ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοποθέτηση του κ. Βασίλη Περίδη στη Γενική Συνέλευση του ΔΣΡ για το ασφαλιστικό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου

Θα ξεκι­νήσω με την επι­σή­μανση, ότι το ασφα­λι­στικό καθε­στώς των Δικη­γό­ρων δια­φο­ρο­ποιεί­ται στρα­τη­γικά από αυτό άλλων κατη­γο­ριών ασφα­λι­σμέ­νων, διότι ασφα­λί­ζε­ται ουσια­στικά η δικη­γο­ρική μας ιδιό­τητα ανε­ξαρ­τή­τως παροχής υπη­ρε­σίας ,εν αντι­θέ­σει με άλλους κλάδους εργα­ζο­μέ­νων που ασφα­λί­ζε­ται η παροχή εργα­σίας ή υπη­ρε­σίας για όσο χρόνο παρέ­χε­ται αυτή. Εμείς πλη­ρώ­νουμε εισφο­ρές, είτε έχουμε δουλεία ,είτε όχι, ενώ οι εργα­ζό­με­νοι μόνο όταν έχουν. Επο­μέ­νως ανή­κουμε σε άλλη κατη­γο­ρία και έτσι πρέπει να αντι­με­τω­πι­ζό­μα­στε.

Επειδή ανα­φέρ­θηκε από τον Υπουργό Εργα­σίας και Κοι­νω­νι­κών Ασφα­λί­σεων ανα­λη­θώς , ότι σύμφωνα με το προ­σχέ­διο του νέου ασφα­λι­στι­κού νομο­σχε­δίου οι εισφο­ρές των νέων δικη­γό­ρων θα είναι σχεδόν ίδιες με τις προη­γού­με­νες, παρα­θέτω τις εισφο­ρές του υφι­στά­με­νου συστή­μα­τος όπου εύκολα δια­πι­στώ­νε­ται ,ότι αυτό δεν ισχύει.

Με βάση το υπάρχον καθε­στώς οι ασφα­λι­στι­κές μας εισφο­ρές για το Ταμείο Νομικών μαζί με τις εισφο­ρές προς το ΤΥΔΕ ανέρ­χο­νται :

Για τους νέους δικη­γό­ρους και συγκε­κρι­μένα :

1) Για δικη­γόρο τριε­τίας συνο­λικά 1501,68 ευρώ (1.201 ΤΝ+300 ΤΥΔΕ),

2) για δικη­γόρο τεσ­σά­ρων και πέντε ετών συνο­λικά 1.780,20 ευρώ (1.450,20 ΤΝ+330 ΤΥΔΕ),

3) για δικη­γόρο εξα­ε­τίας συνο­λικά 3.440 ευρώ (2.780 ΤΝ+660 ΤΥΔΕ) και

4) για δικη­γό­ρους έξι ετών και άνω εγγε­γραμ­μέ­νους μετά το 1993 συνο­λικά ευρώ 4.056 (3.273 ΤΝ+783 ΤΥΔΕ) και

5) για εγγε­γραμ­μέ­νους πριν από το 1993 συνο­λικά 3.280 ευρώ ( 2.626 Τ.Ν. + 654 ΤΥΔΕ).

Με βάση το νέο νομο­σχέ­διο οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές για τους δικη­γό­ρους δια­μορ­φώ­νο­νται από την 1-1-2017 σε ποσοστό επί του καθαρού εισο­δή­μα­τος από την ασκού­μενη δρα­στη­ριό­τητα του δικη­γό­ρου κατά το προη­γού­μενο φορο­λο­γικό έτος ως εξής :

-Εισφορά για κύρια σύνταξη 20% επί του φορο­λο­γη­τέου εισο­δή­μα­τος, για επι­κου­ρική σύνταξη 7,5% ,για υγειο­νο­μική περί­θαλψη 6,95% και 4% για τον κλάδο εφάπαξ. Δηλαδή η συνο­λική ασφα­λι­στική επι­βά­ρυνση του δικη­γό­ρου ανέρ­χε­ται σε 38,45 % του εισο­δή­μα­τος του (20+7,5+6,95+4= 38,45 %).

Πέραν όμως της κατα­βο­λής της εισφο­ράς του 38,45% ο καθένας από εμάς θα κληθεί να πλη­ρώ­σει φόρο εισο­δή­μα­τος 26% μέχρι εισο­δή­ματα 50.000 ευρώ και 33% για τα εισο­δή­ματα άνω των 50.000 ευρώ, προ­κα­τα­βολή φόρου 75%-100% και φόρο επι­τη­δεύ­μα­τος 650 ευρώ .Η προ­κα­τα­βολή φόρου θα δοθεί εφάπαξ και απλώς την επόμενη χρονιά θα συμ­ψη­φί­ζε­ται με την προ­κα­τα­βολή της προη­γού­με­νης και θα κατα­βάλ­λε­ται τυχόν διαφορά.

Παρα­δείγ­ματα

– Δικη­γό­ρος με καθαρό ετήσιο εισό­δημα 0 € από την 1η μέρα εγγρα­φής του στον οικείο σύλλογο θα κληθεί να κατα­βά­λει 2.700 € ετήσιες ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές+ 650 ευρώ φόρο επι­τη­δεύ­μα­τος.

– Δικη­γό­ρος με καθαρό ετήσιο εισό­δημα 5.000 € θα κληθεί να κατα­βά­λει 2.700 περίπου € ετήσιες εισφο­ρές+ 1300 φόρο εισο­δή­μα­τος +975 ευρώ προ­κα­τα­βολή φόρου+ 650 φόρο επι­τη­δεύ­μα­τος δηλαδή συνο­λικά μαζί με τις άλλες φορο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις =4.664 ευρώ . Θα του απο­μέ­νει δηλαδή υπό­λοιπο από το εισό­δημα του 336 ευρώ.

– Δικη­γό­ρος με καθαρό ετήσιο εισό­δημα 10.000 € θα κληθεί να κατα­βά­λει 3.845 € ετήσιες εισφο­ρές και μαζί με τις άλλες φορο­λο­γι­κές του επι­βα­ρύν­σεις συνο­λικά +2.600 1.950+650= 9.045 ευρώ. Θα του απο­μέ­νει δηλαδή υπό­λοιπο από το εισό­δημα του 955 ευρώ.

– Δικη­γό­ρος με καθαρό ετήσιο εισό­δημα 15.000 € θα κληθεί να κατα­βά­λει ως εισφο­ρές 5.767,50 € και μαζί με τις άλλες φορο­λο­γι­κές του επι­βα­ρύν­σεις συνο­λικά +3.900+2.925+650=13.242,5 ευρώ .Θα του απο­μέ­νει δηλαδή υπό­λοιπο από το εισό­δημα του 1.758 ευρώ.

– Δικη­γό­ρος με καθαρό ετήσιο εισό­δημα 20.000 € θα κληθεί να κατα­βά­λει για ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές 7.690 € και μαζί με τις άλλες φορο­λο­γι­κές του επι­βα­ρύν­σεις συνο­λικά +5.200+3.900+650=17.440 ευρώ. Θα του απο­μέ­νει δηλαδή υπό­λοιπο από το εισό­δημα του 2.560 ευρώ.

– Δικη­γό­ρος με καθαρό ετήσιο εισό­δημα 30.000 € θα κληθεί να κατα­βά­λει για ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές 11.535 € και μαζί με τις άλλες φορο­λο­γι­κές του επι­βα­ρύν­σεις + 7.800+5.850+650=25.835 ευρώ .Θα του απο­μέ­νει δηλαδή υπό­λοιπο από το εισό­δημα του 4.265 ευρώ.

– Δικη­γό­ρος με καθαρό ετήσιο εισό­δημα 50.000 € θα κληθεί να κατα­βά­λει ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές 19.225 € και μαζί με τις άλλες φορο­λο­γι­κές του επι­βα­ρύν­σεις συνο­λικά + 13.000+9.750+650=41.975 ευρώ Θα του απο­μέ­νει δηλαδή από το εισό­δημα του υπό­λοιπο 8.025 ευρώ ήτοι 668 ευρώ τον μήνα!!!!.

– Δικη­γό­ρος με καθαρό ετήσιο εισό­δημα 70.000 € θα κληθεί να κατα­βά­λει ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές 26.916 € (ανώτατο πλαφόν) και μαζί με τις άλλες φορο­λο­γι­κές του επι­βα­ρύν­σεις συνο­λικά + 18.200+13.650+650=59.416 ευρώ Θα του απο­μέ­νει δηλαδή από το εισό­δημα του υπό­λοιπο 10.584 ευρώ ήτοι 882 ευρώ τον μήνα!!!!.

Εάν αφαι­ρέ­σουμε την προ­κα­τα­βολή του φόρου που θα δοθεί μόνο την πρώτη φορά από το καθαρό εισό­δημα μας θα αφαι­ρεί­ται ουσια­στικά για ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές και φόρους το 69% και θα μας απο­μέ­νει μόνο το 31%. Κάτι που επε­σή­μα­ναν ακόμη και οι θεσμοί ,που θεωρούν τις εισφο­ρές υπερ­βο­λι­κές και απα­ρά­δε­κτες ,αφού δεν προ­κύ­πτουν με ακρί­βεια τα ποσά που θα κατα­βλη­θούν από αυτές.

Είναι σαφές, ότι οι νέες εισφο­ρές είναι μεγα­λύ­τε­ρες των σημε­ρι­νών.

Όλα αυτά όταν από επίσημα στοι­χεία προ­κύ­πτει, ότι επί συνόλου 22.400 μελών του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Αθηνών 8.057 Δικη­γό­ροι δηλαδή ποσοστό 36% δεν έκοψαν ούτε ένα γραμ­μά­τιο το πρώτο εξάμηνο του 2016, 2.800 είχαν μόνο μία ή δύο παρα­στά­σεις και 2.215 δικη­γό­ροι είχαν 3-5 παρα­στά­σεις δηλαδή 13.072 δικη­γό­ροι ποσοστό 62 % είχαν λιγό­τε­ρες από τέσ­σε­ρις (4) παρα­στά­σεις στα δικα­στή­ρια.

Και βέβαια ενώ θα υπάρ­χουν υπέ­ρο­γκες κατα­βο­λές εισφο­ρών οι συντά­ξεις και οι παροχές υγείας όχι μόνο δεν θα βελ­τιω­θούν ανα­λο­γικά ,αλλά θα μειω­θούν κιόλας, αφού ανε­ξαρ­τή­τως των κατα­βαλ­λό­με­νων εισφο­ρών το ύψος των συντά­ξεων μετά από 35 ή 40 χρόνια δια­μορ­φώ­νε­ται πλέον σε 950 έως 1050 ευρώ η και λιγό­τερα. Είτε λοιπόν ένας δικη­γό­ρος έχει μηδέν εισό­δημα ,είτε πενήντα 50.000 ευρώ ,ενώ θα κατα­βάλ­λει ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές ανάλογα με το εισό­δημα του θα παίρνει μετά από 40 χρόνια την ίδια σύναξη των 950 ή 1050 ευρώ.Το σύστημα από αντα­πο­δο­τικό γίνεται ανα­δια­νε­μη­τικό κυρίως υπέρ των ταμείων που έχουν μεγάλα ελλείμ­ματα.

Το επίμαχο νομο­σχέ­διο συντά­χθηκε πρό­χειρα , χωρίς να είναι κοστο­λο­γη­μένο και χωρίς καμία ανα­λο­γι­στική μελέτη όσον αφορά τις επι­πτώ­σεις του. Η τυχόν εφαρ­μογή των μέτρων αυτών τα οποία ουσια­στικά δεν είναι ασφα­λι­στι­κές ,αλλά φορο­λο­γι­κές εισφο­ρές, συνυ­πο­λο­γι­ζο­μέ­νων των λοιπών φορο­δο­τι­κών μας υπο­χρε­ώ­σεων θα οδη­γή­σει στην οικο­νο­μική και επαγ­γελ­μα­τική εξό­ντωση της συντρι­πτι­κής πλειο­νό­τη­τας των δικη­γό­ρων και κυρίως των νέων, φτω­χο­ποί­ηση του συνόλου των δικη­γό­ρων αφού ανε­ξαρ­τή­τως του καθαρού εισο­δή­μα­τος τους , το ποσό που θα απο­μέ­νει δεν θα επαρκεί για την δια­βί­ωσή τους ,θα αυξήσει την ύφεση, την ανεργία και την ανάγκη εκτε­τα­μέ­νης φορο­δια­φυ­γής. Πολλοί θα ανα­γκα­στούν να απο­χω­ρή­σουν από την δικη­γο­ρία, δεδο­μέ­νου ότι ήδη πολλοί συνά­δελ­φοι αδυ­να­τούν να αντα­πο­κρι­θούν στην κατα­βολή των ασφα­λι­στι­κών τους εισφο­ρών, ενώ θα χει­ρο­τε­ρέ­ψει την οικο­νο­μική κατά­σταση του Ταμείου, αφού θα μειω­θούν οι κατα­βο­λές εισφο­ρών προς αυτό με την απο­χώ­ρηση των συνα­δέλ­φων και την μη κατα­βολή των αυξη­μέ­νων πλέον εισφο­ρών.

Η σθεναρή και καθο­λική αντί­δραση μας στο ¨ΜΟΡΦΩΜΑ” αυτό που απο­κα­λεί­ται ασφα­λι­στικό νομο­σχέ­διο και το οποίο θα οδη­γή­σει στην εξα­θλί­ωση και στην περι­θω­ριο­ποί­ηση το σύνολο των δικη­γό­ρων και των οικο­γε­νειών μας είναι επι­βε­βλη­μένη.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την κλι­μά­κωση των αγω­νι­στι­κών μας κινη­το­ποι­ή­σεων μέχρι η κυβέρ­νηση να απο­σύ­ρει τις επί­μα­χες δια­τά­ξεις και να ξεκι­νή­σει έναν ουσια­στικό κοι­νω­νικό διάλογο από μηδε­νική βάση με όλους τους φορείς, αλλιώς δεν θα υπάρχει αύριο για εμάς!!.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.