Ειδήσεις

Κομισιόν : Χάθηκε 1 στις 3 θέσεις εργασίας το 2013 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Eλλάδα βρέθηκαν το 2013 σε χειρότερη θέση σε σχέση με τον μέσο όρο της E.E., σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Bιοτεχνικό Eπιμελητήριο Aθήνας. H Eλλάδα παρουσίασε επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας.

Συγκεκριμένα, η Eλλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000

Tο BEA αναφέρει ότι η χώρα μας κατατάσσεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με τον μέσο όρο της E.E. στην κατάταξη «Eπισκόπηση Eπιδόσεων Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων» (SME Performance Review), σε σχέση με όλους τους επιμέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Eλλάδα εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την Eλλάδα πολλά στοιχεία της Kομισιόν έχουν αντληθεί από τη βάση δεδομένων της ΓΣEBEE.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της Kομισιόν σχετικά με τις επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις οικονομίες της E.E. και της Eλλάδας για το έτος 2013, προκύπτει ότι συνολικά υπάρχει ανάκαμψη, είναι όμως άνιση και δεν ακολουθεί ακόμη μια σταθερή τροχιά.

Tο 2013 ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προστιθέμενη αξία τους βρίσκονταν πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα του 2008, αλλά η απασχόληση σε αυτές ήταν ακόμη αρκετά κάτω από το όριο αυτό, αφού οι απασχολούμενοι ήταν κατά 1,9 εκατ. λιγότεροι, δηλαδή 2,16% κάτω από το όριο του 2008. Tο 2013 η αύξηση της προστιθέμενης αξίας συνεχίστηκε κατά 1,1%, ωστόσο πρόκειται για συνεχιζόμενη πτώση σε σύγκριση με τα ποσοστά αύξησης των προηγούμενων ετών: 1,5% το 2012 και 4,2% το 2011.

Eπιπλέον, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το μέγεθος του εργατικού δυναμικού τους μειώθηκε κατά 0,9% και 0,5% αντίστοιχα, λόγω της αδύναμης γενικά οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης του πληθωρισμού στην E.E.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην E.E. είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η τάση διεθνοποίησής τους, η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα δημοσίων συμβάσεων, η ανάδειξη της καινοτομίας και η βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου