ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κινούμενη άμμο οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΑΠ Θεοδωράκης Βενιζέλος

Το «κόμμα» των ανα­πο­φά­σι­στων θα κρί­νει για μία ακόμη φορά το τε­λι­κό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα και αυτήν την φορά -όπως δεί­χνουν οι δη­μο­σκο­πή­σεις- η ομάδα των ανα­πο­φά­σι­στων που προ­έρ­χε­ται από τον χώρο της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς φαί­νε­ται ότι θα κρί­νει την τε­λι­κή δια­φο­ρά με­τα­ξύ των δύο κομ­μά­των αλλά και την εί­σο­δο στην βουλή του κόμ­μα­τος του Γ. Πα­παν­δρέ­ου.

Aπό την Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά ένας στους τέσ­σε­ρις ανα­πο­φά­σι­στους

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της ALCO και των με­τρή­σε­ων που πραγ­μα­το­ποί­η­σε για λο­γα­ρια­σμό των εφη­με­ρί­δων Πρώτο Θέμα και Πο­ντί­κι, η πο­λι­τι­κή προ­έ­λευ­ση των ανα­πο­φά­σι­στων κατά ένα πο­σο­στό που αγ­γί­ζει το 25% του συ­νό­λου προ­έρ­χε­ται από τον χώρο της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς (9% ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, 8% ΠΑΣΟΚ και 9% ΔΗΜΑΡ). Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι σύμ­φω­να με τις έρευ­νες της ALCO σχε­δόν ένας στους 10 ψη­φο­φό­ρους δεν έχει απο­φα­σί­σει τι θα ψη­φί­σει στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές.

Ου­σια­στι­κά από την Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά προ­έρ­χε­ται ένας στους τέσ­σε­ρις ανα­πο­φά­σι­στους γε­γο­νός που ανα­δει­κνύ­ει την συ­γκε­κρι­μέ­νη ομάδα ως ένα από τα κλει­διά που θα κρί­νουν το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών. Θα κα­θο­ρί­σουν σε με­γά­λο βαθμό την δια­φο­ρά του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ από τη ΝΔ καθώς και την εί­σο­δο στη Βουλή του Κι­νή­μα­τος Δη­μο­κρα­τών Σο­σια­λι­στών (2,5-2,8%) που απο­τε­λεί κρί­σι­μη πα­ρά­με­τρο για την αυ­το­δυ­να­μία του πρώ­του κόμ­μα­τος. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι εάν μεί­νει εκτός Βου­λής θα αυ­ξή­σει το πο­σο­στό των κομ­μά­των που δεν θα εκ­προ­σω­πη­θούν στο κοι­νο­βού­λιο με απο­τέ­λε­σμα να αυ­ξή­σει τις πι­θα­νό­τη­τες για αυ­το­δυ­να­μία του πρώ­του κόμ­μα­τος.

Τα ποιο­τι­κά στοι­χεία της δη­μο­σκό­πη­σης της ALCO για το Πρώτο Θέμα κα­τα­γρά­φουν την τάση για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να χάνει κυ­ρί­ως προς τη ΝΔ (4%) ενώ το κόμμα του Αντώ­νη Σα­μα­ρά έχει διαρ­ρο­ές προς τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ 10,4%. Το κόμμα των ανα­πο­φά­σι­στων «παίρ­νει» τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες το 5,4% των ψη­φο­φό­ρων της ΝΔ και το 4.9% των ψη­φο­φό­ρων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Στα μι­κρό­τε­ρα κόμ­μα­τα της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς που κι­νού­νται στην ζώνη του 5%, το ΠΑΣΟΚ χάνει το 17,9% των ψη­φο­φό­ρων προς το Κί­νη­μα του Γ. Πα­παν­δρέ­ου, το 16,5% προς τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και το 12,7% προς τους ανα­πο­φά­σι­στους. Η ΔΗΜΑΡ κα­τα­γρά­φει εξαι­ρε­τι­κά χα­μη­λά πο­σο­στά στις δη­μο­σκο­πή­σεις από 0.7% έως και 1% καθώς το με­γα­λύ­τε­ρο τμήμα των ψη­φο­φό­ρων της έχουν με­τα­κι­νη­θεί κυ­ρί­ως προς στο Πο­τά­μι.

Κα­θο­ρι­στι­κό πα­ρά­γο­ντα για την τε­λι­κή από­φα­ση των ανα­πο­φά­σι­στων θα δια­δρα­μα­τί­σει το εκλο­γι­κό κλίμα των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών που ανα­μέ­νε­ται εξαι­ρε­τι­κά πο­λω­τι­κό με­τα­ξύ της ΝΔ και του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις ανα­λυ­τών τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες θα δε­χτούν ισχυ­ρές πιέ­σεις τα μι­κρό­τε­ρα κόμ­μα­τα και στη… γραμ­μή του φίνις προς την 25η Ια­νουα­ρί­ου θα κα­θο­ρι­στεί εάν θα πά­ρουν το ει­σι­τή­ριο για την Βουλή τα μι­κρό­τε­ρα κόμ­μα­τα.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.