Ατάκτως Ερριμμένα

Ποιος τα σκέφτηκε;

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι καταναλωτές θα πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις ενεργειακού συμβούλου και να επιλέξουν αν θέλουν σταθερή τιμή/ μπλε τιμολόγιο, κυμαινόμενη/κίτρινο, δυναμική/πορτοκαλί ή ειδική/πράσινο. Όλα αυτά μέχρι το τέλος του έτους. Το με βεβαιότητα προεξοφλούμενο αλαλούμ και το κομφούζιο που θα προκληθεί από την πρακτική και λογική αδυναμία των πολιτών να επιλέξουν ορθώς, σε συνδυασμό με το κόστος, της ούτως ή άλλως ακριβής στη χώρα μας ενέργειας, έρχεται να «κουμπώσει» με την ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία επιστρέφει και βαφτίστηκε μηχανισμός διακύμανσης. Η εξίσωση που περιλαμβάνεται στο σχετικό ΦΕΚ προκαλεί δηκτικά σχόλια του τύπου ότι όποιος πολίτης τη λύσει θα έχει μπόνους δωρεάν ρεύμα για ένα χρόνο. Ποιος  τα επινόησε όλα αυτά στο υπουργείο Ενέργειας;

Όπου:

Μ: Ο μήνας κατανάλωσης. Αντιστοίχως, ως «Μ-1» νοείται ο προηγούμενος μήνας του μήνα κατανάλωσης.

α:Συντελεστής Προσαύξησης. Το ύψος του συντελεστή α επιλέγεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή.
ΤΕΑ Μ-1: O μέσος όρος των ημερήσιων Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας του προηγούμενου μήνα του μήνα κατανάλωσης «Μ», όπως αυτός δημοσιεύεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

β: Ο συντελεστής β προκύπτει ως το γινόμενο του σταθερού συντελεστή α με τη διαφορά της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-1) μειωμένη κατά την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του προ- προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-2). Ο συντελεστής β λαμβάνει μηδενική τιμή για τον πρώτο μήνα εφαρμογής, ήτοι τον Ιανουάριο 2024. [β=α*(ΤΕΑ Μ-1 – ΤΕΑ Μ-2)]
Lu και Ll: Τα όρια της περιοχής ασφαλείας, εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης και άρα η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει της Βασικής Τιμής Προμήθειας.

Καλή επιτυχία!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου