ΕΙΔΗΣΕΙΣ

DW: «Και άφες ημίν τα χρέη ημών»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας

Ο γερ­μα­νι­κός τύπος ανη­συ­χεί ήδη για την περί­πτωση που το ιταλικό δημο­ψή­φι­σμα της Κυρια­κής ανα­γκά­σει τον Ματέο Ρέντσι σε παραί­τηση. Θα οδη­γή­σει άραγε και το Eurogroup την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές;

Ενώ πλη­σιά­ζει η καίρια Δευτέρα και το Eurogroup, στο οποίο θα κριθεί αν έχει ολο­κλη­ρω­θεί η δεύτερη αξιο­λό­γηση του ελλη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος στή­ρι­ξης και αν ληφθούν πρώτες απο­φά­σεις για την ελά­φρυνση του ελλη­νι­κού χρέους, το περιο­δικό Spiegel δημο­σιεύει στη δια­δι­κτυακή του έκδοση σχετική αντα­πό­κριση από την Αθήνα με τον χαρα­κτη­ρι­στικό τίτλο «Και άφες ημίν τα χρέη ημών».

«Η συνε­δρί­αση του Eurogroup κρύβει έναν τερά­στιο κίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν ανα­βλη­θεί μια ελά­φρυνση του χρέους ή ακόμα χει­ρό­τερα ζητηθεί από την Αθήνα αυστη­ρό­τερη λιτό­τητα, τότε ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός κιν­δυ­νεύει να καταρ­ρεύ­σει πολι­τικά. Ένα τέτοιο απο­τέ­λε­σμα στο Eurogroup θα ανα­ζω­πύ­ρωνε τις εικο­το­λο­γίες για πρόωρες εκλογές που πιέζουν ήδη τον Τσίπρα. Η οργή των ψηφο­φό­ρων για την κυβέρ­νηση θεριεύει όλο και περισ­σό­τερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατά­σταση. Στις δημο­σκο­πή­σεις ο Τσίπρας χάνει.»

Για το Spiegel πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα ήταν ό, τι χει­ρό­τερο ενόψει άλλων, απο­φα­σι­στι­κών ανα­με­τρή­σεων σε μεγάλες χώρες, λόγω του ανερ­χό­με­νου λαϊ­κι­σμού, λόγω της επί­φο­βης συμ­φω­νίας με την Τουρκία που μπορεί να οδη­γή­σει σε νέα έξαρση του προ­σφυ­γι­κού, λόγω του νέου Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Τραμπ. Και άλλοι στην Ευρώπη θα προ­τι­μού­σαν μια ικα­νο­ποί­ηση των ελλη­νι­κών προσ­δο­κιών.

Ο τρίτος δρόμος

Οργή για τη λιτότηταΟργή για τη λιτό­τητα

«Η Κομι­σιόν ωστόσο», τονίζει το γερ­μα­νικό περιο­δικό, «έχει μόνο περιο­ρι­σμένο λόγο στο ζήτημα αυτό, το δε Eurogroup είναι μόνο στα χαρτιά μια συνά­θροιση ίσων. Τον λόγο έχει πρω­τί­στως ένας, από τον οποίο εξαρ­τά­ται πλέον η δημο­σιο­νο­μική μοίρα της Ελλάδας: ο Γερ­μα­νός υπ. Οικο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε. Που όμως δεν βλέπει γιατί είναι επεί­γο­ντα τα ζητή­ματα που επι­ση­μαί­νει η Αθήνα. Και φυσικά, με το βλέμμα στραμ­μένο στις γερ­μα­νι­κές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε δεν θα γίνει πιο γεν­ναιό­δω­ρος.»

Ως γνωστόν το ΔΝΤ ζητά επίσης την ελά­φρυνση του ελλη­νι­κού χρέους για να γίνει δια­χει­ρί­σιμο. «Υπάρχει όμως και ένας ακόμα δρόμος για το ΔΝΤ», κατα­λή­γει το Spiegel, „που θα έκανε ευτυ­χι­σμένο και το Βερο­λίνο, αλλά θα προ­κα­λούσε στην Ελλάδα πολι­τική κατα­στροφή. Εάν ελα­φρύν­σεις του χρέους δεν τίθε­νται πλέον επί τάπητος, τότε περισ­σό­τερη λιτό­τητα και υψη­λό­τε­ροι φόροι θα δια­σφά­λι­ζαν τα ανα­γκαία πλε­ο­νά­σματα στην Ελλάδα, δια­μη­νύ­ε­ται από την Ουά­σιγ­κτον. Κάτι τέτοιο θα ισο­δυ­να­μούσε με πολι­τική αυτο­κτο­νία για την ελλη­νική κυβέρ­νηση.»

www.dw.com

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.