ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπάγονται σε ρύθμιση τα δάνεια της Τράπεζας Δωδεκανήσου με απόφαση της ΤτΕ

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Τράπεζα Δωδεκανήσου

Στα 10 χρό­νια αυ­ξή­θη­κε χθες η διάρ­κεια των ρυθ­μί­σε­ων που εφαρ­μό­ζο­νται στα δά­νεια που έχουν με­τα­φερ­θεί στις υπό εκ­κα­θά­ρι­ση τρά­πε­ζες από την  Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος.

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε, στη συ­νε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Πι­στω­τι­κών και Ασφα­λι­στι­κών Θε­μά­των, η Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος ενέ­κρι­νε, μετά από δια­βού­λευ­ση με τους εκ­κα­θα­ρι­στές, τα σχέ­δια στρα­τη­γι­κής των υπό εκ­κα­θά­ρι­ση τρα­πε­ζών για το 2015.

Με την από­φα­ση αυτή, δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα – σε όλες τις εκ­κα­θα­ρί­σεις – αύ­ξη­σης της χρο­νι­κής διάρ­κειας της ρύθ­μι­σης από πέντε σε δέκα χρό­νια.

Ει­δι­κά για τους δα­νειο­λή­πτες της πα­λιάς Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας, θα δοθεί η δυ­να­τό­τη­τα ρύθ­μι­σης δα­νεί­ων 31.000 αγρο­τών, με ιδιαί­τε­ρα επω­φε­λείς όρους. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η ρύθ­μι­ση αυτή δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα απο­πλη­ρω­μής σε 100 δό­σεις αλλά και τη δυ­να­τό­τη­τα δια­γρα­φής- δη­λα­δή “κου­ρέ­μα­τος”- μέ­ρους του δα­νεί­ου.

Η από­φα­ση βρί­σκει από­λυ­τη εφαρ­μο­γή και στα δά­νεια της υπό εκ­κα­θά­ρι­ση Συ­νε­ται­ρι­στι­κής Τρά­πε­ζας Δω­δε­κα­νή­σου και δίνει μια ανάσα σω­τη­ρί­ας σε επι­χει­ρη­μα­τί­ες που βρέ­θη­καν στην εξαι­ρε­τι­κή δύ­σκο­λη θέση να συ­ναλ­λάσ­σο­νται για την τα­κτο­ποί­η­ση των οφει­λών τους σε εξαι­ρε­τι­κά δυ­σμε­νείς οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες απευ­θεί­ας με τον εκ­κα­θα­ρι­στή, όταν στις συ­στη­μι­κές τρά­πε­ζες προ­ω­θού­νται ει­δι­κές ρυθ­μί­σεις για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των «κόκ­κι­νων δα­νεί­ων».

Εντε­ταλ­μέ­νος της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος ενη­μέ­ρω­σε χθες συ­ντά­κτη της «δη­μο­κρα­τι­κής», πως η Επι­τρο­πή Πι­στω­τι­κών και Ασφα­λι­στι­κών Θε­μά­των έχει ήδη εκ­δώ­σει ατο­μι­κή διοι­κη­τι­κή πράξη που θα επι­δο­θεί σή­με­ρα στον εκ­κα­θα­ρι­στή της Συ­νε­ται­ρι­στι­κής Τρά­πε­ζας Δω­δε­κα­νή­σου, προ­κει­μέ­νου να ακο­λου­θή­σει τις δια­δι­κα­σί­ες για την υπα­γω­γή των δα­νεί­ων στην ρύθ­μι­ση που απο­φα­σί­στη­κε. Toνί­στη­κε εξάλ­λου ότι μέχρι σή­με­ρα υπήρ­χε δυ­να­τό­τη­τα ρύθ­μι­σης των δα­νεί­ων των υπό εκ­κα­θά­ρι­ση τρα­πε­ζών σε βάθος 5 ετίας.

Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά τον Οκτώ­βριο του 2014 με ερώ­τη­ση που υπέ­βα­λαν στον τότε Υπουρ­γό Ανά­πτυ­ξης κ. Νι­κό­λαο Δέν­δια, 5 Βου­λευ­τές της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του κ. Β. Υψη­λά­ντη.

Είχε ζη­τη­θεί συ­γκε­κρι­μέ­να να συ­μπε­ρι­λη­φθούν στην επι­κεί­με­νη νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση για τα «κόκ­κι­να» δά­νεια με τους ίδιους όρους και τα αντί­στοι­χα «κόκ­κι­να» δά­νεια της Συ­νε­ται­ρι­στι­κής Τρά­πε­ζας Δω­δε­κα­νή­σου. Όπως το­νί­στη­κε, οι τρά­πε­ζες που τε­λούν σε εκ­κα­θά­ρι­ση απο­τε­λού­σαν πηγή χρη­μα­το­δό­τη­σης για δε­κά­δες χι­λιά­δες το­πι­κές επι­χει­ρή­σεις.

Ένας από τους κύ­ριους λό­γους της ανά­κλη­σης των αδειών τους ήταν ότι τα μη εξυ­πη­ρε­τού­με­να δά­νεια είχαν φτά­σει σε τέ­τοιο επί­πε­δο που ήταν ανα­γκαία η κε­φα­λαια­κή τους ενί­σχυ­ση.

Με την ανά­κλη­ση των αδειών των τρα­πε­ζών αυτών, χι­λιά­δες επι­χει­ρή­σεις και επαγ­γελ­μα­τί­ες βρέ­θη­καν εν μέσω της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, «εγκλω­βι­σμέ­νοι» στο κα­θε­στώς εκ­κα­θά­ρι­σης και απο­κομ­μέ­νοι από το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, ενώ ταυ­τό­χρο­να δη­μιουρ­γή­θη­κε με­γά­λο κενό σε σχέση με τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των το­πι­κών επι­χει­ρή­σε­ων. Πολ­λοί από αυ­τούς, υπό αντί­ξο­ες συν­θή­κες, προ­σπα­θούν να ρυθ­μί­σουν τις οφει­λές τους. Στην ίδια δύ­σκο­λη θέση έχουν πε­ριέλ­θει και δα­νειο­λή­πτες μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων στε­γα­στι­κών δα­νεί­ων από τις συ­νε­ται­ρι­στι­κές τρά­πε­ζες.

Στο θέμα επα­νήλ­θε προ­χθές με επι­στο­λή του προς τον Διοι­κη­τή της Τ.τ.Ε. ο πρό­ε­δρος του επι­με­λη­τη­ρί­ου Δω­δε­κα­νή­σου κ. Γ. Πάπ­που.

Όπως τό­νι­σε η ανά­κλη­ση της άδειας λει­τουρ­γί­ας της Συ­νε­ται­ρι­στι­κής Τρά­πε­ζας Δω­δε­κα­νή­σου, είχε ως απο­τέ­λε­σμα να επι­βα­ρυν­θεί δυ­σα­νά­λο­γα η Δω­δε­κα­νη­σια­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, αφού χο­ρη­γή­σεις ύψους 260.000.000 ευρώ έχουν «πα­γώ­σει», και αντι­με­τω­πί­ζο­νται με κα­θε­στώς εκ­κα­θά­ρι­σης.

Η κα­τά­στα­ση αυτή έχει δη­μιουρ­γή­σει στρε­βλώ­σεις στην αγορά και δυ­σε­πί­λυ­τα προ­βλή­μα­τα στις το­πι­κές επι­χει­ρή­σεις. Ιδιαί­τε­ρα αυτήν την πε­ρί­ο­δο, όταν η επο­χι­κή Δω­δε­κα­νη­σια­κή Οι­κο­νο­μία βρί­σκε­ται ακόμη σε χει­με­ρία νάρκη και όταν το νο­μο­σχέ­διο για τις ρυθ­μί­σεις των «κόκ­κι­νων» δα­νεί­ων βρί­σκε­ται υπό εξέ­τα­ση, με απο­τέ­λε­σμα οι επι­χει­ρη­μα­τι­κές τά­ξεις να βρί­σκο­νται  σε κα­τά­στα­ση σύγ­χυ­σης και αδη­μο­νί­ας.

Ζή­τη­σε να υιο­θε­τη­θεί μια πο­λι­τι­κή εξυ­πη­ρέ­τη­σης δα­νεί­ων και ρυθ­μί­σε­ων μα­κρο­χρό­νιας πε­ριό­δου και για τους χρη­μα­το­δο­τού­με­νους από  τη Συ­νε­ται­ρι­στι­κή Τρά­πε­ζα Δω­δε­κα­νή­σου, όπως ακρι­βώς ισχύ­ει και στις υπό­λοι­πες συ­στη­μι­κές Τρά­πε­ζες της χώρας.

Επι­προ­σθέ­τως, ζή­τη­σε την έγκρι­ση μεί­ω­σης των επι­το­κί­ων όλων των χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων, αφού αυτά πα­ρα­μέ­νουν στα υψη­λό­τα­τα επί­πε­δα της αγο­ράς προ 15 μηνών (+10%) και δεν έγινε καμία προ­σαρ­μο­γή τους στις τρέ­χου­σες συν­θή­κες αγο­ράς, οι οποί­ες  ισχύ­ουν για όλες τις επι­χει­ρή­σεις που χρη­μα­το­δο­τού­νται από τις συ­στη­μι­κές Τρά­πε­ζες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.