Τοπικές Ειδήσεις

«Κινδυνεύουμε από τον κορωνοϊό και όχι από το… εμβόλιο»!

Εκκληση προς τους πολίτες να ακούσουν τις συμβουλές των επιστημόνων και να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απηύθυνε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.
Επιπλέον, μίλησε για τα κέντρα εμβολιασμού στη Ρόδο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διαχείριση με την οποία έγινε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στο νησί –τόσο από τις αρχές όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά «Κινδυνεύουμε από τον κορωνοϊό και όχι από το… εμβόλιο!»
Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
«Με τον εμβολιασμό, είναι η στιγμή που ξεκινάει η αντεπίθεση της ανθρωπότητας, έναντι του κορωνοϊού. Και σ’ αυτό έχουν συμβάλει όλες οι επιστημονικές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βρισκόμαστε στη στιγμή όπου ‘κλείνουμε την πόρτα’ στους θανάτους που σημειώθηκαν από τον ιό. Το μεγαλύτερο προληπτικό όπλο είναι ο εμβολιασμός. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία και ακολουθεί, η Ε.Ε. Στην Ελλάδα, είδαμε ήδη τον πρωθυπουργό, την ΠτΔ και τους υπουργούς να εμβολιάζονται, δίνοντας το παράδειγμα και πρέπει να τους μιμηθούμε. Βρισκόμαστε εν αναμονή της παραλαβής των εμβολίων στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονται στη Ρόδο την επόμενη εβδομάδα και ως γνωστόν, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί και οι γιατροί από τον ΙΣΡ (όπου είναι ήδη μεγάλο το ποσοστό). Ο εμβολιασμός είναι κάτι το οποίο ο μοναδικός που πρέπει να τον φοβάται είναι ο κορωνοϊός και κανένας άλλος! Γι’ αυτό και ξεκινάμε εμείς, ως γιατροί να δώσουμε το παράδειγμα. Δεν είναι αληθές αυτό που λέγεται ότι οι γιατροί αρνούνται να εμβολιαστούν…», τόνισε ο κ. Τσέρκης.
Ο κ. Τσέρκης κάλεσε και τους τοπικούς φορείς να εμβολιαστούν για να παροτρύνουν τους πολίτες να πράξουν το ίδιο, καθώς ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου.
«Κατ’ αρχήν για να υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ως τόπος και προορισμός (όσον αφορά στον Τουρισμό αφού θα το επικαλεστούμε αργότερα για τα οφέλη). Όσον αφορά στην καχυποψία από μερίδα των πολιτών, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: η συζήτηση για το αν πρέπει να φοράει κανείς μάσκα, έχει μετακυλιστεί στο αν πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι. Υπάρχει μόνον ένα σημείο που χρειαζόμαστε ακόμη λίγο χρόνο για να το διασταυρώσουμε: εάν αυτός που θα εμβολιαστεί, θα είναι σε θέση να μην έχει πλέον, μεταδοτικότητα αν κολλήσει τον ιό».
Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε δύο δόσεις σε κάθε άτομο. Η ιδιαιτερότητα είναι ο τρόπος φύλαξης.
«Αρχικώς, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μέσω του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν η αρχική ποσότητα των εμβολίων που θα έρθει, θα επαρκέσει για να καλύψει όλες τις ανάγκες (για να εμβολιαστούν και οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι και όλη η γκάμα που εμπλέκονται με τα θέματα υγείας).
Επιπροσθέτως, όποια παρενέργεια παρουσιαστεί, είναι αντιμετωπίσιμη. Οι παρενέργειες ενός εμβολίου είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και όχι μακρυπρόθεσμου –όπως λένε κάποιοι».
Ο πρόεδρος του ΙΣΡ υπογράμμισε πως «ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αλλά προαιρετικός. Ωστόσο, η απόφαση για να εμβολιαστεί κάποιος θα είναι μια συν-απόφαση ανάμεσα στον θεράποντα ιατρό και τον πολίτη (ασθενή). Δεν χρειάζεται κανένας να είναι αρνητικός. Πάντως, μέχρι στιγμής η αντένδειξη είναι σε άτομα κάτω των 16 ετών και σε γυναίκες που είναι εγκυμονούσες θηλάζουσες κ.λπ. ενώ μελετώνται και κάποιες άλλες κατηγορίες».

«Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΟΠΛΟ»
Ερωτηθείς σχετικά με την συνέχιση των μέτρων προστασίας, ο κ. Τσέρκης τόνισε πως και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί:
«Η διαδικασία του εμβολιασμού, θα κρατήσει αφενός, πολλούς μήνες. Αυτό που θέλουμε να εξετάσουμε είναι στα μέρη που θα γίνει σε ευρεία κλίμακα, τι συμπεριφορά θα έχει ο ιός. Το χαρακτηριστικό σημείο είναι ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις και την 33η με 35η μέρα υπάρχει τεκμηριωμένη ανοσία. Οπότε κάποιος που θα κάνει το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσει ανοσία. Είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας».
«ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ
ΤΑ ΕΜΠΥΡΕΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ»
Ενδιαφέρον, παρουσιάζει το στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσέρκης, ότι τα εμπύρετα περιστατικά έχουν μειωθεί στην Ρόδο, στο… ελάχιστο!
«Ίσως κάποιες ιώσεις του γαστρεντερολογικού –αλλά είναι σε πολύ μικρή κλίμακα. Όσοι νιώθουν ότι έχουν ύποπτα συμπτώματα του κορωνοϊού, απευθύνονται αμέσως στον θεράποντα ιατρό τους, κάνουν το τεστ και ακολουθούν τις οδηγίες. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ρόδο, είναι αξιοζήλευτος –τόσο από τους φορείς όσο και από τους ίδιους τους πολίτες, που επέδειξαν υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό βαθμό. Ωστόσο υπάρχουν ‘εστίες’ με πολλά κρούσματα γι αυτό και δεν χρειάζεται εφησυχασμός.
Ο κύριος εχθρός είναι να μην τηρούμε τα μέτρα και να νομίζουμε ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα», ανέφερε.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΙΣΡ αναφέρθηκε στα Κέντρα Εμβολιασμού και στην ποσότητα των εμβολιασμών.
«Αναλόγως με τις ποσότητες των εμβολίων που θα έρθουν στην Ρόδο, θα είναι και τα Κέντρα Εμβολιασμού. Έχουμε υπολογίσει ότι για 20.000 δόσεις η Δημοτική Ενότητα Ρόδου θα χρειαστεί 10 Κέντρα (αφού θέλει 10 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα το κάθε περιστατικό). Αυτό αναλογεί σε 48 άτομα ανά Κέντρο –περί τους 10.000 εμβολιασμούς το μήνα. Στις λοιπές δημοτικές ενότητες και στα μικρά νησιά δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφού η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λειτουργεί επαρκώς. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Μπορεί και τα πολι-ιατρεία να βοηθήσουν στους εμβολιασμούς, στην Ρόδο».
Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 240 γιατροί (ιδιωτικοί).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου