Ειδήσεις

Έως 30% του τζίρου 2019 η στήριξη στην εστίαση

Ενίσχυση η οποία θα αντιστοιχεί μεταξύ 20%-30% του τζίρου τους –με πιο πιθανό το ενδεχόμενο να είναι κοντά στο 30%– σχεδιάζεται να λάβουν οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία και είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% μέσα στο 2020. Η ενίσχυση αυτή θα είναι στο σύνολό της μη επιστρεπτέα και θα χορηγηθεί στις πληγείσες επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να επανεκκινήσουν όποτε αποφασισθεί η άρση της αναστολής λειτουργίας του κλάδου. Ο κλάδος της εστίασης συμπληρώνει το Σάββατο πέντε συνεχείς μήνες που είναι κλειστός, και μάλιστα σε όλη τη χώρα, και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι σε αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίοδος αναφοράς για τον καθορισμό του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβει κάθε επιχείρηση εξετάζεται να είναι ο τζίρος που είχε το 2019, ενώ για τις επιχειρήσεις εστίασης που ξεκίνησαν να λειτουργούν εντός του 2020 αναμένεται να ληφθεί υπόψη ο τζίρος που είχαν σε ένα μήνα κανονικής λειτουργίας. Βεβαίως, μετά τον Μάιο του 2020 η εστίαση λειτουργούσε με περιοριστικά μέτρα. Η άσκηση, πάντως, για το ποια χρονιά θα εκληφθεί ως περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις που είχαν συσταθεί προ του 2020 δεν είναι εύκολη, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, λόγω του μεγάλου βαθμού φοροδιαφυγής που δυστυχώς υπάρχει στον εν λόγω κλάδο, με συνέπεια το 2019 κάποιες επιχειρήσεις να εμφανίζονται με λιγότερα έσοδα από αυτά του 2020! Οσες πάντως είχαν αύξηση εσόδων το 2020 σε σύγκριση με το 2019, θα αποκλειστούν από την ενίσχυση.

Προκειμένου κάποια επιχείρηση να δικαιούται ενίσχυση θα πρέπει να πληροί και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, με τους πόρους του ΕΣΠΑ που είχαν κατανεμηθεί σε προγράμματα και δράσεις με χαμηλή απορροφητικότητα. Στην ουσία, δηλαδή, θα γίνει μια ανακατανομή κονδυλίων που βρίσκονται «παρκαρισμένα» για δράσεις με μικρή ζήτηση, κυρίως διότι η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και τις προτεραιότητες για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Το δύσκολο έργο της εξεύρεσης χρημάτων και του σχεδιασμού του προγράμματος έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης και κυρίως ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Τσακίρης, με την τελική έγκριση βεβαίως να δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά και από τις Βρυξέλλες. Τις τελικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα χρηματοδότησης του κλάδου της εστίασης αναμένεται να κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της εστίασης, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον πραγματικό. Από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι σε εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%. Τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης (με βάση όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) μειώθηκε κατά 57,2%, στα 53,12 εκατ. ευρώ έναντι 124,22 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, μήνα κατά τον οποίο η πανδημία δεν είχε χτυπήσει ακόμη την πόρτα της Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου