Αύξηση παρουσίασαν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην ΕΣΗΕΑ, καταγράφηκαν 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 120 θύματα.
Σε 34 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος ή/και ταυτότητας φύλου. Σε 7 περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζόμενοι οργανώσεων ή φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες. Σε 47 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα.
Σε 11 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συμβολικοί χώροι και η εβραϊκή κοινότητα και σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ημεδαποί λόγω θρησκείας. Σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκε άνδρας Ρομά λόγω εθνοτικής καταγωγής. Σε 37 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 55 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).
Στην πολυσέλιδη έκθεση του Δικτύου γίνεται αναφορά και σε υπόθεση που εκτυλίχθηκε στη Ρόδο και συγκεκριμένα στ’ Αφάντου.
Πιο συγκεκριμένα ποινή φυλάκισης 4 ετών και 10 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου το 2017 σε δύο άτομα, τα οποία αφού συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας έξω από την οικία αλλοδαπών, τους επιτέθηκαν με καδρόνια όταν τα θύματα εξήλθαν της οικίας προκαλώντας τους σωματικές βλάβες.
Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου και του Αστυνομικού Σταθμού Αφάντου συνέλαβαν συγκεκριμένα την 20η Ιουλίου 2013 τρεις ημεδαπούς ηλικίας 23, 17 και 16 ετών καθώς και ένα 17χρονο υπήκοο Αλβανίας, ενώ αναζητούνται ακόμη δυο, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (συμμορία) και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Επιπλέον συνελήφθησαν και οι γονείς τους, κατηγορούμενοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί την 13.30 ώρα της 20ης Ιουλίου 2013 τρεις Πακιστανοί, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, κατήγγειλαν στον Αστυνομικό Σταθμό Αφάντου ότι περί ώραν 03.30 τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας περίπου 8 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την οικία τους και άρχισαν να φωνάζουν, ενώ ένας εξ’ αυτών εκτόξευσε και μια πέτρα προς το μέρος τους.
Όταν εξήλθαν της οικίας τους δέχτηκαν αναίτια επίθεση με σκαμπό και καδρόνια και υπέστησαν σωματικές βλάβες. Εν συνεχεία μετέβησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για τις πρώτες βοήθειες.
Από τη μέχρι τώρα προανάκριση προκύπτει ότι οι νεαροί επιστρέφοντας από νυχτερινή διασκέδαση μετέβησαν έξω από την οικία των Πακιστανών προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδιο «χάριν αστεϊσμού».
60 περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αττική, κυρίως σε περιοχές πλησίον της Αθήνας, αλλά και άλλες περιοχές, όπως στον Πειραιά, στη Νίκαια, στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι, στη Λεωφόρο Μεσογείων, στα Λιόσια. Από την υπόλοιπη επικράτεια, αξίζει να τονιστεί ότι καταγράφηκαν 6 περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, 7 περιστατικά στη Λέρο, 7 περιστατικά στη Λέσβο, 5 περιστατικά στη Σάμο, 3 περιστατικά στα Ιωάννινα, 3 περιστατικά στην Κρήτη και από 1 περιστατικά στην Αχαΐα, στην Άρτα, στα Γρεβενά, στην Ηγουμενίτσα, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στην Κω, στη Λάρισα, στην Ξάνθη και στα σύνορα του Έβρου.
Σημαντικός αριθμός των επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών και άλλα σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών, καταγράφηκαν 36 περιστατικά με σωματικές βλάβες ή σε συνδυασμό με εξύβριση και απειλές, κλοπές και άλλες φθορές ξένης ιδιοκτησίας, 46 περιστατικά απειλών, εξύβρισης, έργω εξύβρισης και διατάραξης οικιακής ειρήνης, 9 περιστατικά παρενόχλησης λεκτικής ή άλλου τύπου, 9 περιστατικά βεβηλώσεων, 2 περιστατικά φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με εξύβριση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ