Τοπικές Ειδήσεις

Δεν «πέρασε» το αφήγημα της δημοτικής αρχής για την αύξηση των δημοτικών τελών

• Καταψήφισε η μειοψηφία εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για την επιβάρυνση των νοικοκυριών

Η συζήτηση για την αύξηση των δημοτικών τελών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξελίχθηκε σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, με τη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Χαλκιά, να καταψηφίζεται από σύσσωμη τη μειοψηφία. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής να πείσει για την αναγκαιότητα της αύξησης, το αφήγημά της δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτό.
Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για την επιβάρυνση των νοικοκυριών, σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει και οι πολίτες δοκιμάζονται οικονομικά. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η τεκμηρίωση της δημοτικής αρχής για την αύξηση των τελών παρουσίαζε σημαντικά κενά, αφήνοντας πολλά ανοιχτά ερωτήματα.
Αν μη τι άλλο, η καταψήφιση της πρότασης έστειλε σαφές μήνυμα πως απαιτούνται ουσιαστικός διάλογος, μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο αποτελεσματική προετοιμασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα πλήξει περαιτέρω τους δημότες και ότι δεν θα επωμιστούν άδικες επιβαρύνσεις.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης δήλωσε σχετικά με την αύξηση των τελών ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τη μείωση των τελών λόγω της πανδημικής κρίσης. Υποστήριξε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από τη δημοτική αρχή σημαντικές χρεώσεις, όπως η εισφορά στον ΦΟΔΣΑ (ειδικό διαβαθμιδικό φορέα) Ν. Αιγαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια απόκλιση μεταξύ του συνολικού κόστους των ανταποδοτικών υπηρεσιών και των εσόδων που εισπράττει ο δήμος μέσω των ανταποδοτικών τελών. Και κάπως έτσι βρέθηκε η παρούσα δημοτική αρχή στη …δυσάρεστη θέση να χρειαστεί να προχωρήσει στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
«Δεν επιβλήθηκε από την κυβέρνηση η μείωσή τους λόγω COVID. Πολλοί δήμοι δεν προχώρησαν τότε σε μειώσεις και αναγκάζονται τώρα να αυξήσουν τα τέλη. Η αύξηση συνδέεται με το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, την αποκομιδή απορριμμάτων, τη συνεισφορά στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Είναι υποχρέωσή μας να ισοσκελίζουμε τα έσοδα και τα έξοδα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εισπράττουμε περισσότερα από όσα απαιτούνται για την κάλυψη των υπηρεσιών. Ούτε όμως επιτρέπεται να εισπράττουμε λιγότερα από όσα αναλογούν στα ανταποδοτικά τέλη. Πρέπει να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας με διαφάνεια και πραγματικά νούμερα.


Τον Ιούλιο του 2023, ο ΦΟΔΣΑ ενημέρωσε τον δήμο Ρόδου για επιπλέον επιβάρυνση ύψους 1.600.000 ευρώ από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί. Η προηγούμενη δημοτική αρχή γνώριζε ότι υπήρχε ένα υπόλοιπο ύψους οκτώ εκατ. ευρώ που πρόκυπτε και από την καθαριότητα αλλά και τη σύμβαση των Led που έπρεπε να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2024, αλλά δεν το έκανε. Γιατί αποκρύφθηκαν αυτά τα ποσά; Αν είχαν συμπεριληφθεί τότε, θα έπρεπε να γίνει συζήτηση για αύξηση των τελών.
Ως δημοτική αρχή, στόχος μας είναι να πλήξουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τα νοικοκυριά. Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν για παραλείψεις άλλων; Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υποχρεώσεις που δεν αποτελούν αποτέλεσμα δικών μας αποφάσεων, αλλά συνδέονται με το κόστος ενέργειας και τη συνεισφορά στον ΦΟΔΣΑ. Η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν για εμάς προτεραιότητα», είπε ο κ. Κολιάδης.
Ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών και μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης με επικεφαλής των κ. Αντώνη Καμπουράκη, Τάσος Σπανός, απάντησε στον κ. Κολιάδη ότι δεν μπορεί να αφήνει υπονοούμενα χωρίς να διαθέτει τα αναγκαία στοιχεία.
«Θα έπρεπε να αντιληφθείτε ότι η παρελθοντολογία δεν σας ωφελεί. Σας βλάπτει πολιτικά. Απαγκιστρωθείτε από το παρελθόν. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα νούμερα και τις αλληλοκατηγορίες. Θα πρέπει να επικρατήσει συναίνεση και συνεργασία και συνεννόηση σε βασικά θέματα Αφήνετε υπονοούμενα… χωρίς να έχετε στοιχεία. Δεν μπορείτε να μιλάτε για έλλειμμα οκτώ εκατομμυρίων. Δεν μπορούν να κρυφτούν τέτοια ποσά», είπε ο κ. Σπανός.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Καμπουράκης τόνισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή στήριξε τον πολίτη και τις επιχειρήσεις σε περιόδους που δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων λόγω της πανδημικής, της ενεργειακής κρίσης και άλλων προκλήσεων. Η δική μας δημοτική αρχή απέναντι στη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών προέταξε τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος σε κάθε Ροδίτισσα και σε κάθε Ροδίτη: Είμαστε δίπλα σας! Είμαστε δίπλα σου», είπε ο πρώην δήμαρχος.
Ο κ. Καμπουράκης τόνισε ότι υπάρχουν πολλά, αυτονόητα ερωτήματα. Και υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα.
«O πρώτoς είναι να συνεχίσει το γνωστό αφήγημα περί «καμένης γης», δηλαδή ότι για όλα φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή, χωρίς βεβαίως να μας πει γιατί αυτά δεν τα έλεγε προεκλογικά και δεν μιλούσε καθόλου για αύξηση τελών και γιατί έχει προαναγγείλει εδώ και 11 σχεδόν μήνες, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιανουαρίου, την αύξηση των δημοτικών τελών χωρίς να συνυπολογίσει καθόλου το πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον», είπε ο κ. Καμπουράκης προσθέτοντας ότι: «Η δεύτερη επιλογή είναι να αυξήσει όλα τα τέλη – καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και παρεπιδημούντων- επικαλούμενη μάλιστα «άπειρες ώρες» διαβούλευσης με τους συλλογικούς φορείς. Δυστυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή, επέλεξε το πρώτο». Τέλος ο πρώην δήμαρχος τόνισε πως αν η παράταξή του είχε κερδίσει τις εκλογές και διοικούσε σήμερα το δήμο, θα είχε προβεί στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 25%!


Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν για τους λανθασμένους υπολογισμούς της δημοτικής αρχής; Με υπονοούμενα και μπλόφες, ο δήμαρχος κινείται σε τακτικές που θυμίζουν λέσχες αναψυχής – μέρη στα οποία προσωπικά δεν συχνάζω. Τελικά, ποιο είναι το πραγματικό ετήσιο κόστος καθαριότητας; Συμπεριλαμβάνονται ο οδοκαθαρισμός, η αποκομιδή, καθώς και οι χρεώσεις προς τον ΦΟΔΣΑ; Από την πλευρά μας, ως παράταξη, ξεκαθαρίζουμε ότι εάν την 1η Ιανουαρίου ήμασταν εμείς στη δημοτική αρχή, θα είχαμε ήδη προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% με 25%. Δεν το πράξαμε προεκλογικά για να μην κατηγορηθούμε ότι το κάναμε για πολιτικό όφελος. Όμως, είτε του αρέσει είτε όχι του κ. Κολιάδη, αυτή η μείωση θα είχε εφαρμοστεί. Θα μειώναμε τα δημοτικά τέλη κατά 25%».
Απαντώντας στα παραπάνω ο κ. Κολιάδης δήλωσε τα εξής: «Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε σε «λέσχες» και «μπλόφες». Υπάρχει ένας στίχος που λέει: «Μπλόφα δεν θα φάω, φυλακή θα πάω». Εμείς δεν θα πάψουμε να ρωτάμε γιατί δεν συνυπολογίστηκαν τα οκτώ εκατομμύρια στον υπολογισμό των δημοτικών τελών που ψηφίστηκαν το Νοέμβριο του 2023, γιατί μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε πως θα προχωρούσε σε μείωση 25% στα δημοτικά τέλη. Εύκολο να το λέει κανείς εκ των υστέρων… Προφανώς, μιλά για τη δική του επιχείρηση. Όμως, ο δήμος δεν λειτουργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας και μόνο επιχείρησης.Εμείς επιλέγουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους δημότες και δεν πετάμε «φαμφάρες» για μειώσεις που δεν είναι ρεαλιστικές, ειδικά όταν οι υποχρεώσεις προς τον ΦΟΔΣΑ και όχι μόνο, έχουν εκτοξευθεί».
Κώστας Χαλκιάς
«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία να εξετάσουμε τι θα εφαρμόσουμε για το 2025, λαμβάνοντας υπόψη την κανονιστική απόφαση του 2023, η οποία ίσχυσε και για το 2024.
Μελετήσαμε την εκτέλεσή της ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα και να αποφασίσουμε εάν χρειάζεται αλλαγή. Ζητήσαμε από τις υπηρεσίες να υπολογίσουν από την αρχή το πραγματικό κόστος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τον επιστημονικό συνεργάτη του δήμου Ρόδου, ο οποίος συνεργάζεται με το δήμο επί χρόνια, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το ετήσιο κόστος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όφειλε να προσδιοριστεί σε ένα ποσό που υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ. Αμέσως προχωρήσαμε σε σύγκριση με τα στοιχεία της κανονιστικής απόφασης του 2023. Διαπιστώσαμε ότι το κόστος που είχε τότε αποφασιστεί ήταν χαμηλότερο κατά 11-12 εκατ. ευρώ, καθώς δεν υπολογίσθηκαν οι πραγματικές χρεώσεις για τον ΦΟΔΣΑ, την καθαριότητα και τη σύμβαση των Led», δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς και πρόσθεσε τα εξής:
«Αναρωτηθήκαμε πώς μπορεί να υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά. Μελετήσαμε την κανονιστική απόφαση του 2023 και προχωρήσαμε σε μία σειρά από διαπιστώσεις…»
Στον προϋπολογισμό του 2023, είχε αναγραφεί ένα ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για τον ΦΟΔΣΑ. Ωστόσο, αυτό το ποσό αντιστοιχούσε σε ένα μόνο τιμολόγιο. Η πραγματική απόφαση, η οποία λήφθηκε λίγους μήνες πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ, προσδιόριζε την εισφορά του δήμου Ρόδου για το 2024 στα 4,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, προέκυψε μια απόκλιση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Δεν γνωρίζω ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την απόκρυψη. Ξέρω, όμως, ότι ο κ. Καμπουράκης ήταν αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ρόδου, και είχε εγκρίνει στον προϋπολογισμό ένα ποσό 2,7 εκατ. ευρώ και όχι το πραγματικό ποσό που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ.
Στα χαρτιά, όλα ήταν φαινομενικά ισοσκελισμένα. Στην πραγματικότητα, κληροδοτήθηκε ένα χρέος 12 εκατ. ευρώ, το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα για να διατηρηθεί ο δήμος όρθιος. Αυτή η κατάσταση έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό, που αντανακλάται ακόμα και στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Αντί να είμαστε συνεπείς και να προγραμματίζουμε το μέλλον, βρισκόμαστε σε έναν αγώνα να καλύψουμε τις συνέπειες της προηγούμενης διαχείρισης».
Έγκριση για το δάνειο από το  Ελεγκτικό Συνέδριο
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς εάν θα πρέπει να γίνει η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών… «Δεν ξέρω αν φαινόμαστε άδικοι στην κοινωνία είμαστε όμως ειλικρινείς», πρόσθεσε. Δήλωσε τέλος ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύναψη δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δήμου Ρόδου στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου. Η απόφαση ελήφθη μετά συνεδρίαση του κλιμακίου προχθές και ανοίγει πλέον ο δρόμος για την σύναψη του.
«Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει την ανάγκη αύξησης των τελών ή τη δήθεν έλλειψη των 12 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο κ. Τ. Σπανός προσθέτωντας ότι: «Κάνετε επιφανειακούς υπολογισμούς, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την πραγματική κατάσταση. Εγώ είμαι επιχειρηματίας και σέβομαι το χρήμα, ενώ εσείς δεν σέβεστε τίποτα. Έχετε στοιχεία ότι η εισήγηση θα εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση»;
Ο κ. Ν. Γερονικόλας κάλεσε τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει και να στραφεί σε πιο βιώσιμες λύσεις. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις παρά την εμπεριστατωμένη εξήγηση του κ. Χαλκιά. Φοβάμαι ότι πρόκειται για εντυπώσεις οι οποίες, αν επικρατήσουν, θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε μια εποχή που η ακρίβεια δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Η αύξηση των τελών θα δυσχεράνει τις οικογένειες που ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους. Καλώ τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει την απόφασή της και να στραφεί σε πιο βιώσιμες και δίκαιες λύσεις».
«Πρόκειται για κυβερνητική κατεύθυνση που ακολουθείται σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους δήμους. Είναι λανθασμένο το επιχείρημα ότι η αύξηση των τελών είναι αναγκαία λόγω οικονομικών δυσχερειών και λόγω του κόστους καθαριότητας. Αυτό δεν ισχύει», απάντησε ο κ. Τάκης Πότσος.
Τέλος ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μανδρακός ανέφερε ότι διαφωνεί με την αύξηση του οικιακού τιμολογίου. «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την αύξηση του οικιακού τιμολογίου σε μια περίοδο ακρίβειας. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλες περιοχές για εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση της διαχείρισης. Ψηφίζω όχι», είπε χαρακτηριστικά.
Τελικά τόσο η επιβολή και καθορισμός του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2025 όσο και η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων (από 0,50% σε 0,75%) πέρασε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να …αποστασιοποιούνται από τις αυξήσεις των τελών και την επιβάρυνση των νοικοκυριών.
ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρόδου για το έτος 2025 χαρακτηρίστηκε φτωχό και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική από τις παρατάξεις της μειοψηφίας που δεν το …ενέκριναν.
Ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας μετά την αποχώρηση του κ. Α. Καμπουράκη, δήλωσε ότι: «Το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε, λόγω της σημασίας του, να έχει συζητηθεί σε μια μονοθεματική συνεδρίαση. Αν δεν υπήρξε πραγματική διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλια, αυτό αποτελεί λάθος που καλό θα ήταν να μην επαναληφθεί.
Είναι σημαντικό να αποτυπώνονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες των τοπικών συμβουλίων.
Όποιος έχει τη δυνατότητα να διαβάσει το τεχνικό πρόγραμμα, θα παρατηρήσει τα 113 συνεχιζόμενα έργα. Αυτά δεν υλοποιήθηκαν από μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση, με χαρά είδα να ξεκινούν κάποια έργα, όπως ο κόμβος στου Κόβα, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και η ανακαίνιση των σχολείων στην Ιαλυσό. Αναμένω και άλλα έργα από τη δημοτική αρχή. Πρόκειται γενικώς για ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα που δεν αποτυπώνει τις ανάγκες της Ρόδου. Ψηφίζουμε ως παράταξη παρών».
Ο κ. Γερονικόλας δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί μονοθεματική συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα και ψήφισε επίσης παρών.
«Το τεχνικό πρόγραμμα εξαρτάται από τον προϋπολογισμό. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να συμπεριλάβουμε και νέα έργα. Τουλάχιστον, μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση που εντάσσουμε τα συνεχιζόμενα έργα, αυτά που πρέπει να ολοκληρωθούν. Όσα δεν ολοκληρώθηκαν κατά την προηγούμενη πενταετία, πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν, καθώς είναι σημαντικά», δήλωσε ο δήμαρχος Α. Κολιάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου