ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κινδυνεύουμε από τον κορωνοϊό και όχι από το… εμβόλιο»!

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ηλιας τσερκης

Εκκληση προς τους πολίτες να ακού­σουν τις συμ­βου­λές των επι­στη­μό­νων και να σπεύ­σουν να εμβο­λια­στούν, απηύ­θυνε χτες σε συνέ­ντευξη Τύπου, ο πρό­ε­δρος του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.

Επι­πλέον, μίλησε για τα κέντρα εμβο­λια­σμού στη Ρόδο, ενώ εξέ­φρασε την ικα­νο­ποί­ησή του για την δια­χεί­ριση με την οποία έγινε η κρίση της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού στο νησί –τόσο από τις αρχές όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά «Κιν­δυ­νεύ­ουμε από τον κορω­νοϊό και όχι από το… εμβόλιο!»

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

«Με τον εμβο­λια­σμό, είναι η στιγμή που ξεκι­νάει η αντε­πί­θεση της ανθρω­πό­τη­τας, έναντι του κορω­νοϊού. Και σ’ αυτό έχουν συμ­βά­λει όλες οι επι­στη­μο­νι­κές δυνά­μεις σε παγκό­σμιο επίπεδο, καθώς βρι­σκό­μα­στε στη στιγμή όπου ‘κλεί­νουμε την πόρτα’ στους θανά­τους που σημειώ­θη­καν από τον ιό. Το μεγα­λύ­τερο προ­λη­πτικό όπλο είναι ο εμβο­λια­σμός. Ξεκί­νησε από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρε­τα­νία και ακο­λου­θεί, η Ε.Ε. Στην Ελλάδα, είδαμε ήδη τον πρω­θυ­πουργό, την ΠτΔ και τους υπουρ­γούς να εμβο­λιά­ζο­νται, δίνο­ντας το παρά­δειγμα και πρέπει να τους μιμη­θούμε. Βρι­σκό­μα­στε εν αναμονή της παρα­λα­βής των εμβο­λίων στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τις πλη­ρο­φο­ρίες, ανα­μέ­νο­νται στη Ρόδο την επόμενη εβδο­μάδα και ως γνωστόν, η πρώτη ομάδα που θα εμβο­λια­στεί είναι οι υγειο­νο­μι­κοί και οι γιατροί από τον ΙΣΡ (όπου είναι ήδη μεγάλο το ποσοστό). Ο εμβο­λια­σμός είναι κάτι το οποίο ο μονα­δι­κός που πρέπει να τον φοβάται είναι ο κορω­νο­ϊός και κανένας άλλος! Γι’ αυτό και ξεκι­νάμε εμείς, ως γιατροί να δώσουμε το παρά­δειγμα. Δεν είναι αληθές αυτό που λέγεται ότι οι γιατροί αρνού­νται να εμβο­λια­στούν…», τόνισε ο κ. Τσέρκης.

Ο κ. Τσέρκης κάλεσε και τους τοπι­κούς φορείς να εμβο­λια­στούν για να παρο­τρύ­νουν τους πολίτες να πράξουν το ίδιο, καθώς ο στόχος είναι να εμβο­λια­στεί το μεγα­λύ­τερο μέρος του κοι­νω­νι­κού συνόλου.

«Κατ’ αρχήν για να υπάρχει ένα συγκρι­τικό πλε­ο­νέ­κτημα ως τόπος και προ­ο­ρι­σμός (όσον αφορά στον Του­ρι­σμό αφού θα το επι­κα­λε­στούμε αργό­τερα για τα οφέλη). Όσον αφορά στην καχυ­πο­ψία από μερίδα των πολιτών, θα ήθελα να επι­ση­μάνω τα εξής: η συζή­τηση για το αν πρέπει να φοράει κανείς μάσκα, έχει μετα­κυ­λι­στεί στο αν πρέπει να εμβο­λια­στεί ή όχι. Υπάρχει μόνον ένα σημείο που χρεια­ζό­μα­στε ακόμη λίγο χρόνο για να το δια­σταυ­ρώ­σουμε: εάν αυτός που θα εμβο­λια­στεί, θα είναι σε θέση να μην έχει πλέον, μετα­δο­τι­κό­τητα αν κολ­λή­σει τον ιό».

Ο εμβο­λια­σμός θα γίνεται σε δύο δόσεις σε κάθε άτομο. Η ιδιαι­τε­ρό­τητα είναι ο τρόπος φύλαξης.

«Αρχικώς, ο εμβο­λια­σμός θα ξεκι­νή­σει μέσω του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου, όπου θα εμβο­λια­στούν οι υγειο­νο­μι­κοί. Αυτό που δεν έχει ξεκα­θα­ρί­σει είναι αν η αρχική ποσό­τητα των εμβο­λίων που θα έρθει, θα επαρ­κέ­σει για να καλύψει όλες τις ανάγκες (για να εμβο­λια­στούν και οι γιατροί στον ιδιω­τικό τομέα, οι φαρ­μα­κο­ποιοί, οι οδο­ντί­α­τροι και όλη η γκάμα που εμπλέ­κο­νται με τα θέματα υγείας).

Επι­προ­σθέ­τως, όποια παρε­νέρ­γεια παρου­σια­στεί, είναι αντι­με­τω­πί­σιμη. Οι παρε­νέρ­γειες ενός εμβο­λίου είναι βρα­χυ­πρό­θε­σμου χαρα­κτήρα και όχι μακρυ­πρό­θε­σμου –όπως λένε κάποιοι».

Ο πρό­ε­δρος του ΙΣΡ υπο­γράμ­μισε πως «ο εμβο­λια­σμός δεν είναι υπο­χρε­ω­τι­κός αλλά προ­αι­ρε­τι­κός. Ωστόσο, η απόφαση για να εμβο­λια­στεί κάποιος θα είναι μια συν-απόφαση ανάμεσα στον θερά­πο­ντα ιατρό και τον πολίτη (ασθενή). Δεν χρειά­ζε­ται κανένας να είναι αρνη­τι­κός. Πάντως, μέχρι στιγμής η αντέν­δειξη είναι σε άτομα κάτω των 16 ετών και σε γυναί­κες που είναι εγκυ­μο­νού­σες θηλά­ζου­σες κ.λπ. ενώ μελε­τώ­νται και κάποιες άλλες κατη­γο­ρίες».

«Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΟΠΛΟ»

Ερω­τη­θείς σχετικά με την συνέ­χιση των μέτρων προ­στα­σίας, ο κ. Τσέρκης τόνισε πως και μετά την ολο­κλή­ρωση του εμβο­λια­σμού θα πρέπει να είμαστε πολύ προ­σε­κτι­κοί:

«Η δια­δι­κα­σία του εμβο­λια­σμού, θα κρα­τή­σει αφενός, πολλούς μήνες. Αυτό που θέλουμε να εξε­τά­σουμε είναι στα μέρη που θα γίνει σε ευρεία κλίμακα, τι συμπε­ρι­φορά θα έχει ο ιός. Το χαρα­κτη­ρι­στικό σημείο είναι ότι ο εμβο­λια­σμός γίνεται σε δύο δόσεις και την 33η με 35η μέρα υπάρχει τεκ­μη­ριω­μένη ανοσία. Οπότε κάποιος που θα κάνει το εμβόλιο δεν σημαί­νει ότι θα απο­κτή­σει ανοσία. Είναι το ισχυ­ρό­τερο όπλο που δια­θέ­τουμε αλλά θα πρέπει να συνε­χί­σουμε να τηρούμε τα μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σίας».

«ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ

ΤΑ ΕΜΠΥΡΕΤΑ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ»

Ενδια­φέ­ρον, παρου­σιά­ζει το στοι­χείο στο οποίο ανα­φέρ­θηκε ο κ. Τσέρκης, ότι τα εμπύ­ρετα περι­στα­τικά έχουν μειωθεί στην Ρόδο, στο… ελά­χι­στο!

«Ίσως κάποιες ιώσεις του γαστρε­ντε­ρο­λο­γι­κού –αλλά είναι σε πολύ μικρή κλίμακα. Όσοι νιώθουν ότι έχουν ύποπτα συμ­πτώ­ματα του κορω­νοϊού, απευ­θύ­νο­νται αμέσως στον θερά­πο­ντα ιατρό τους, κάνουν το τεστ και ακο­λου­θούν τις οδηγίες. Είναι πολύ σημα­ντικό το γεγονός πως ο τρόπος δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού στην Ρόδο, είναι αξιο­ζή­λευ­τος –τόσο από τους φορείς όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, που επέ­δει­ξαν υπεύ­θυνη στάση και συμπε­ρι­φορά. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό βαθμό. Ωστόσο υπάρ­χουν ‘εστίες’ με πολλά κρού­σματα γι αυτό και δεν χρειά­ζε­ται εφη­συ­χα­σμός.

Ο κύριος εχθρός είναι να μην τηρούμε τα μέτρα και να νομί­ζουμε ότι ξεπε­ρά­σαμε το πρό­βλημα», ανέφερε.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ

ΚΕΝΤΡΑ

Κλεί­νο­ντας, ο πρό­ε­δρος του ΙΣΡ ανα­φέρ­θηκε στα Κέντρα Εμβο­λια­σμού και στην ποσό­τητα των εμβο­λια­σμών.

«Ανα­λό­γως με τις ποσό­τη­τες των εμβο­λίων που θα έρθουν στην Ρόδο, θα είναι και τα Κέντρα Εμβο­λια­σμού. Έχουμε υπο­λο­γί­σει ότι για 20.000 δόσεις η Δημο­τική Ενότητα Ρόδου θα χρεια­στεί 10 Κέντρα (αφού θέλει 10 λεπτά και 30 δευ­τε­ρό­λε­πτα το κάθε περι­στα­τικό). Αυτό ανα­λο­γεί σε 48 άτομα ανά Κέντρο –περί τους 10.000 εμβο­λια­σμούς το μήνα. Στις λοιπές δημο­τι­κές ενό­τη­τες και στα μικρά νησιά δεν θα υπάρξει πρό­βλημα αφού η πρω­το­βάθ­μια φρο­ντίδα υγείας λει­τουρ­γεί επαρκώς. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει πρό­βλημα. Μπορεί και τα πολι-ιατρεία να βοη­θή­σουν στους εμβο­λια­σμούς, στην Ρόδο».

Μέχρι στιγμής έχουν εκδη­λώ­σει ενδια­φέ­ρον πάνω από 240 γιατροί (ιδιω­τι­κοί).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.