ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής η ενεργειακή ένωση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ανεμογεννήτριες

Το ζή­τη­μα της ενερ­γεια­κής ένω­σης, η ενί­σχυ­ση της ενερ­γεια­κής ασφά­λειας, αλλά και οι ενερ­γεια­κές συμ­φω­νί­ες που συ­νά­πτο­νται με τρί­τες χώρες, θα μπουν, με­τα­ξύ άλλων, στο «μι­κρο­σκό­πιο» των αρ­χη­γών κρα­τών – μελών της ΕΕ, οι οποί­οι θα συ­να­ντη­θούν αύριο Πέμ­πτη και την Πα­ρα­σκευή, στις Βρυ­ξέλ­λες.

Στο τρα­πέ­ζι των συ­ζη­τή­σε­ων θα τε­θούν και άλλα θέ­μα­τα τα οποία αφο­ρούν στην εφαρ­μο­γή της κοι­νο­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας σε ενερ­γεια­κά θέ­μα­τα, τη με­γα­λύ­τε­ρη διείσ­δυ­ση των ΑΠΕ (Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών Ενέρ­γειας), η θέ­σπι­ση νέας νο­μο­θε­σί­ας για τη δια­σφά­λι­ση του εφο­δια­σμού με ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια και φυ­σι­κό αέριο κλπ.

Τη στρα­τη­γι­κή – πλαί­σιο για μια ευ­έ­λι­κτη Ενερ­γεια­κή Ένωση, καθώς και μια νέα πο­λι­τι­κή αντι­με­τώ­πι­σης της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής, είχε πα­ρου­σιά­σει στα τέλη Φε­βρουα­ρί­ου ο αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής, αρ­μό­διος για την Ενερ­γεια­κή Ένωση κ. Μάρος Σέφ­κο­βιτς.

Την ίδια στιγ­μή, όμως που η ΕΕ προ­χω­ρά στην ενερ­γεια­κή ενο­ποί­η­ση και τη δη­μιουρ­γία της ενιαί­ας εσω­τε­ρι­κής αγο­ράς ενέρ­γειας, η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση προ­α­ναγ­γέλ­λει τη δια­τή­ρη­ση υπό κρα­τι­κό έλεγ­χο των εγ­χώ­ριων ενερ­γεια­κών πόρων και των δι­κτύ­ων, καθώς και αλ­λα­γές στη Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Ενέρ­γειας, που ορι­σμέ­νοι κύ­κλοι ερ­μή­νευ­σαν ως απο­δυ­νά­μω­ση του Ρυθ­μι­στή.

Πά­ντως, ο ο υπουρ­γός Πα­ρα­γω­γι­κής Ανα­συ­γκρό­τη­σης, Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας κ. Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης, δή­λω­νε την την Τρίτη ότι «ποτέ δεν εί­πα­με ότι θα κα­ταρ­γή­σου­με τη Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Ενέρ­γειας-ΡΑΕ», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι θα υπάρ­χει ΡΑΕ στη χώρα μας με βάση τις κοι­νο­τι­κές προ­δια­γρα­φές.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, πα­ρά­γο­ντες από τον χώρο των ιδιω­τών πα­ρα­γω­γών ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας εκ­φρά­ζουν την ανη­συ­χία τους, καθώς το ενερ­γεια­κό νο­μο­θε­τι­κό πλαί­σιο της ΕΕ, ανα­μέ­νε­ται ότι θα αλ­λά­ξει επί το αυ­στη­ρό­τε­ρο, στο πλαί­σιο της ενερ­γεια­κής ένω­σης, η οποία απο­τε­λεί ύψι­στη προ­τε­ραιό­τη­τα σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο. Γι΄ αυτό άλ­λω­στε απο­τε­λεί και βα­σι­κό θέμα της Συ­νό­δου Κο­ρυ­φής.

Πα­ρό­λα αυτά, όπως ανα­φέ­ρουν οι ίδιες πηγές, η ελ­λη­νι­κή αγορά ηλε­κτρι­σμού πα­ρα­μέ­νει μα­κριά από το ευ­ρω­παϊ­κό πλαί­σιο, «κιν­δυ­νεύ­ο­ντας να με­τα­τρα­πεί η χώρα σε απο­κομ­μέ­νη ενερ­γεια­κή νη­σί­δα, εμπο­δί­ζο­ντας και τη συ­νο­λι­κή πο­ρεία της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής προς την ενιαία ενερ­γεια­κή αγορά».

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.