ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Η Ελλάδα δεν ασφαλίζει τα σύνορα της ΕΕ”, υποστηρίζει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μετανάστες

«Όλοι μας γνω­ρί­ζουμε στο μεταξύ, πως η δια­σφά­λιση των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της ΕΕ δεν λει­τουρ­γεί στα ελλη­νικά σύνορα και πιστεύω ότι υπάρχει ελά­χι­στη προ­θυ­μία από μέρους της Ελλάδας να δεχθεί βοήθεια στο θέμα αυτό», δηλώσει ο Αυστρια­κός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Σεμπά­στιαν Κουρτς.

Κριτική άσκησε ο Σεμπά­στιαν Κουρτς και στο γεγονός, όπως είπε, ότι θέματα όπως η προ­στα­σία των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της ΕΕ στα ελλη­νο­τουρ­κικά σύνορα, τέθηκαν πολύ αργά στην ημε­ρή­σια διάταξη, και ότι «αυτό που τώρα βιώ­νουμε, είναι η ανα­με­νό­μενη συνέ­πεια αυτής της πολι­τι­κής, το ότι δηλαδή, ολοένα και περισ­σό­τερα κράτη είναι ανα­γκα­σμένα να λάβουν εθνικά μέτρα”.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξω­τε­ρι­κών, πολλές χώρες στην Ευρώπη είναι ικα­νο­ποι­η­μέ­νες με το ότι οι πρό­σφυ­γες μετα­φέ­ρο­νται γρήγορα στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερ­μα­νία και η Σουηδία, δεν θα μπο­ρού­σαν να το αντέ­ξουν ορι­στικά – και προς τούτο απαι­τεί­ται μία μείωση του προ­σφυ­γι­κού ρεύ­μα­τος.

Κατά την άποψή του, εάν δεν υπάρξει ευρω­παϊκή απά­ντηση, τότε θα χρεια­στούν εθνικά μέτρα ή μία συντο­νι­σμένη στάση μερικών κρατών, και κάτι τέτοιο θα είχε σίγουρα νόημα, καθώς έχει συνει­δη­το­ποι­η­θεί πως «ούτε η πολι­τική πρό­σκλη­σης ούτε η πολι­τική καλω­σο­ρί­σμα­τος απο­τε­λούν τη σωστή απά­ντηση στην προ­σφυ­γική κρίση». Η άλλη απά­ντηση κατά τον κ. Κουρτς, μπορεί να είναι μόνον μία ανά­σχεση των προ­σφύ­γων, στην ιδανική περί­πτωση στα εξω­τε­ρικά σύνορα της ΕΕ, αλλά εάν αυτό δεν λει­τουρ­γή­σει, τότε η ανά­σχεση στα εθνικά σύνορα.

Πρό­σφατα, ο αρχηγός της αυστρια­κής διπλω­μα­τίας είχε ταχθεί με έμφαση υπέρ της παρέμ­βα­σης της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής στην εθνική κυριαρ­χία για το θέμα της προ­στα­σίας των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, ασκώ­ντας ταυ­τό­χρονα κριτική απέ­να­ντι στην Ελλάδα. Ο κ. Κουρτς, είχε τονίσει και τότε πως ο ίδιος έχει πλήρη κατα­νό­ηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί κατα­φέ­ρει μόνη της τη δια­σφά­λιση των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της Ε.Ε., ωστόσο δεν έχει καμία κατα­νό­ηση για το ότι η Ελλάδα δεν αφήνει να βοη­θη­θεί.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστρια­κός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών προ­έ­βαινε σε φρα­στική επίθεση ενα­ντίον της Ελλάδας, καθώς ο ίδιος είχε δια­μη­νύ­σει νωρί­τερα πως «δεν μπορεί να στη­ρί­ζουμε την Ελλάδα με δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ και να αφή­νουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαι­τή­σουμε ποια θα είναι η συνει­σφορά της στην κρίση του ασύλου».

Ο ίδιος, στο πλαίσιο των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων για τον δανει­σμό της Ελλάδας, είχε ζητήσει να τεθούν ως προ­ϋ­πό­θεση, όχι μόνον οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρ­μό­σει η χώρα, αλλά και η κοινή προ­στα­σία των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της ΕΕ – ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει δεκτό από τους υπουρ­γούς Οικο­νο­μι­κών και από τους αρχη­γούς κρατών και κυβερ­νή­σεων της ΕΕ.

Έντονη κριτική ενα­ντίον της Ελλάδας σε σχέση με την «προ­στα­σία των συνόρων», είχε ασκήσει ο Αυστρια­κός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών και νωρί­τερα σε άλλες δηλώ­σεις του, τονί­ζο­ντας ότι δεν μπορεί να αντι­λη­φθεί το «πώς η Ελλάδα, η οποία έχει τις μεγα­λύ­τε­ρες κατά κεφαλήν στρα­τιω­τι­κές δαπάνες στην Ευρω­παϊκή Ένωση, δεν είναι σε θέση να δια­σφα­λί­σει τα εξω­τε­ρικά σύνορα της Ένωσης”, και σημειώ­νο­ντας ότι «χρειά­ζε­ται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να αντα­πο­κρι­θεί αυτή στα καθή­κο­ντά της».

Είχε προη­γη­θεί η δριμεία κριτική του Σεμπά­στιαν Κουρτς ενα­ντίον της Ελλάδας, κατά την ομιλία του την 1 η Ιουλίου, στην Επι­τροπή Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής της αυστρια­κής Βουλής, όταν είχε χαρα­κτη­ρί­σει, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απα­ρά­δε­κτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προ­βλη­μα­τικό» τον τόνο της ελλη­νι­κής πλευράς. Όπως είχε υπο­στη­ρί­ξει τότε, η Ευρω­παϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανέ­χε­ται «εκβια­σμούς», και δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέ­χιση επι­δό­τη­σης «ενός συστή­μα­τος (σ.σ. του ελλη­νι­κού) που δεν λει­τουρ­γεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.