ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δια­τη­ρούν το σαφές προ­βά­δι­σμα που είχαν εξα­σφα­λί­σει τον πε­ρα­σμέ­νο Σε­πτέμ­βρη. Παρά το τα­ξι­κό πρό­ση­μο που επι­χει­ρή­θη­κε από την κυ­βέρ­νη­ση για τα προ­α­παι­τού­με­να της αξιο­λό­γη­σης, τα σκλη­ρά υφε­σια­κά μέτρα που ακόμα δεν έχουν γίνει αι­σθη­τά στην τσέπη των πο­λι­τών προ­βλη­μα­τί­ζουν το πρω­θυ­πουρ­γι­κό επι­τε­λείο. Μά­λι­στα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του newsbeast οι μυ­στι­κές δη­μο­σκο­πή­σεις που έχουν στα χέρια τους στο Μα­ξί­μου επι­βε­βαιώ­νουν πως η πα­ρα­τε­τα­μέ­νη δια­πραγ­μά­τευ­ση για το κλεί­σι­μο της πρώ­της αξιο­λό­γη­σης έχει προ­κα­λέ­σει ση­μα­ντι­κή φθορά στο κυ­βερ­νη­τι­κό επι­τε­λείο.

Ωστό­σο, το κλίμα που επι­κρα­τεί στο Μα­ξί­μου είναι ότι η δη­μο­σκο­πι­κή «ψα­λί­δα» υπέρ της ΝΔ είναι εφι­κτό να ανα­τρα­πεί εάν γί­νουν οι σω­στές κι­νή­σεις «με κοι­νω­νι­κό και ανα­πτυ­ξια­κό πρό­ση­μο», όπως ση­μειώ­νουν χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά σε κάθε ευ­και­ρία. Ο λόγος που είναι εδραιω­μέ­νη αυτή η πε­ποί­θη­ση στο κυ­βερ­νη­τι­κό επι­τε­λείο είναι διότι εκτι­μά­ται πως ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μπο­ρεί να πα­ρου­σιά­ζει κάμψη στα πο­σο­στά του, ωστό­σο δεν πα­ρα­τη­ρεί­ται ανά­λο­γη αύ­ξη­ση και δυ­να­μι­κή στις σφυγ­μο­με­τρή­σεις για τη Νέα Δη­μο­κρα­τία. Ως εκ τού­του, συ­νερ­γά­τες του πρω­θυ­πουρ­γού κά­νουν λόγο για «απο­γο­ή­τευ­ση» πολ­λών ψη­φο­φό­ρων που μπο­ρεί να ανα­τρα­πεί υπερ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, καθώς θε­ω­ρεί­ται δε­δο­μέ­νη η προ­έ­λευ­σή τους από το κέ­ντρο και στα αρι­στε­ρά του πο­λι­τι­κού φά­σμα­τος.

Ο με­γα­λύ­τε­ρος φόβος ωστό­σο στο πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο δεν έχει να κάνει με το όποιο προ­βά­δι­σμα της ΝΔ αλλά με το με­γά­λο στοί­χη­μα για απο­κλι­μά­κω­ση των πο­σο­στών ανερ­γί­ας και επι­στρο­φή στην ανά­πτυ­ξη, καθώς εκεί εκτι­μά­ται ότι θα κρι­θεί εν πολ­λοίς η επό­με­νη εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση, την οποία το­πο­θε­τούν σε ορί­ζο­νται τριε­τί­ας.

Για αυτόν τον λόγο και στο κυ­βερ­νη­τι­κό επι­τε­λείο χα­ρά­ζουν την επό­με­νη μέρα με ακρο­γω­νιαίο λίθο της ασκού­με­νης πο­λι­τι­κής την «δί­καιη ανά­πτυ­ξη», την οποία επα­νέ­λα­βε και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στη συ­νέ­ντευ­ξή του στην Εφη­με­ρί­δα των Συ­ντα­κτών. Στό­χος του Μα­ξί­μου είναι μέσα από τις νο­μο­θε­τι­κές δρά­σεις και πρω­το­βου­λί­ες του κα­λο­και­ριού να στα­λεί ένα σαφές μή­νυ­μα στην κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία των χα­μη­λό­τε­ρων στρω­μά­των ότι η κυ­βέρ­νη­ση πο­ρεύ­ε­ται με όρους κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης και πως οι καρ­ποί της ανά­καμ­ψης θα δια­νεί­μο­νται για να ελα­φρύ­νουν τα συ­νή­θη υπο­ζύ­για.

Το σύν­θη­μα για την… με­τά­βα­ση στη δια­κυ­βέρ­νη­ση εκτός μνη­μο­νια­κού πλαι­σί­ου έδωσε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο της Πέμ­πτης, ενώ εν­δει­κτι­κά ση­μεί­ω­σε χθες πως «οφεί­λου­με να ανα­γνω­ρί­σου­με ότι η κυ­βερ­νη­τι­κή λει­τουρ­γία ήταν δέ­σμια της δια­πραγ­μά­τευ­σης». «Τώρα είναι η ώρα», υπο­γράμ­μι­σε, «που πρέ­πει να δεί­ξου­με τις κυ­βερ­νη­τι­κές μας επι­δό­σεις και να αξιο­λο­γη­θού­με».

Το εναρ­κτή­ριο λά­κτι­σμα στην προ­σπά­θεια ανα­τρο­πής του σκη­νι­κού δί­νε­ται από την κυ­βέρ­νη­ση με τον ανα­πτυ­ξια­κό νόμο που ήδη έχει κα­τα­τε­θεί στη Βουλή, την ώρα που ανα­μέ­νο­νται ως μάννα εξ ου­ρα­νού τα 3,5 δισ. ευρώ που θα πέ­σουν στην αγορά για την απο­πλη­ρω­μή λη­ξι­πρό­θε­σμων οφει­λών του Δη­μο­σί­ου προς ιδιώ­τες. Πολλά πο­ντά­ρουν πα­ράλ­λη­λα στην κυ­βέρ­νη­ση τόσο στην απορ­ρό­φη­ση των κον­δυ­λί­ων του ΕΣΠΑ όσο και στο ανα­πτυ­ξια­κό πα­κέ­το Γιούν­κερ. Επι­πλέ­ον, για το μέ­τω­πο της ανερ­γί­ας στο Μα­ξί­μου εκτι­μούν ότι μία «καλή αρχή» μπο­ρεί να γίνει με την άμεση έναρ­ξη του νέου προ­γράμ­μα­τος κοι­νω­φε­λούς ερ­γα­σί­ας, που προ­βλέ­πει την δη­μιουρ­γία σχε­δόν 150.000 θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας, οκτά­μη­νης διάρ­κειας, για την ανα­κού­φι­ση μα­κρο­χρό­νια ανέρ­γων.

newbeast.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.