ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, στο όριο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Kάλπη

Τα βα­σι­κά συ­μπε­ρά­σμα­τα από τη δη­μο­σκό­πη­ση της GPO για το NEWPOST ανα­λύ­ει ο Τάκης Θε­ο­δω­ρι­κά­κος, πο­λι­τι­κός ανα­λυ­τής και πρό­ε­δρος της GPO.

Η δη­μο­σκό­πη­ση διε­ξή­χθη στο διά­στη­μα 8-14 /1/2014 και αφορά στις εκλο­γι­κές Πε­ρι­φέ­ρειες Α’ Αθή­νας, Β’ Αθή­νας και Ατ­τι­κής.

«Στην πρώτη πο­λι­τι­κή έρευ­να του 2014 στις εκλο­γι­κές Πε­ρι­φέ­ρειες Α’, Β’ Αθή­νας, Πε­ρι­φέ­ρεια Ατ­τι­κής απο­τυ­πώ­νε­ται με έντο­νο τρόπο η βαθιά απο­γο­ή­τευ­ση των πο­λι­τών από τα με­γά­λα κοι­νω­νι­κά προ­βλή­μα­τα και η με­γά­λη απαι­σιο­δο­ξία για την πο­ρεία της χώρας, της οι­κο­νο­μί­ας, αλλά και των νοι­κο­κυ­ριών.

Τα προ­βλή­μα­τα που αφο­ρούν την οι­κο­νο­μία, και κα­τα­γρά­φο­νται με αυ­θόρ­μη­τες απα­ντή­σεις (φτώ­χεια, ανερ­γία, υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση, ανα­σφά­λεια), είναι προ­φα­νώς οι πρώ­τες προ­τε­ραιό­τη­τες των πο­λι­τών. Τα πο­σο­στά που ανα­φέ­ρο­νται στην πολύ δύ­σκο­λη οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση πλη­σιά­ζουν στο 80%. Δίπλα σ’ αυτά, πρέ­πει να προ­στε­θούν και τα προ­βλή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με την υγεία κι είναι οξυ­μέ­να αυτήν την πε­ρί­ο­δο, την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα και τις το­πι­κές προ­βλη­μα­τι­κές συν­θή­κες ζωής, ιδιαί­τε­ρα στο Δήμο Αθη­ναί­ων, αλλά και στις γει­το­νιές του Λε­κα­νο­πε­δί­ου.

Απαι­σιό­δο­ξοι ότι τα πράγ­μα­τα στα επό­με­να 2-3 χρό­νια θα χει­ρο­τε­ρέ­ψουν κι άλλο, είναι για τη ζωή τους το 50-54% και για την οι­κο­νο­μία το 52-56%. Ασφα­λώς πρέ­πει να ση­μειώ­σου­με ότι τα πο­σο­στά αυτά είναι μεν πολύ υψηλά, ωστό­σο είναι ελα­φρά χα­μη­λό­τε­ρα από την προη­γού­με­νη μέ­τρη­ση, όπου το κλίμα ήταν ακόμη χει­ρό­τε­ρο. Το αν αυτό το δε­δο­μέ­νο ση­μαί­νει μια εκ­κί­νη­ση σχε­τι­κής μεί­ω­σης της απαι­σιο­δο­ξί­ας θα πρέ­πει να το δούμε στις επό­με­νες με­τρή­σεις.

Πολύ με­γά­λη ση­μα­σία έχει ότι το βάρος της απαι­σιο­δο­ξί­ας πέ­φτει πε­ρισ­σό­τε­ρο στις ηλι­κί­ες 45-60 ετών. Πρό­κει­ται για εκεί­νη την ηλι­κια­κή ομάδα που στις προη­γού­με­νες εκλο­γές επέ­λε­ξε με γνώ­μο­να την πα­ρα­μο­νή στην Ευ­ρω­ζώ­νη και την προσ­δο­κία εξό­δου από την κρίση. Αυτή η ηλι­κια­κή ομάδα, που συ­νή­θως έχει την ευ­θύ­νη ολό­κλη­ρης της οι­κο­γέ­νειας, δο­κι­μά­ζε­ται σκλη­ρά από την υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση, τη μεί­ω­ση ει­σο­δη­μά­των, τη βου­τιά του βιο­τι­κού επι­πέ­δου. Ένα τμήμα της έχει πλη­γεί κι από την ανερ­γία, κι αυτό βρί­σκε­ται σε με­γά­λο αδιέ­ξο­δο.

Στο πο­λι­τι­κό επί­πε­δο, προ­κει­μέ­νου να βγουν σωστά συ­μπε­ρά­σμα­τα, πρέ­πει να υπεν­θυ­μί­σου­με στους ανα­γνώ­στες ότι στις εκλο­γές της 6ης Μαΐου 2012, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ήταν ήδη πρώτο κόμμα σε όλες τις εκλο­γι­κές Πε­ρι­φέ­ρειες του Λε­κα­νο­πε­δί­ου Ατ­τι­κής, ενώ στις εκλο­γές του Ιου­νί­ου η πρω­τιά του επα­να­λή­φθη­κε ισχυ­ρό­τε­ρη, εκτός από την Α’ Αθή­νας, όπου πέ­ρα­σε μπρο­στά η ΝΔ. Τώρα η ΝΔ, στη δη­μο­σκό­πη­ση βρί­σκε­ται στη δεύ­τε­ρη θέση με χα­μη­λή συ­σπεί­ρω­ση και ένα με­γά­λο μέρος ψη­φο­φό­ρων της περνά στο χώρο της αδιευ­κρί­νι­στης ψήφου των ανα­πο­φά­σι­στων. Ει­σπράτ­τει τη δυ­σα­ρέ­σκεια και την απο­γο­ή­τευ­ση της κοι­νω­νί­ας.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει με­γά­λο προ­βά­δι­σμα στη Β’ Αθή­νας και στην Πε­ρι­φέ­ρεια Ατ­τι­κής και προη­γεί­ται δη­μο­σκο­πι­κά για πρώτη φορά και στην Α’ Αθή­νας. Το προ­βά­δι­σμα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δια­μορ­φώ­νε­ται κυ­ρί­ως χάρη στο γε­γο­νός ότι πλέον έχει εισ­ρο­ές από όλα τα κόμ­μα­τα. Το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκ­δή­λω­ση της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς των 58, βρί­σκε­ται σε αμ­φί­βο­λα όρια εκλο­γι­κής ύπαρ­ξης. Στις ηλι­κί­ες κάτω από τα 50 ανι­χνεύ­ε­ται ελά­χι­στα δη­μο­σκο­πι­κά. Αντί­στοι­χη είναι και η ει­κό­να της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτό το χώρο με­τα­ξύ ΝΔ και ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες ψη­φο­φό­ροι είναι πο­λι­τι­κά ανέ­στιοι.

Προς το παρόν δεν εκ­προ­σω­πού­νται από καμιά πο­λι­τι­κή έκ­φρα­ση, ανα­ζη­τούν αλλά δεν πεί­θο­νται από προ­σπά­θειες πο­λι­τι­κής ανα­κύ­κλω­σης.

Η στάση τους μπρο­στά στις επό­με­νες εκλο­γές, όποτε γί­νουν, θα είναι κα­θο­ρι­στι­κή για τη δια­μόρ­φω­ση του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος. Πρό­κει­ται για πο­λι­τι­κο­ποι­η­μέ­να τμή­μα­τα της κοι­νω­νί­ας, που θέ­λουν να επεν­δύ­σουν σε μια θε­τι­κή διέ­ξο­δο για τη χώρα, αλλά ανα­ζη­τούν αξιό­πι­στες και ει­λι­κρι­νείς απα­ντή­σεις.

Οι φτω­χό­τε­ρες κοι­νω­νι­κές ομά­δες που στο δείγ­μα μας ξε­περ­νούν το 50%, στρέ­φο­νται σε πολύ με­γά­λο βαθμό στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ενώ στις με­σαί­ες ει­σο­δη­μα­τι­κές κα­τη­γο­ρί­ες υπάρ­χει με­γά­λος αντα­γω­νι­σμός για την πρω­τιά με­τα­ξύ ΝΔ και ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Η Χρυσή Αυγή πα­ρα­μέ­νει σε υψηλά δη­μο­σκο­πι­κά επί­πε­δα, αν σκε­φθεί κα­νείς όλες τις εξε­λί­ξεις. Το ΚΚΕ κα­τα­γρά­φει μικρή αλλά στα­θε­ρά ανο­δι­κή τάση. Οι Ανε­ξάρ­τη­τοι Έλ­λη­νες, παρά τη ση­μα­ντι­κή κάμψη τους από τις εκλο­γές, δια­τη­ρού­νται σε επί­πε­δα αξιο­ση­μεί­ω­της πα­ρου­σί­ας.

Συ­νο­λι­κά, οι πο­λί­τες δυ­σκο­λεύ­ο­νται να βρουν θε­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή λύση που να δη­μιουρ­γεί δι­καιο­λο­γη­μέ­νες και ρε­α­λι­στι­κές προσ­δο­κί­ες.

Σε ό,τι αφορά τις Ευ­ρω­ε­κλο­γές το πο­σο­στό των ανα­πο­φά­σι­στων αυ­ξά­νει ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι τα μι­κρό­τε­ρα κοι­νο­βου­λευ­τι­κά κόμ­μα­τα δεν ει­σπράτ­τουν πε­ρισ­σό­τε­ρες ψή­φους, όπως συ­νέ­βαι­νε πα­λαιό­τε­ρα. Η πι­θα­νό­τη­τα με­γά­λης απο­χής φαί­νε­ται ισχυ­ρή, αλλά σε κάθε πε­ρί­πτω­ση το κλίμα για τις Ευ­ρω­ε­κλο­γές δεν είναι ορι­στι­κά δια­μορ­φω­μέ­νο».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.