ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πάμε για άλλα» με τις offshore εταιρείες!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
1

Αθήνα, 1

Την «γκρί­ζα» ζώνη που δη­μιούρ­γη­σε η κυ­βέρ­νη­ση με τον συ­νο­λι­κό χει­ρι­σμό της στο θέμα της σκαν­δα­λώ­δους διά­τα­ξης για τις offshore εται­ρεί­ες πα­ρέ­χο­ντας ποι­νι­κή αμνή­στευ­ση σε πο­λι­τι­κά πρό­σω­πα πα­ρα­δέ­χθη­κε η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Δι­καιο­σύ­νης στην ολο­μέ­λεια της Βου­λής χωρίς ωστό­σο να δώσει πει­στι­κές απα­ντή­σεις για το αν έγινε από νο­μο­θε­τι­κή προ­χει­ρό­τη­τα ή σκο­πι­μό­τη­τα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η κυ­βέρ­νη­ση μαζί με τις 7.500 σε­λί­δες του πο­λυ­νο­μο­σχε­δί­ου έφερε προ­κλη­τι­κή διά­τα­ξη που απε­λευ­θέ­ρω­σε τα πο­λι­τι­κά πρό­σω­πα να έχουν offshore εται­ρεί­ες ακόμα και σε φο­ρο­λο­γι­κούς πα­ρα­δεί­σους. Το ζή­τη­μα απο­κα­λύ­φθη­κε από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και από τότε το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου με σπα­σμω­δι­κές και αλ­λη­λο­συ­γκρουό­με­νες ενέρ­γειες επι­χεί­ρη­σε να δια­σκε­δά­σει τις εντυ­πώ­σεις.

Η ολική με­τα­στρο­φή της κυ­βέρ­νη­σης ολο­κλη­ρώ­θη­κε με την τρο­πο­λο­γία που κα­τέ­θε­σε σή­με­ρα στην Βουλή η οποία επι­χει­ρεί να διορ­θώ­σει την δική της αρ­χι­κή διά­τα­ξη. Ωστό­σο και η νέα ρύθ­μι­ση δη­μιούρ­γη­σε νέους προ­βλη­μα­τι­σμούς και «πο­νο­κε­φά­λους» στο Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου. Συ­γκε­κρι­μέ­να, η νέα  διά­τα­ξη προ­βλέ­πει κα­θο­λι­κή απα­γό­ρευ­ση σε υπουρ­γούς και βου­λευ­τές να με­τέ­χουν σε διοί­κη­ση ή με­το­χι­κό κε­φά­λαιο εται­ρειών που εδρεύ­ουν στο εξω­τε­ρι­κό.

Δίνει μά­λι­στα πε­ρι­θώ­ριο 60 ημε­ρών προ­κει­μέ­νου όσοι έχουν με­το­χές – ακόμα και offshore – να σπεύ­σουν να τις με­τα­βι­βά­σουν. Στην πράξη προ­βλέ­φθη­κε η αρ­χι­κή σκαν­δα­λώ­δης ρύθ­μι­ση  θα έχει διάρ­κεια ζωής 60 ημε­ρών!.

Το θέμα αυτό θί­χτη­κε από την αντι­πο­λί­τευ­ση με απο­τέ­λε­σμα ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης να επα­νέλ­θει με νέα διόρ­θω­ση.

Ωστό­σο όπως επι­ση­μαί­νουν έμπει­ροι νο­μι­κοί «η ζημιά έχει ήδη γίνει» εξη­γώ­ντας ότι από την στιγ­μή που πήρε ΦΕΚ η πρώτη προ­κλη­τι­κή ρύθ­μι­ση εως ότου να δη­μο­σιευ­τεί στο φύλλο κυ­βερ­νή­σε­ως η δεύ­τε­ρη που επα­να­φέ­ρει το αυ­στη­ρό πλαί­σιο, οι «εν­δια­φε­ρό­με­νοι» μπο­ρούν να με­τα­βι­βά­σουν τις με­το­χές που εν­δε­χο­μέ­νως κα­τέ­χουν σε offshore και να απαλ­λα­γούν από τις βα­ρύ­τα­τες ποι­νι­κές ευ­θύ­νες.

Με την νο­μο­τε­χνι­κή βελ­τί­ω­ση επι της τρο­πο­λο­γί­ας που κα­τέ­θε­σε ο κ. Πα­ρα­σκευό­που­λος προ­βλέ­πε­ται ότι «η με­τα­βί­βα­ση δεν επη­ρε­ά­ζει και δεν αίρει το αξιό­ποι­νο για τις ήδη συ­ντε­λε­σθεί­σες πα­ρα­βά­σεις…». Ωστό­σο το μόνο αδί­κη­μα που απέ­μει­νε μετά το «ξέ­πλυ­μα» που επέ­φε­ρε η αρ­χι­κή σκαν­δα­λώ­δης ρύθ­μι­ση είναι η ανει­λι­κρι­νής δή­λω­ση πόθεν έσχες. Δη­λα­δή εάν σή­με­ρα ένας υπουρ­γός εντο­πι­στεί με offshore και ταυ­τό­χρο­να σπεύ­σει να με­τα­βι­βά­σει τις με­το­χές του τότε το μόνο αδί­κη­μα που θα τον βα­ρύ­νει θα είναι η ψευ­δής δή­λω­ση πόθεν έσχες.

Επί­σης, με την βελ­τί­ω­ση Πα­ρα­σκευό­που­λου επι­χει­ρεί­ται να πε­ριο­ρι­στεί «το πα­ρά­θυ­ρο αμνή­στευ­σης» ώστε να μην χρη­σι­μο­ποι­η­θεί κατά την δί­μη­νη πα­ρά­τα­ση που δί­νε­ται στα πο­λι­τι­κά πρό­σω­πα να με­τα­βι­βά­σουν κάθε με­το­χή εται­ρεί­ας στο εξω­τε­ρι­κό.

Απο­λο­γη­τι­κός Τσί­πρας:

Επι­χεί­ρη­σε να κρυ­φτεί πίσω από

την απου­σία βου­λευ­τών της ΝΔ

Σε προ­σπά­θεια να δι­καιο­λο­γή­σει τις πα­λι­νω­δί­ες της κυ­βέρ­νη­σης επι­δό­θη­κε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας με πα­ρέμ­βα­σή του κατά τη διάρ­κεια της συ­ζή­τη­σης στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής κρυ­βό­με­νος πίσω από την απου­σία των βου­λευ­τών της ΝΔ.

Χωρίς να δίνει καμία ου­σια­στι­κή απά­ντη­ση στο γιατί άλ­λα­ξε η νο­μο­θε­σία του 2010 αρ­κού­με­νος απλά στο επι­χεί­ρη­μα ότι ήταν «έωλη» ο κ.Τσί­πρας ανά­λω­σε το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος της πα­ρέμ­βα­σής του στην από­φα­ση της ΝΔ να απο­χω­ρή­σει από τη συ­ζή­τη­ση. Αρ­κέ­στη­κε να μι­λή­σει μόνο για «βελ­τι­στο­ποί­η­ση» της διά­τα­ξης του άρ­θρου 178 του πο­λυ­νο­μο­σχε­δί­ου λέ­γο­ντας ότι ίσως έγινε και κατά τρόπο υπερ­βο­λι­κό.

Επα­νέ­λα­βε τις γνω­στές ύβρεις περί ψέ­μα­τος με κοντά πο­δά­ρια και πρω­το­σέ­λι­δα λαϊ­κί­στι­κου τύπου και άφησε υπο­νο­ού­με­να για τη στάση της ΝΔ λέ­γο­ντας ότι η στάση της απο­φα­σί­στη­κε είτε διότι συ­νει­δη­το­ποί­η­σαν ότι θα είχαν τε­ρά­στιες απώ­λειες στην ονο­μια­στι­κή ψη­φο­φο­ρία

είτε γιατί τρέ­χουν να προ­λά­βουν την προ­θε­σμία 60 ημέ­ρων για να δη­λώ­σουν τη συμ­με­το­χή τους σε με­το­χι­κό κε­φά­λαιο.

«Ερ­χό­μα­στε για να μην υπάρ­ξει καμία σκιά στο πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα που καλ­λιέρ­γη­σε ο άκρα­τος λαϊ­κι­σμός και φέρ­νου­με μια βελ­τι­στο­ποί­η­ση της προη­γού­με­νης ρύθ­μι­σης με από­λυ­το τρόπο κά­ποιοι θα πουν υπερ­βο­λι­κό. Μόνο με υπερ­βο­λές μπο­ρεί να απα­ντή­σει κα­νείς στη λάσπη και την χυ­δαιό­τη­τα κι αυτό γιατί δεν μπρο­ού­με να ανε­χθού­με ως πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα άλλη μια πληγή» είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Τσί­πρας.

Επι­σή­μως, με την τρο­πο­λο­γία που ει­σή­χθη προς ψή­φι­ση στη Βουλή η κυ­βέρ­νη­ση νο­μο­θε­τεί την κα­θο­λι­κή απα­γό­ρευ­ση στα πο­λι­τι­κά πρό­σω­πα να δια­τη­ρούν offshore εται­ρεί­ες στο εξω­τε­ρι­κό.

Πρό­κει­ται για έναν ελιγ­μό με τον οποίο το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου προ­σπα­θεί να «αμπα­λά­ρει» την άτα­κτη υπο­χώ­ρη­ση στην οποία υπο­χρε­ώ­θη­κε λόγω της κα­τα­κραυ­γής.

Η νέα ρύθ­μι­ση δη­μιουρ­γεί προ­βλη­μα­τι­σμούς ενώ θε­ω­ρεί­ται ότι πε­ριέ­χει «γκρί­ζα» ση­μεία.

Σύμ­φω­να με την νέα διά­τα­ξη υπουρ­γοί, βου­λευ­τές και πα­ρέν­θε­τα πρό­σω­πα όπως σύ­ζυ­γοι και συγ­γε­νείς πρώ­του βαθ­μού απα­γο­ρεύ­ε­ται να με­τέ­χουν στην διοί­κη­ση ή στο κε­φά­λαιο εται­ρειών του εξω­τε­ρι­κού.

Προ­θε­σμία 60 ημε­ρών στους

πο­λι­τι­κούς για να με­τα­βι­βά­σουν

τις με­το­χές τους

Προ­βλέ­πε­ται δε προ­θε­σμία εξή­ντα ημε­ρών για να με­τα­βι­βά­σουν τις εξω­χώ­ριες εται­ρεί­ες όσοι έχουν το σχε­τι­κό με­το­χι­κό κε­φά­λαιο. Ωστό­σο, έμπει­ροι νο­μι­κοί επι­ση­μαί­νουν ότι η συ­γκε­κρι­μέ­νη προ­θε­σμία δη­μιουρ­γεί «με­γά­λο πα­ρά­θυ­ρο» για να σπεύ­σουν όσοι με­τέ­χουν σε offshore ή εται­ρεί­ες σε φο­ρο­λο­γι­κούς πα­ρα­δεί­σους του εξω­τε­ρι­κού να τις με­τα­βι­βά­σουν.

Επί­σης, προς διευ­κρί­νι­ση πα­ρα­μέ­νει το τι εν­νο­εί ο νο­μο­θέ­της με τον όρο «συμ­με­το­χή στο κε­φά­λαιο εται­ρειών» και αν στον συ­γκε­κρι­μέ­νο πε­ριο­ρι­σμό πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και οι με­το­χές ει­σηγ­μέ­νων ξένων εται­ρειών.

Εξαι­ρούν τους γε­νι­κούς γραμ­μα­τείς από τη ρύθ­μι­ση!

Η προ­ω­θού­με­νη τρο­πο­λο­γία που η κυ­βέρ­νη­ση υπο­χρε­ώ­θη­κε να ει­σα­γά­γει προς ψή­φι­ση μετά την κα­τα­κραυ­γή για τις offshore προ­βλέ­πει ότι για τους γε­νι­κούς γραμ­μα­τείς, τους δι­κα­στι­κούς και τους διοι­κη­τές τρα­πε­ζών η απα­γό­ρευ­ση ισχύ­ει μόνο για μη συ­νερ­γά­σι­μα φο­ρο­λο­γι­κά κράτη ή για φο­ρο­λο­γι­κούς πα­ρα­δεί­σους. Επί της ου­σί­ας δη­λα­δή οι γε­νι­κοί γραμ­μα­τείς εξαι­ρού­νται από την κα­θο­λι­κή απα­γό­ρευ­σης δια­τή­ρη­σης offshore!

Πα­ρα­δέ­χθη­κε τις «γκρί­ζες» ζώνες της νέας διά­τα­ξης

ο Πα­ρα­σκευό­που­λος

Νο­μο­τε­χνι­κή προ­χει­ρό­τη­τα ή νέα από­πει­ρα συ­γκά­λυ­ψης και πα­ρο­χής ασυ­λί­ας σε πο­λι­τι­κά πρό­σω­πα που έχουν εξω­χώ­ριες εται­ρεί­ες; Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης Νίκος Πα­ρα­σκευό­που­λος μετά από σχε­τι­κές κα­ταγ­γε­λί­ες της αντι­πο­λί­τευ­σης πα­ρα­δέ­χθη­κε ότι υπάρ­χει «γκρί­ζα» ζώνη και στη νέα τρο­πο­λο­γία που ήρθε να διορ­θώ­σει την προη­γού­με­νη σκαν­δα­λώ­δη διά­τα­ξη  που επέ­τρε­πε σε υπουρ­γούς και βου­λευ­τές να έχουν offshore.

«Το διά­στη­μα 60 ημε­ρών θα βοη­θή­σει και στην απο­κά­λυ­ψη πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων που δεν είχαν δη­λω­θεί. Δεν είναι λο­γι­κό όμως να μπουν σε αυτή την ρύθ­μι­ση και όσοι είχαν offshore εται­ρεί­ας. Εδώ θα πρέ­πει να υπάρ­ξει νο­μο­τε­χνι­κή βελ­τί­ω­ση» είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Πα­ρα­σκευό­που­λος.

Ο ίδιος επι­τέ­θη­κε και στην ΝΔ υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι με την απο­χώ­ρη­σή της δεί­χνει ότι δεν επι­θυ­μεί την εφαρ­μο­γή της νέας αυ­στη­ρής διά­τα­ξης που απα­γο­ρεύ­ει κα­θο­λι­κά την συμ­με­το­χή στην διοί­κη­ση ή στο κε­φά­λαιο εται­ριών με έδρα το εξω­τε­ρι­κό.

ΝΔ: Ο Τσί­πρας εκ­φώ­νη­σε

τον επι­κή­δειο του δήθεν

πλε­ο­νε­κτή­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ

«Ο κ. Τσί­πρας εκ­φώ­νη­σε σή­με­ρα τον επι­κή­δειο του δήθεν ηθι­κού πλε­ο­νε­κτή­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που απε­βί­ω­σε με τη διά­τα­ξη-πλυ­ντή­ριο στην υπό­θε­ση “offshore ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ”», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης προ­σθέ­τει, για την κυ­βέρ­νη­ση, πως «δόλια έφε­ραν και συ­νει­δη­τά ψή­φι­σαν» διά­τα­ξη που επέ­τρε­πε σε υπουρ­γούς και στε­λέ­χη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, είτε να συμ­με­τέ­χουν σε offshore εται­ρεί­ες, είτε να αθω­ω­θούν ορι­στι­κά για τυχόν πα­ρά­νο­μη συμ­με­το­χή τους.

«Τώρα, κάτω από τη γε­νι­κή κα­τα­κραυ­γή, προ­σπα­θούν να δρα­πε­τεύ­σουν, ψη­φί­ζο­ντας σή­με­ρα το ακραία αντί­θε­το από εκεί­νο που είχαν ψη­φί­σει πριν από λίγες μόνο ημέ­ρες» το­νί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση, όπου γί­νε­ται λόγος για τρο­πο­λο­γία κα­τα­φα­νώς αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή και πρα­κτι­κώς ανε­φάρ­μο­στη.

«Το ερώ­τη­μα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλή­θεια: Πιά­στη­καν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκ­θε­τοι. Τους έχουν, πια, κα­τα­λά­βει όλοι. Η φάρσα της εξα­πά­τη­σης τε­λεί­ω­σε», υπο­γραμ­μί­ζει η ΝΔ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.