Συνεντεύξεις

Γιάννης Καμπούρης: «Φέτος είναι μια από τις καλύτερες σεζόν που έχει δει ποτέ το νησί της Ρόδου»

«Φέτος, είναι μια από τις καλύτερες σεζόν που έχει δει ποτέ το νησί της Ρόδου!». Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην ¨δημοκρατική» ο γνωστός τουριστικός πράκτορας συμπολίτης μας, κ. Γιάννης Καμπούρης, σχετικά με την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν –που καταγράφει ρεκόρ σε αφίξεις.
Όπως τονίζει: «Τώρα βρισκόμαστε στην περίφημη ‘επιμήκυνση’ την οποία αναζητούμε εδώ και χρόνια!», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χρονιά θα κλείσει τον Νοέμβριο αφού υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση από πολλές αγορές.
Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι κυριαρχεί ενθουσιασμός και αισιοδοξία και για την επόμενη σεζόν του 2023, με τους τουρ οπερέιτορς να κλείνουν από τώρα συμβόλαια και μάλιστα με αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει μια πιο ασφαλής εικόνα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου για το τι θα γίνει στην επόμενη σεζόν.
• Κύριε Καμπούρη, να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα σχόλιο για την μέχρι τώρα εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν.
Η κίνηση είναι πάρα πολύ ικανοποιητική. Ίσως περισσότερο από όσο περιμέναμε. Και αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς –που δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην γίνει αυτό- θα κλείσουμε με +10-12% σε σχέση με το 2019.
• Άρα λοιπόν τα νούμερα είναι σε υψηλά επίπεδα. Μέχρι τώρα, γίνονται συγκρίσεις με το 2019. Κάποιοι κάνουν λόγο και για συγκρίσεις με άλλες εποχές, στην Ρόδο.
Φέτος, είναι μια από τις καλύτερες σεζόν που έχει δει ποτέ το νησί της Ρόδου! Και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με τους ίδιους ρυθμούς. Για την ώρα αντιμετωπίζουμε ελάχιστα προβλήματα όσον αφορά στο Overbooking. Αυτό συνέβη επειδή τα περισσότερα συμβόλαια δεν είναι guaranteed.
Οπότε τα περισσότερα ξενοδοχεία, πουλάνε έναν αριθμό δωματίων, μεγαλύτερο από ό,τι έχουν. Συνεπώς, με αυτή την μεγάλη κίνηση, έρχονται σε δύσκολη θέση.
Η κατάσταση όμως, είναι διαχειρίσιμη. Μεταφέρουμε πελάτες από ένα ξενοδοχείο σε ένα άλλο, και μπορούμε να καλύψουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ο πελάτης μπορεί βέβαια να αντιδράσει αλλά προσπαθούμε να τακτοποιούμε το θέμα.
• Το γεγονός πως ξεκίνησε νωρίτερα η σεζόν, δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση;
Πράγματι. Όλα ξεκίνησαν νωρίτερα και φυσικά, θα κλείσει αργότερα. Δηλαδή, τώρα βρισκόμαστε στην περίφημη ‘επιμήκυνση’ την οποία αναζητούμε εδώ και χρόνια.
Όμως, αυτή η ‘επιμήκυνση’ μόνον έτσι μπορεί να γίνει. Μην περιμένετε ποτέ να δούμε Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη τέτοια κίνηση στην Ρόδο. Αυτό είναι δύσκολο. Αυτό που ζητάμε είναι να ξεκινάμε με έναν καλό Απρίλιο και να φτάσουμε έως τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου. Αυτό μπορεί να δώσει η Ρόδος και φυσικά, αυτό είναι που χρειαζόμαστε.
Οι άλλοι μήνες δεν προσφέρονται για τον τουρισμό που δίνει η Ρόδος. Άλλωστε θα ξεκουραστεί και ο κόσμος, και οι εργαζόμενοι και οι υποδομές.
Όπως έχω ξαναπεί, όταν έχουμε έναν καλό Απρίλιο, το επόμενο βήμα είναι ένας πάρα πολύ καλός Μάιος. Αυτό είναι ξεκάθαρο κι αυτό ζητάμε. Εάν ο Απρίλιος έχει πληρότητες 60-70% μας δημιουργεί προϋποθέσεις για έναν Μάιο με πάνω από 90% πληρότητες. Αυτά είναι και τα επιθυμητά στοιχεία.
• Πώς είναι οι αγορές μας φέτος; Έχουμε εκπλήξεις, ήρθαν από χώρες που δεν περιμένατε;
Κοιτάξτε, οι παραδοσιακές αγορές για την Ρόδο είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία. Αυτές οι δύο οδηγούν το ‘τρένο’. Μην ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε δύο χρόνια να κινηθεί. Και φέτος, το 50% των αφίξεων θα είναι από αυτές τις αγορές. Αν καταφέρουμε να αγγίξουμε τα 2,4 με 2,5 εκατομμύρια αφίξεις, το 1,5 εκατομμύρια θα είναι από αυτές τις δύο αγορές. Πάνω σ’ αυτό, θέλω να τονίσω το εξής: είναι οι παραδοσιακές μας αγορές και σε αυτές πρέπει να στηριζόμαστε. Το έχω ξαναπεί και δικαιώθηκα. Στις ‘φούσκες’ όπως η ρωσική αγορά και κάποιες άλλες, δεν μπορούμε να στηριχτούμε διότι καταστρέφουν την αγορά και τις τιμές.
Η μεγάλη έκπληξη –την οποία όλοι περιμέναμε- αλλά, στην αρχή, μας έδωσε διαφορετικά μηνύματα, είναι η Πολωνία. Αυτή η αγορά, άνοιξε αργά (διότι επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία) αλλά ‘εκτοξεύτηκε’ κυριολεκτικά! Ενώ περιμέναμε ότι θα έχει μια μείωση της τάξης του 15-20% σε σύγκριση με το 2021 που πήγε πάρα πολύ καλά φέτος, θα πάει πολύ παραπάνω.
Αν είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο, θα ήταν και αυτή η αγορά, πολύ ψηλά. Ωστόσο, έκανε τεράστια άλματα από τον Ιούνιο κι έπειτα. Είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά, η οποία θα ανεβαίνει κάθε χρόνο. Μην ξεχνάτε ότι η Πολωνία είναι 45.000.000 με μια πολύ καλή οικονομία.
Οι άλλες αγορές όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία κ.λπ. επίσης πάνε καλά και λειτουργούν υποστηρικτικά.
• Κύριε Καμπούρη, κατά την δική σας εκτίμηση, αυτή την σεζόν δουλεύει καλά και η τοπική αγορά; Θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία με την τουριστική κίνηση;
Να μην ακούω παράπονα! Η τοπική αγορά δουλεύει πολύ καλά και κάποια στιγμή να λέμε κι ένα ευχαριστώ. Από την εστίαση έως τα εμπορικά καταστήματα, βλέπουμε ότι έχουν κίνηση. Η σεζόν είναι πολύ καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Μην το ξεχνάμε αυτό. Βέβαια, όταν γίνει…. ταμείο θα δούμε αν υπάρχουν κέρδη. Περάσαμε δύο δύσκολες χρονιές με την πανδημία. Η διαφορά είναι ότι τα έξοδα είναι τα ίδια ενώ ‘τρέχουν’ αυξήσεις σε όλα και πληθωρισμός. Συνεπώς, θα δούμε στο τέλος αν καλύψαμε τα ‘σπασμένα’ των περασμένων ετών και αν θα μείνουν κέρδη. Πολλές επιχειρήσεις έχουν αυξημένα έξοδα και φυσικά, δεν μπορούν να αλλάξουν τα συμβόλαιά τους. Π.χ. τα ξενοδοχεία και οι τουρ οπερέιτορς δεν μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαια που είναι κλεισμένα από πέρσι. Οι τιμές δεν μπορούν να αλλάξουν.
• Και για την επόμενη σεζόν; Θα υπάρξουν αυξήσεις στα συμβόλαια; Έχετε εικόνα;
Αυτή την περίοδο –αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς- δίδονται αυξήσεις. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός, αλλά θεωρώ ότι είναι ακόμη νωρίς.
Οι τουρ οπερέιτορς κινούνται και δίνουν αυξήσεις γύρω στο 10%. Αυτό όμως, δεν μας καθησυχάζει. Θα έλεγα ότι μας ανησυχεί. Δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η οικονομία στην Ευρώπη, η κρίση με την ενέργεια, ο πληθωρισμός. Θα έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου για το τι θα γίνει στην επόμενη σεζόν.
Πάντως, ήδη υπογράφονται συμβόλαια, οι τουρ οπερέιτορς θέλουν να αυξήσουν τα προγράμματά τους για το 2023, μαθαίνουμε ότι θα δρομολογηθούν έξτρα πτήσεις. Συνεπώς, όλοι προετοιμαζόμαστε αλλά με προσοχή.
• Κάτι τελευταίο: οι ακυρώσεις στα δρομολόγια και οι καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα αεροδρόμια της Ευρώπης, επηρέασαν την κίνηση;
Πολύ λίγο. Ευτυχώς, δεν μας επηρέασαν πολύ. Κι έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου