Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: «Δεν τέθηκε ποτέ θέμα δημιουργίας κλειστής δομής μεταναστών στη Ρόδο»

• Το υπουργείο έρχεται να εφαρμόσει τη λύση του χώρου 48ωρης παραμονής που πρόταξαν η ΠΝΑι και ο Δήμος Ρόδου

Σε όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών στη Ρόδο απάντησε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας ότι το ζήτημα συνεχίζει να προκαλεί παρανοήσεις, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Παρουσιάζεται ως απόφαση της κεντρικής διοίκησης της κυβέρνησης να ιδρυθεί ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών ή hot spot στη Ρόδο. Παρά το γεγονός ότι αυτό έχει διαψευσθεί επανειλημμένως από τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, επανέρχεται το θέμα διότι υπάρχει ανάμεσά μας κόσμος ο οποίος ηθελημένα αγνοεί την πραγματικότητα. Εμείς από την πλευρά μας είχαμε πάντα ξεκάθαρες θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα γενικότερα αλλά και ειδικότερα όσον αφορά στη Ρόδο.
Είδαμε το φθινόπωρο μετανάστες σε μία πλήρη αταξία στην πόλη και να περιφέρονται αναζητώντας άλλοτε ένα πάρκο, τη σκιά ενός ψηλού κτηρίου να κατασκηνώνουν ελεύθερα παντού, χωρίς κανένας να τους ενοχλεί, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να τους διαχειριστεί, να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες, καθώς αυτό υπαγορεύει ο πολιτισμός μας. Και βεβαίως αυτό απαιτεί η δημόσια ασφάλεια.
Ο υπουργός έχει πει ότι η Ρόδος έχει ανάγκη όχι από ένα κέντρο υποδοχής ή ένα hot spot, αλλά από ένα χώρο όπου θα γίνεται η φύλαξη για 48 ώρες-περίπου-που μεσολαβούν για να απομακρυνθούν από το νησί. Στο διάστημα αυτό πού θα μένουν αυτοί οι άνθρωποι, στα πάρκα και στις πλατείες;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι:
«Προσπαθήσαμε εμείς πέρυσι ως περιφερειακή αρχή να δώσουμε τη λύση την οποία θα έρθει να υλοποιήσει πλέον το υπουργείο. Αυτό το χώρο που απαιτείται τον φτιάξαμε… Φτιάξαμε αυτό που ο τόπος έχει ανάγκη. Φέτος, τον χώρο αυτό τον έφτιαξε ο δήμος Ρόδου στο ίδιο σημείο. Τον χώρο αυτό τον κρίναμε και εξακολουθούμε να το κάνουμε ως ιδανικό. Κάναμε τη συζήτηση γιατί δεν λειτούργησε… Κάποιοι δεν θέλουν να κοιτάνε την πραγματικότητα. Κάποιοι δεν θέλουν να διαβάζουν την πραγματική διάσταση κάθε ζητήματος, αλλά θέλουν απλά να χτίζουν έωλες κατηγορίες εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων, θεωρώντας ότι ασκούν πολιτική… Πρόκειται όμως για ένα είδος παρακμιακής πολιτικής. Αυτή η πολιτική δεν μας ενδιέφερε και δεν μας αφορούσε ποτέ.
Αυτό που λέμε είναι πως για τις 48 ώρες που θα παραμένουν στο προσωρινό χώρο φιλοξενίας, θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να χαρακτηρίζονται ως κρατούμενοι. Αυτός είναι ο νομικός χαρακτηρισμός για τους ανθρώπους αυτούς. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα δικαιώματα που τους παρέχει το διεθνές δίκαιο. Και η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο σε όλα τα επίπεδα. Εμείς προσπαθήσαμε τον χώρο αυτό να τον προσφέρουμε για το καλό του τόπου μας, προσφέροντας και πολλές άλλες υπηρεσίες όπως σίτιση ή ιατρική περίθαλψη».
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη) θα επισκεφθεί τη Ρόδο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα εξηγήσει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων στη Νάξο. Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τα νησιά (έως και πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ), το οποίο αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να στηρίξει μεγάλα έργα απανθρακοποίησης με στόχο την πράσινη μετάβαση. Μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος αποκάλυψε ότι η ΠΝΑι επεξεργάζεται μία πρωτοποριακή πρόταση για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης έξι νησιών στο Νότιο Αιγαίο (Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Νάξος, Μύκονος, Τήνος) σε βάθος 25ετίας. Πρόκειται για μία μεγάλη πολιτική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει και την ηλεκτροδότηση των μονάδων από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά). Η πιθανότερη πηγή χρηματοδότησης όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΠΝΑι πρόκειται να ιδρύσει μία ενεργειακή κοινότητα που θα καλύπτει όλο το Νότιο Αιγαίο. Η περιφερειακή αρχή κάλεσε δε τους νησιωτικούς δήμους να συμμετέχουν στην ενεργειακή αυτή κοινότητα προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Τα χρέη της ΔΕΥΑΡ
Ερωτηθείς για τις οφειλές της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι έχουν προστεθεί και άλλα ποσά πέρα από το ποσό της οφειλής που έχει διακανονισθεί. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ΠΝΑι δεν πρόκειται ποτέ να …τιμωρήσει την κοινωνία προβαίνοντας στην διακοπή της υδροδότησης λόγω των …εσωτερικών θεμάτων μίας δημόσιας υπηρεσίας.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Το ποσό της οφειλής έχει εκτιναχθεί. Αναγνωρίζω στη σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΡ ότι για το πρώτο ποσό το οποίο βεβαιώθηκε στη ΔΟΥ κρατά ζωντανή τη ρύθμιση πραγματοποιώντας κανονικά τις καταβολές των δόσεων. Εν τω μεταξύ έχουν προστεθεί και άλλα ποσά. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μία νέα διοίκηση που παρέλαβε μία προβληματική εταιρεία. Έχουμε υπομονή. Το μήνυμά μας προς την κοινωνία και όχι προς τα πρόσωπα του δήμου, που δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση, είναι ότι ποτέ δεν θα διακόψομε τη ροή της υδροδότησης λόγω χρεών. Δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τιμωρήσει την κοινωνία για τα εσωτερικά θέματα διαχείρισης σε μία εταιρεία του δημοσίου. Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα… Μέσα από την ενεργειακή κοινότητα θα μπορέσει η ΔΕΥΑΡ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αν μας καταθέσει τα αναγκαία έγγραφα να πάρει μία μεγάλη μείωση στους λογαριασμούς ενέργειας».

Τα δημοτικά τέλη και ο ΦΟΔΣΑ
Τέλος ο κ. Χατζημάρκος απάντησε για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών και την εισφορά των δήμων στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Δεκάδες δήμοι ανά την Ελλάδα οδηγούνται στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών για διάφορους λόγους. Στους δήμους μας το αγαπημένο θέμα είναι ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Δεν υπάρχουν άλλα θέματα… Δέκα χρόνια τώρα έμειναν τα τέλη επειδή είχαν κοινωνικές ευαισθησίες. Στη Ρόδο όπου το ετήσιο κόστος της αποκομιδής απορριμμάτων ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, ο ΦΟΔΣΑ είναι το πρόβλημα; Ο φορέας ιδρύθηκε το 2020 και μέχρι σήμερα έχει εισπράξει από το δήμο Ρόδου έξι εκατομμύρια ευρώ. Για το 2025 το μεγαλύτερο ποσό στις εισφορές του ΦΟΔΣΑ είναι το τέλος ταφής που υπάρχει ούτως ή άλλως. Είναι υποχρέωση των δήμων. Το κράτος ανέθεσε απλά στους ΦΟΔΣΑ ανά την Ελλάδα να εισπράττουν το τέλος και να το αποδίδουν». Ο πίνακας των εισφορών όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης προκύπτει από μία συγκεκριμένη νομοθεσία και η βασική παράμετρος που καθορίζει το ύψος των εισφορών είναι ο ετήσιος όγκος των σκουπιδιών που παράγονται σε κάθε δήμο. Τον πίνακα των εισφορών τον ψηφίζουν οι δήμοι που καλούνται στη συνέχεια να εντάξουν στους προϋπολογισμούς τους τα αντίστοιχα ποσά.
Τέλος είπε ότι σωστά ο δήμος Ρόδου εντάσσει στον προϋπολογισμό του φέτος το ποσό που περιλαμβάνεται στον πίνακα εισφορών του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ανεξαρτήτως από το …πιστωτικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει την επόμενη χρονιά. Ο πίνακας των εισφορών κοινοποιείται και ψηφίζεται από τη γενική συνέλευση εγκαίρως με αποτελεσμα όλοι οι δήμοι να έχουν τα χρονικά περιθώρια να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Για το 2025 το ποσό εισφοράς του δήμου Ρόδου στον ΦΟΔΣΑ ανέρχεται στα οκτώ εκατ. ευρώ με τα πέντε εκατ. να προκύπτουν από το τέλος ταφής και τον ΦΠΑ.
«Εμείς στον ΦΟΔΣΑ αποφασίσαμε να παρουσιάζουμε παντού τη δουλειά μας δημόσια για να σταματήσει ο κάθε κατεργάρης να λέει ότι θέλει…», κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου