ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα e-mails του ΔΝΤ: Συμφωνίες, διαφωνίες, λάθος στοιχεία και η στρατηγική των δανειστών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μαξίμου
Μέγεθος γραμμάτων

Χάσμα με­τα­ξύ κυ­βέρ­νη­σης και δα­νει­στών για ερ­γα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κό αλλά και συ­γκλί­σεις σε θέ­μα­τα όπως ο ΦΠΑ και τα «κόκ­κι­να» δά­νεια, απο­κα­λύ­πτουν τα e-mail με­τα­ξύ της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης και των δα­νει­στών. Οι με­γά­λες απο­στά­σεις υπάρ­χουν σε ερ­γα­σια­κά και Ασφα­λι­στι­κό με την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά να απα­ντά ότι το αί­τη­μα για πε­ρι­κο­πές στις συ­ντά­ξεις βα­σί­ζε­ται σε υπο­λο­γι­σμούς με λάθος στοι­χεία…

Το ηλε­κτρο­νι­κό τα­χυ­δρο­μείο με τα απα­νω­τά μη­νύ­μα­τα, τις προει­δο­ποι­ή­σεις, τις απορ­ρί­ψεις αι­τη­μά­των, την επι­μο­νή στην υπε­ρά­σπι­ση των «κόκ­κι­νων γραμ­μών» προ­κα­λεί την άμεση αντί­δρα­ση συ­νή­θως της ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς, που σπεύ­δει να πεί­σει πα­ρα­θέ­το­ντας αριθ­μούς και σαφή στοι­χεία.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που δη­μο­σιεύ­ει το «Έθνος της Κυ­ρια­κής», μέσω των εσω­τε­ρι­κών εγ­γρά­φων που με ηλε­κτρο­νι­κή μορφή εστά­λη­σαν και πα­ρα­λή­φθη­καν από τους άμεσα εν­δια­φε­ρό­με­νους φαί­νε­ται κα­θα­ρά, όπως επι­ση­μαί­νουν κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές, ότι οι Θε­σμοί και δη το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο είχε για «ανε­ξή­γη­τους» λό­γους είτε με­ρι­κή είτε λάθος ενη­μέ­ρω­ση, «κενά» δη­λα­δή για την πρό­ο­δο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων στα διά­φο­ρα επί­πε­δα, και ει­δι­κά στα τε­χνι­κά.

Για πα­ρά­δειγ­μα σε e-mail που αφορά απόρ­ρη­το έγ­γρα­φο του ΔΝΤ προς το Brussels Group πε­ρι­γρά­φε­ται η πρό­ο­δος αλλά και τα «κενά», που σύμ­φω­να με κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές είχαν απα­ντη­θεί νω­ρί­τε­ρα μέσω των κλι­μα­κί­ων.

Την ίδια ώρα που η εξέ­λι­ξη των έντο­νων και επι­τα­χυ­νό­με­νων δια­βου­λεύ­σε­ων με­τα­ξύ των δύο πλευ­ρών έδει­χνε ότι η συμ­φω­νία είχε έρθει πολύ κοντά, καθώς είχε κα­τα­γρα­φεί σύ­γκλι­ση από­ψε­ων για τα φο­ρο­λο­γι­κά, τον ΦΠΑ, τα δη­μο­σιο­νο­μι­κά, τα «κόκ­κι­να» δά­νεια και την ισχυ­ρο­ποί­η­ση της ανε­ξάρ­τη­της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Εσό­δων, στο εν λόγω εσω­τε­ρι­κό έγ­γρα­φο το ΔΝΤ εστί­α­ζε και στο πο­λυ­δαί­δα­λο παζλ των ερ­γα­σια­κών, ενώ εντό­πι­ζε «χάσμα» στη δια­πραγ­μά­τευ­ση, σχε­τι­κά και με το Ασφα­λι­στι­κό. Η «εκ­πλη­ξη» όμως ήρθε, βάσει πάντα πλη­ρο­φο­ριών, από την πα­ρά­γρα­φο που είχαν συ­μπε­ρι­λά­βει στο ηλε­κτρο­νι­κό μή­νυ­μα και αφο­ρού­σε τις αλ­λα­γές στη Δη­μό­σια Διοί­κη­ση προ­τεί­νο­ντας να «πα­γώ­σουν» οι επα­να­προ­σλή­ψεις.

Την ίδια στιγ­μή ωστό­σο, η «από­στα­ση» πα­ρέ­με­νε και τρο­φο­δο­τού­σε σε­νά­ρια (σε δεύ­τε­ρο ηλε­κτρο­νι­κό μή­νυ­μα) για τη σύ­γκρου­ση κυ­βέρ­νη­σης και δα­νει­στών. Έτσι, ενώ στην κοινή δή­λω­ση Γιούν­κερ-Τσί­πρα από τις 6 Μαΐου ανα­φε­ρό­ταν ρητά και κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά η «σύ­γκλι­ση από­ψε­ων γύρω από τον ρόλο ενός μο­ντέρ­νου και απο­τε­λε­σμα­τι­κού συ­στή­μα­τος συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, το οποίο θα πρέ­πει να ανα­πτυ­χθεί μέσω ευ­ρεί­ας δια­βού­λευ­σης και να πλη­ροί τα υψη­λό­τε­ρα ευ­ρω­παϊ­κά πρό­τυ­πα», το ΔΝΤ εμ­φα­νι­ζό­ταν κό­ντρα στους ει­δι­κούς και την πο­λι­τι­κή βού­λη­ση.

Μά­λι­στα -με βάση πηγές του Μα­ξί­μου- επέ­μει­νε ότι δεν πρέ­πει να ανα­τρα­πούν «πο­λι­τι­κές που έχουν ήδη εφαρ­μο­στεί», υπο­στη­ρί­ζο­ντας σε σχε­τι­κό έγ­γρα­φό του ότι στον «τομέα αυτόν έχει ση­μειω­θεί η με­γα­λύ­τε­ρη πρό­ο­δος κατά το πα­ρελ­θόν».

Να ση­μειω­θεί βέ­βαια ότι μόλις την Πα­ρα­σκευή ο Διε­θνής Ορ­γα­νι­σμός Ερ­γα­σί­ας (ILO) με ανα­κοί­νω­σή του ξε­κα­θά­ρι­σε ότι χαι­ρε­τί­ζει τις νέες προ­σπά­θειες της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης και των κοι­νω­νι­κών εταί­ρων για την προ­ώ­θη­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, ενώ ταυ­τό­χρο­να επι­βε­βαί­ω­σε και στή­ρι­ξε την ανά­γκη δια­τή­ρη­σης του ερ­γα­σια­κού status μέχρι να βρε­θεί η τε­λι­κή λύση.

«Προ­ϋ­πό­θε­ση»

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, τα δύο απα­νω­τά και δια­φο­ρε­τι­κά μη­νύ­μα­τα από το ΔΝΤ συν­δέ­ουν τις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις και το Ασφα­λι­στι­κό με την ανά­γκη για την εξεύ­ρε­ση λύσης εντός του Μαΐου.

Η απά­ντη­ση, από το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου και την ομάδα δια­πραγ­μά­τευ­σης στο ηλε­κτρο­νι­κό μή­νυ­μα το οποίο δια­πί­στω­νε εμπλο­κή στο Ασφα­λι­στι­κό, απε­στά­λη σε χρόνο d/t. Λέ­γε­ται ότι τα στε­λέ­χη που έχουν ανα­λά­βει συ­γκε­κρι­μέ­νο ρόλο στη δια­πραγ­μά­τευ­ση ανα­κά­λυ­ψαν με έκ­πλη­ξη ότι το αί­τη­μα για πε­ρι­κο­πές στις συ­ντά­ξεις βα­σι­ζό­ταν σε λάθος στοι­χεία και έσπευ­σαν να βά­λουν τα πράγ­μα­τα στη θέση τους.

Το πρώτο που έκα­ναν ήταν να απα­ντή­σουν με ανα­λυ­τι­κό «ρα­πόρ­το» για τον σχε­δια­σμό που αφορά τη βιω­σι­μό­τη­τα του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος και να υπεν­θυ­μί­σουν ότι η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση δεν απορ­ρί­πτει την ει­δι­κή συ­ζή­τη­ση επί του θέ­μα­τος αλλά ταυ­τό­χρο­να δεν πρό­κει­ται να απο­δε­χθεί πιέ­σεις για μεί­ω­ση συ­ντά­ξε­ων, είτε κύ­ριων είτε επι­κου­ρι­κών.

Στε­λέ­χη που έχουν πρό­σβα­ση στο κέ­ντρο λήψης απο­φά­σε­ων της ση­με­ρι­νής κυ­βέρ­νη­σης, «απο­κα­λύ­πτουν» στις κατ’ ιδίαν συ­νο­μι­λί­ες τους ότι η ανταλ­λα­γή ηλε­κτρο­νι­κών μη­νυ­μά­των απο­δει­κνύ­ει ότι οι Θε­σμοί δεν χά­νουν χρόνο για να απο­τυ­πώ­σουν την ει­κό­να που πραγ­μα­τι­κά εκ­πέ­μπε­ται από το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου και το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο.

Ει­δι­κά το τε­λευ­ταίο δε­κα­πεν­θή­με­ρο η ελ­λη­νι­κή ομάδα κρού­σης που ανέ­λα­βε να φτά­σει στον στόχο της συμ­φω­νί­ας, είναι σε ανοι­χτή «γραμ­μή» με τους Θε­σμούς και απα­ντά εγκαί­ρως σε όλα τα ερω­τή­μα­τα που θέ­τουν – γι ‘αυτό και τα στε­λέ­χη της ομά­δας κρού­σης εκ­πλήσ­σο­νται όταν δέ­χο­νται e-mails που κατά την άποψή τους έχουν ήδη δια­σταυ­ρω­θεί με τα δε­δο­μέ­να και εκ των προ­τέ­ρων έχουν απα­ντη­θεί στην κάθε λε­πτο­μέ­ρειά τους!

Η κυ­βέρ­νη­ση, πά­ντως, αντι­λαμ­βά­νε­ται ότι ακόμη και μέσα στο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο θα εντα­θούν οι πιέ­σεις. Μά­λι­στα, εφό­σον ξε­κι­νή­σει αύριο διά ζώσης η συ­νε­δρί­α­ση του Brussels Group, είναι βέ­βαιο ότι προη­γου­μέ­νως θα έχουν απο­στα­λεί κατά κύ­μα­τα αντι­φα­τι­κά μη­νύ­μα­τα, με τον ίδιο στόχο: Την «υπεν­θύ­μι­ση» δη­λα­δή ότι ο χρό­νος τε­λειώ­νει και ότι οι εταί­ροι εξα­κο­λου­θούν να εναλ­λάσ­σο­νται μέσω των Θε­σμών σε ρό­λους «καλών» και «κακών» αγω­γών της ενη­μέ­ρω­σης για την πρό­ο­δο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων.

mignatiou.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.