Ρεπορτάζ

«Φρένο» από την Εφορεία Αρχαιτήτων στη χρήση του ναού του Αγ. Νικολάου στο Μόντε Σμιθ

«Φρένο» στην λατρευτική χρήση του αφιερωμένου στον Αγιο Νικόλαο σπηλαιώδους ναού στην αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου, έθεσε με έγγραφό της προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Το ιστορικό ξωκκλήσι τίθεται συγκεκριμένα εκτός λειτουργίας και το όλο θέμα έχει   προκαλέσει   θόρυβο   στους   κόλπους   των   πιστών   αλλά   και   της εκκλησιαστικής επιτροπής του Αγίου Ιωάννη, που έχει αναλάβει τη λειτουργία του.
Ο χώρος αποτελούσε στάνη όταν το 1947 βρέθηκε εκεί μια Εικόνα του Αγίου Νικολάου και γρήγορα με την βοήθεια των πιστών, η στάνη μετατράπηκε σε ένα κατανυκτικό εκκλησάκι μέσα στους βράχους.
Εξοικειωμένοι με το απόκρυφο αλλά πολυφημισμένο ξωκκλήσι οι Ρόδιοι, επισκέπτονται συχνά τον Άγιο, φροντίζουν το σπίτι του και προσκυνούν με ευλάβεια.
Στο έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου αναφέρονται τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002), άρθρο 10 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και το άρθρο 1 της Υ.Α. «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες και στα Δημόσια Μουσεία αρμοδιότητας της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ 2891/29-10-2014), σας πληροφορούμε ότι έπειτα από έλεγχο του φακέλου που τηρείται στην Υπηρεσία μας σχετικά με τα ακίνητα της αρχαίας ακροπόλεως Ρόδου και ειδικότερα των KM 300 Οικοδομών και KM 678 Γαιών Ρόδου, ταύτιση των κτηματολογικών διαγραμμάτων από τοπογράφους της υπηρεσίας μας και αυτοψία εκπροσώπων μας, διαπιστώθηκε ότι ο σπηλαιώδης χώρος που λειτουργεί ως «λατρευτικός» και αναφέρεται σε σχετική πινακίδα ως «Άγιος Νικόλαος» βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του εντός του ακινήτου με στοιχεία KM 300 Οικοδομών ενώ μικρό τμήμα του εντός της KM 678 Γαιών Ρόδου, ακίνητα τα οποία έχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς το 1993, με πόρους του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου που διαχειρίζεται η Υπηρεσία μας.”
Τα παραπάνω ακίνητα βρίσκονται στο βόρειο μνημειακό πυρήνα της αρχαίας ακροπόλεως Ρόδου που περιλαμβάνει το μνημειακό σύνολο των νυμφαίων με το οποίο προφανώς συνδέεται η σπηλαιώδης κατασκευή στην οποία έχει δοθεί αυθαίρετα τις τελευταίες δεκαετίες από ιδιώτη «λατρευτική» χρήση. Στην Εφορεία, μας γνωστοποιήθηκε επίσης, ότι ο χώρος λειτουργεί πλέον με ευθύνη της εκκλησιαστικής επιτροπής του ενοριακού ναού του Αγίου Ιωάννου πόλεως Ρόδου και εντός αυτού τελούνται μυστήρια (γάμοι και βαπτίσεις). Επιπλέον, έχουν γίνει παρεμβάσεις τόσο εσωτερικά (πλακόστρωση, τοποθέτηση ξύλινου τέμπλου, εικόνων, καντηλιών και μικροδιαμορφώσεις) όσο και εξωτερικά (διευθέτηση κλίμακας, φυτεύσεις, διαμόρφωση προαυλίου χώρου, τοποθέτηση μεταλλικών καθιστικών κλπ.) χωρίς άδεια της Υπηρεσίας μας.
Επειδή όλα τα παραπάνω αποτελούν παράβαση των διατάξεων του Ν 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” παρακαλούμε για την άμεση αφαίρεση των πρόσθετων κατασκευών (και επίπλων καθώς και τη διακοπή της αυθαίρετης παραχώρησης του χώρου για τέλεση μυστηρίων εκ μέρους της εκκλησιαστικής επιτροπής του Αγίου Ιωάννου πόλεως Ρόδου.
Επισημαίνουμε τέλος, ότι η λειτουργία του χώρου ως χώρου συναθροίσεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το κοινό αφού δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας (κίνδυνος στατικότητας, πυρκαϊάς κ.λ.π.), γεγονός για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει η Υπηρεσία μας.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
κ.α.α.
Αγγελική Κατσιώτη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου