Τοπικές Ειδήσεις

Θετικό το «αποτύπωμα» της φετινής τουριστικής σεζόν στη Ρόδο

Θετικό από κάθε άποψη είναι το ‘αποτύπωμα’ της φετινής τουριστικής σεζόν για την Ρόδο, ενώ πολύ ενθαρρυντικά καταγράφονται τα μηνύματα που έρχονται για την σεζόν του 2023.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Τάσος Χατζηλιαμής, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συνέπειες που άφησε η διακοπή λειτουργίας του τουριστικού οργανισμού Detur, σε Κρήτη και Ρόδο.
Αναλυτικά δήλωσε:
«Η φετινή σεζόν, ήταν πράγματι εξαιρετική. Δεν έχουμε δει παρόμοια εξέλιξη ακόμη και σε παλαιότερες εποχές για την Ρόδο. Κατά την άποψή μου, ίσως να μην επαναληφθεί εύκολα στο μέλλον. Σίγουρα, περιμένουμε μια πολύ καλή συνέχεια για το 2023, αλλά φέτος, ήταν κάτι το αναπάντεχο. Οι βασικές αγορές μας, Γερμανία και Αγγλία επανήλθαν πολύ δυναμικά σε σημείο που η 2η, ξεπέρασε την 1η (!). Επιπλέον, είδαμε αγορές που έκαναν την έκπληξη –όπως η Πολωνική αγορά που ήρθε πολύ ψηλά στις αφίξεις και είναι πλέον μια πολλά υποσχόμενη αγορά (μια μικρή… Γερμανία, όπως αναφέρεται). Η Ρόδος, είναι πλέον ο 2ος πιο ελκυστικός προορισμός για τους Πολωνούς και ίσως ν’ ανέβει και στην 1η θέση των προτιμήσεών τους, για τα επόμενα χρόνια. Η Τσεχία, επίσης, έχει δείξει πολύ καλά σημάδια ενώ ακολουθεί η Ρουμανία, η Γαλλία (που έκανε ένα πολύ δυναμικό comeback, με τους Γάλλους, να συμπεριλαμβάνουν στους αγαπημένους τους προορισμούς και την Ρόδο ενώ μέχρι πρότινος ήταν μόνον η Αθήνα, η Εύβοια και η Κρήτη) με πτήσεις από πολλές πόλεις. Το Ισραήλ, έκανε μια δυναμική επιστροφή την οποία την βλέπουμε και στις περιόδους πριν και μετά το ‘pic’ της σεζόν –κάτι που το χρειάζεται το νησί μας, όπως οι μήνες Απρίλιος και Οκτώβριος. Οι Σκανδιναβοί, ενώ ξεκίνησαν δυναμικά, μετά παρουσίασαν μια κάμψη (λόγω της εγγύτητάς τους με την Ουκρανία) και τώρα, περιμένουμε μια ανάκαμψη προς τα τέλη του Σεπτέμβρη. Περιμένουμε και μια καλή παρουσία από μικρότερες αγορές, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία. Η αλήθεια είναι ότι οι αφίξεις σημείωσαν ρεκόρ φέτος, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως φαίνεται το αποτύπωμα και στην αγορά».

Πάντως, η Ρόδος κατάφερε να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας (μαζί με την Κρήτη) σε σχέση με τους ανταγωνιστές της ενώ η σεζόν θα συνεχιστεί μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου 2022.

Για το 2023, ο κ. Χατζηλιαμής δήλωσε: «Δεν είναι νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις, καθώς τα συμβόλαια έχουν ξεκινήσει. Στο παρελθόν, πριν την πανδημία του covid, η περίοδος των συμβολαίων ξεκινούσε τον Μάιο. Φέτος, ξεκινήσαμε ήδη γι’ αυτό και ο Σεπτέμβριος είναι πλέον ο νέος… Αύγουστος ενώ ο Οκτώβριος ο νέος Σεπτέμβρης για τα συμβόλαια. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 10% περίπου σε σχέση με φέτος. Στην αρχή, σημειώθηκε η βούληση των τουρ οπερέιτορ να αυξήσουν τις κλίνες έως και 20% αλλά μετά τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό κ.λπ. φτάσαμε σε ένα σημείο να μιλάμε για τα ίδια νούμερα με φέτος (σε κλίνες). Οι αυξήσεις, αφενός δεν μπορούν να απορροφηθούν, αφετέρου δεν μπορούν να μετακυλιστούν στον πελάτη. Συνεπώς, η Ρόδος αναμένει περίπου τις ίδιες αφίξεις με φέτος –ίσως με μικρή μείωση λόγω της αγοραστικής δύναμης των πελατών που ίσως να αλλάξει τα δεδομένα».

Σε ερώτηση σχετικά με την φέρουσα ικανότητα του νησιού, ο κ. Χατζηλιαμής δήλωσε:
«Η φέρουσα ικανότητα έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Με την επάρκεια του νερού, την ενέργεια, την διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ. και πρέπει να γίνει από ειδικούς, οι οποίοι θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι και να μας δώσουν απαντήσεις. Προσωπικά, εκτιμώ ότι δεν έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ της φέρουσας ικανότητας του νησιού και ο λόγος είναι απλός: είχαμε πολύ κόσμο αλλά, λιγότερο προσωπικό. Επιπρόσθετα, το προσωπικό που βρήκαμε για να αναπληρώσουμε τα κενά, δεν ήταν τόσο έμπειρο όπως στο παρελθόν. Συνεπώς, όλα συνέβαλαν σε μια εικόνα ‘κούρασης’ –που δεν ισχύει».

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΜΕ ΤΟΝ DETUR
Σχολιάζοντας τις συνέπειες που άφησε η διακοπή λειτουργίας του τουριστικού οργανισμού Detur, σε Κρήτη και Ρόδο, ο κ. Χατζηλιαμής (που εκπροσωπεί τον Detur) ξεκαθάρισε τα εξής:
«Επειδή εκπροσωπούσα το γραφείο του Detur, κι εμείς όπως και οι πελάτες του πρακτορείου, ενημερωθήκαμε τηλεφωνικώς, για την διακοπή της λειτουργίας του. Το ύψος της οφειλής που αφήνει είναι περίπου 2 εκ. ευρώ. Περιμένουμε όλοι τις επίσημες ανακοινώσεις. Την αποπληρωμή θα αναλάβει ο αγοραστής του τουριστικού οργανισμού γιατί όπως έγινε γνωστό, ο Detur έπαυσε να λειτουργεί γιατί θα περάσει σε άλλη ιδιοκτησία. Στις Σκανδιναβικές χώρες, οποιαδήποτε εξαγορά πρέπει να γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες –ειδάλλως, ο τουρ οπερέιτορ, χάνει την άδεια λειτουργίας του. Οι τελευταίοι 500 πελάτες έφυγαν προχτές και δεν δημιουργήθηκαν άλλα προβλήματα. Οι ξενοδόχοι έδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και δεν είχαν σοβαρά προβλήματα».
Σημειώνεται ότι ο Detur επρόκειτο να φέρει στην Ρόδο ακόμη 7.000 τουρίστες μέχρι το τέλος του Οκτώβρη ενώ είχαν έρθει συνολικά 13.000 άτομα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου