Ειδήσεις

Επιμένει ο Ζάεφ: Κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε «Μακεδόνες»

Επιμένει στα περί «Μακεδονίας» και «μακεδονικής γλώσσας» ο Ζόραν Ζάεφ, λίγες ημέρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, προκαλώντας νευρικότητα στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Η1” της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως «Η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και κανίς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος».

Όπως είπε ο Ζάεφ, διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων» ως «Μακεδόνες» που μιλούν «μακεδονική» γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία.

Αποφεύγοντας για μία ακόμη φορά, να αποκαλέσει τη χώρα με τη νέα της ονομασία, ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε περήφανος πως έχει «μία χώρα, για την οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», ενώ επεσήμανε πως το μόνο εκκρεμές πρόβλημα είναι αυτό της σχισματικής εκκλησίας.

Επιπλέον, ο Ζάεφ σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα επιμονής πολιτικών από τις δύο χώρες, με μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε., ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας στο γεγονός πως δεν θέλει να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. «Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία. Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των “Μακεδόνων” πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό», είπε.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε Αθήνα και Σκόπια, τις απέδωσε αποκλειστικά σε πολιτικούς λόγους.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα σε άλλες βαλκανικές χώρες ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της λογικής των «ανοιχτών» συνόρων, λέγοντας πως «στα Βαλκάνια όλα τα κράτη είναι πολυεθνικά και θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν ανοιχτά σύνορα, συνεργασία μεταξύ των λαών, εύκολη ροή ανθρώπων και αγαθών».

Ο Ζάεφ εκτίμησε, τέλος, ότι δεν θα είναι αυτός που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (σ.σ. μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα) προσθέτοντας ότι «από μόνη της η υποψηφιότητα είναι τιμή για τη “Μακεδονία”».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιμονή του Ζόραν Ζάεφ να αποκαλεί δημόσια τη χώρα του σκέτο «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες ενέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δημοσίευσε την ίδια κιόλας ημέρα στο ΦΕΚ, προκαλεί εκνευρισμό στην Αθήνα, καθώς ενισχύει τα επιχειρήματα των επικριτών της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ότι με την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ και οι συνταγματικές αλλαγές, που έχουν ψηφιστεί στη γειτονική χώρα.

Στη συνέχεια, η Αθήνα την ίδια ή την επόμενη ημέρα και πάντως μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου περιμένει από τον Ζάεφ τη ρηματική ανακοίνωση προς όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, με την οποία θα δηλώνει ότι σε εφαρμογή της Συμφωνίας πλέον η χώρα του ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου