Ειδήσεις

Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ τώρα, αλλά και μετά τις εκλογές

Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΣΕ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ, ΜΕ ΔΥΟ Κ. ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, ΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Οι Ελληνες πολίτες, που στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ – κατά κύριο λόγο – στο παρελθόν ψήφιζαν το ενιαίο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στα τέλη του 2014, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε την ίδρυση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ και την αυτόνομη συμμετοχή του στις εκλογές. Ο ελληνικός λαός – με την ψήφο του στις 25 /1/2015 – αξιολόγησε και τα δύο κόμματα, του άλλοτε ενιαίου ΠΑ.ΣΟ.Κ, και έδωσε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ 4,7% και στο ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ 2,4%. Ανέδειξε (βάσει του εκλογικού νόμου που ισχύει) 13 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ, 0 βουλευτές ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Η νέα πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ Γεννηματά – που εκλέχθηκε από τα 50.000 μέλη και φίλους με κάλπες σε όλη την Ελλάδα, μετά την παραίτηση του Β.Βενιζέλου – δεσμεύθηκε από την ομόφωνη απόφαση του 10ουσυνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ : να εργαστεί, για αποκατάσταση της ενότητας του χώρου (με προτεραιότητα στην κοινωνική βάση) & για την συγκρότηση ισχυρής δημοκρατικής συμπαράτα- ξης της σοσιαλδημοκρατίας. Εν όψει των εκλογών express, στις οποίες οδηγεί την Ελλάδα ο Αλ.Τσίπρας, η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ κάλεσε όλα τα κόμματα, τις πολιτικές κινήσεις, τις ομάδες πολιτών και τα πρόσωπα, που αυτοτοπο- θετούνται στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς και του ριζοσπαστικού κέντρου, σε προεκλογική συμπαράταξη, ώστε στην επόμενη Βουλή να υπάρχει «τρίτος πόλος», που να εγγυηθεί προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασίας, για τέσσερα χρόνια.

Ήδη, πρόσωπα, ομάδες πολιτών, πολιτικές κινήσεις, από το κέντρο και από την ανανεωτική αριστερά έχουν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα και προσήλθαν στην δημοκρατική συμπαράταξη. Από τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν : η ΔΗΜοκρατική ΑΡιστερά (ΔΗΜ.ΑΡ) και το ΚΙνημα ΔΗμοκρατών ΣΟσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ). Και έγινε ένας ολιγοήμερος διάλογος (λόγω της έκτακτης προσ- φυγής στις κάλπες) και με τα δύο κόμματα. Ήδη, ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΔΗΜ.ΑΡ συμπαρατάχθηκαν – στην βάση κοι -νών προγραμματικών θέσεων – τόσο για την προεκλογική περίοδο, όσο και μέσα στην επόμενη Βουλή. Όμως, ο Γ.Παπανδρέου έβαλε όρους, με τους οποίους επεδίωξε να επισημοποιηθεί η διάσπαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και μέσα στην Βουλή ! Πρότεινε : * Να υπάρχει ισότιμη (;) συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και οι υποψήφιοι ν’ αναδειχθούν με ψηφοφορία στην κομματική βάση (αδύνατο να γίνει σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα) και * Τα κόμματα να διατηρήσουν την αυτονομία τους και μέσα στην Βουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές. Δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ, για να αναδειχθούν βουλευτές του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ – ν’ αποτελέσουν ξεχω- ριστή κοινοβουλευτική ομάδα, επισημοποιώντας – και στην Βουλή – την οριστική διάσπαση του κόμματος !

Ας αναρωτηθεί κάθε δημοκρατικός πολίτης, αυτό θα οδηγούσε στην ενότητα του πολιτικού χώρου ;

Αυτοί οι όροι, δυστυχώς, οδήγησαν σε «ναυάγιο» τον σχετικό διάλογο.

Όμως οι πολίτες, που συγκροτούν τον κοινό κοινωνικό χώρο των δύο κομμάτων (ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ), θα κρίνουν και με την ψήφο τους μπορούν να επιβάλουν την ενότητα, ώστε, να συμβάλουν στην συγκρότηση – με την προσπάθεια που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές – της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης της κεντροαριστεράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου