Ειδήσεις

Πόρισμα “φωτιά” για Πέραμα: Οι 3 από τους 7 αστυνομικούς είχαν μόνο 25 ημέρες εκπαίδευσης – Εριξαν 32 σφαίρες από τις συνολικά 38

Οι τρεις από τους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Περάματος με το θανατηφόρο αποτέλεσμα, είχαν προσληφθεί το 2020 με… 25 ημέρες εκπαίδευση.

Πυροβόλησαν 32 φορές από τις συνολικά 38, οι υπόλοιποι 6 πυροβολισμοί προήλθαν από έμπειρους αστυνομικούς, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το επεισόδιο στο Πέραμα, με το θανατηφόρο αποτέλεσμα ανέδειξε τις αδυναμίες της αστυνομίας, με το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης να φθάνει χθες στα χέρια του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, και να οδηγεί στην επανεκτίμηση του τρόπου ενεργειών και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Ο αρμόδιος υπουργός θα μελετήσει το συγκεκριμένο πόρισμα και την Δευτέρα θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων και κατευθύνσεων για μια αποτελεσματική αστυνομία στην πάταξη του εγκλήματος, με τις πρώτες αλλαγές να έρχονται στην εκπαίδευση και τον συντονισμό των δυνάμεων της Άμεσης Δράσης, μιας υπηρεσίας “πρώτης γραμμής” στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που έχει την συχνότερη επαφή με τους πολίτες.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Πέραμα, άφησαν εκτεθειμένο σε πολλά επίπεδα το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης. Οι αλλαγές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, δεν θα μείνουν μόνο σε θεσμικό επίπεδο, καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές προσώπων και μετακινήσεις αξιωματικών από την Άμεση Δράση το προσεχές χρονικό διάστημα και πιο “βαθιές” στις επερχόμενες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ..

To “αγκάθι” κατά την διάρκεια της καταδίωξης
Το κέντρο επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναδείχθηκε σε “αγκάθι” κατά την διάρκεια της καταδίωξης, καθώς υπήρχε κακός συντονισμός, ασαφείς εντολές, προβληματικές επικοινωνίες, “σκοτεινή” εικόνα της συνολικής κατάστασης και των δυνάμεων στην περιοχή, καθώς και απουσία επικεφαλής τα κρίσιμα λεπτά στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, ο οποίος χωρίς αντικατάσταση βρισκόταν στην τουαλέτα.

Το “σπασμένο τηλέφωνο” των επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ανάμεσα στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και το κέντρο επιχειρήσεων, αναδεικνύεται από το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακή αξιολόγησης του περιστατικού. Χαρακτηριστικό αυτής της ασυνεννοησίας είναι το γεγονός ότι ο αξιωματικός που βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την έκβαση της καταδίωξης, βρισκόταν στην τουαλέτα, χωρίς να έχει αντικατασταθεί, και όταν επέστρεψε άκουγε τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. να διαβιβάζουν για “εμβολισμούς, πυροβολισμούς και τραυματισμένους δράστες”.

Το σχέδιο βελτιωτικών μέτρων και κατευθύνσεων θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διαδικασίες αξιολόγησης, εμπλοκής και ανταπόκρισης αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα, για το πως θα δίνονται οι εντολές, πως θα ανταποκρίνονται οι αστυνομικοί στο πεδίο, με αντίστοιχη εκπαίδευση εφαρμογής αυτών των ενεργειών.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου