Τοπικές Ειδήσεις

Mε το φόβο να πάνε όλα… στράφι λόγω covid εξελίσσεται η τουριστική σεζόν στη Pόδο

Την σεζόν του 2019 άρχισε να θυμίζει η τουριστική κίνηση στη Ρόδο. Οι ροές ξένων επισκεπτών και οι πληρότητες των ξενοδοχείων αρχίζουν να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα που θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Η μόνη ανησυχία των επαγγελματιών του τουρισμού, μήπως ανακοπεί αυτή η καλή πορεία λόγω της πανδημίας και της συρροής κρουσμάτων στη Ρόδο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να «κοκκινίσει» ο προορισμός στον επιδημιολογικό χάρτη του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου νόσων ECDC!
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου-ΣΕΕΜΠ, Βασίλης Δοντάς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κίνηση υπάρχει στην αγορά! Ιδίως τα βράδια θυμίζει πολύ έντονα τα επίπεδα του 2019.
Βέβαια η αυξημένη αυτή κίνηση δεν έχει τον επιθυμητό αντίκτυπο στους τζίρους της αγοράς, τουλάχιστον όχι ακόμη.
Οι εισπράξεις δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με την αυξημένη προσέλευση στην αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης. Ευελπιστούμε παρόλα αυτά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στην πορεία. Βέβαια ευχόμαστε να μην διακοπεί απότομα η ανοδική πορεία της σεζόν λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας».
Μάλιστα ο κ. Δοντάς σημείωσε ότι παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής επαγγελματιών ή και εργαζόμενων στην εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊου, καθώς όλοι πλέον αισθάνονται έντονα την ανάγκη διαφύλαξης της ομαλής πορείας της σεζόν.
«Οι καταστηματάρχες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός των τειχών, τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού, λειτουργώντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι σπεύδουν να εμβολιαστούν παρόλο που μπορεί να ήταν δύσπιστοι μέχρι τώρα.
Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να διαφυλάξουμε την καλή πορεία της σεζόν. Εάν κλείσει ο τουρισμός, τότε θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης. Και πραγματικά δεν θα αντέξουμε να πάει κάτι στραβά!
Αντίθετα, εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, τότε ο απολογισμός μπορεί να είναι θετικός στο τέλος, αφού τα πράγματα πηγαίνουν ανέλπιστα καλά όσον αφορά τις τουριστικές ροές. Χρειάζεται να πορευτούμε όλοι ενωμένοι με τη στήριξη των τοπικών φορέων αλλά και της κεντρικής διοίκησης, αφού πολλοί κλάδοι και ένα μεγάλο ποσοστό της εθνικής μας οικονομίας εξαρτώνται τελικά από τον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Δοντάς στη “δημοκρατική”.
Η περιοχή των Κολυμπίων συγκεντρώνει το 15-17% των επισκεπτών που δέχεται το νησί. Το τελευταίο δεκαήμερο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών, κ. Παύλος Χαρτερός οι πληρότητες των ξενοδοχείων έχουν σκαρφαλώσει στο 85%, θυμίζοντας τα επίπεδα του 2019.
«Το τελευταίο δεκαήμερο έχουν ανέβει οι ρυθμοί. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στο 85%, ποσοστό που πλησιάζει στα επίπεδα του 2019. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινισθεί, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εξαιρετικά υποτονικό.
Η σεζόν άνοιξε ουσιαστικά πριν από 20 μέρες. Οι πρώτοι μήνες ήταν χαμένοι και προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να είχαμε ανοίξει τόσο νωρίς, αφού τα έξοδα και οι υποχρεώσεις έτρεχαν χωρίς να εισπράττουμε τίποτε», ανέφερε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της περιοχής των Κολυμπίων, Παύλος Χαρτερός, σημειώνοντας παράλληλα τα εξής:
«Αυτό που μας ανησυχεί, είναι τα μέτρα που ενδεχομένως επιβληθούν λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης από τις αγορές στους τουρίστες πριν το ταξίδι τους ή κατά την επιστροφή στη χώρα τους, όπως pcr tests, καραντίνα κλπ. Θα ήταν καταστροφικό εάν ανακοπεί η ομαλή και όπως φαίνεται ανοδική πλέον πορεία της σεζόν.
Η πλειοψηφία των εμπόρων μετέφερε τις περσινές υποχρεώσεις φέτος. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι, βλέποντας τους ρυθμούς να ανεβαίνουν, προμηθεύτηκαν νέο εμπόρευμα. Αν λοιπόν πάει κάτι στραβά και χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δεν θα έχουμε καταφέρει απολύτως τίποτε. Ευχόμαστε να κυλήσουν όλα ομαλά μέχρι το τέλος και να μην υπάρξουν ακυρώσεις. Θα πρέπει όλοι, πάση θυσία να φροντίσουμε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις.
Οι έμποροι των Κολυμπίων λειτουργώντας με επαγγελματισμό, τηρούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, παρέχοντας πάντα ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη. Βέβαια το αποτελεσματικότερο μέσο για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι το εμβόλιο και θεωρώ ανεπίτρεπτο για όσους εργάζονται στο τουριστικό κλάδο, να μην έχουν εμβολιαστεί».

Δύο εβδομαδιαία τεστ για ανεμβολίαστους σε τουρισμό και εστίαση

Μετά τον «πονοκέφαλο» που προκλήθηκε αρχικά από το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας σχετικά με την υποχρεωτική υποβολή των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στους κλάδους εστίασης και φιλοξενίας σε δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης κατά του κορωνοϊού (self test και rapid test), βρέθηκε η χρυσή τομή, με τους εργαζόμενους που επιμένουν να μην εμβολιαστούν, να δέχονται να αναλάβουν το κόστος των τεστ ή να καταφεύγουν στις δομές του ΕΟΔΥ όπου διενεργούνται δωρεάν. Υπάρχουν και ξενοδοχεία που διευκολύνουν τους εργαζόμενους, διοργανώνοντας μαζικές δειγματοληψίες.
Ο κ. Αλέξανδρος Πασσάλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Βιώσιμου Τουρισμού & Περιβαλλοντικών Θεμάτων της ΕΞΡ, ανέφερε συγκεκριμένα: «Αυτή τη στιγμή φέρεται να ομαλοποιείται η κατάσταση Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι με μεμονωμένες εξαιρέσεις προσκομίζουν όπως προβλέπεται τα rapid test. Ναι μεν πρόκειται για επιπλέον επιβάρυνση για εργαζόμενο και επιπλέον διαχειριστικό κόπο για το ξενοδοχείο. Παρέχουν όμως επιπλέον ασφάλεια σε σύγκριση με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Σε γενικές γραμμές υπάρχει συνεργασία μεταξύ ξενοδοχείων και εργαζόμενων…».

«Δυστυχώς, βλέπουμε χαμηλή προσέλευση στους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα σε ειδικότητες της κουζίνας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αποδέχεται το κόστος στα υποχρεωτικά test», συμπληρώνει ο κ. Γιάννης Χατζής ειδικός εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΞΡ και αναπληρωματικός Γενικός Γραμματέας της ΠΟΞ.
Σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 ισχύουν ειδικότερα τα ακόλουθα:
1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.
2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας.
Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.
3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr
4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου