Ειδήσεις

Ο Μητσοτάκης τα αλλάζει όλα στον τομέα της πυρόσβεσης – Κομάντος, αντιπύρ και νέα πρόσωπα

Αποφασισμένος να «τα αλλάξει όλα» σε δομές, μεθόδους, μέσα και πρόσωπα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης φέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τραυματική εμπειρία των φετινών πυρκαγιών, όπου αποφεύχθηκε μεν η απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά η φυσική καταστροφή υπήρξε μεγάλη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει την προετοιμασία που έγινε ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά αναγνωρίζει πως εκ των πραγμάτων αυτή αποδείχθηκε ανεπαρκής και με δεδομένο ότι η χώρα έχει εισέλθει στον αστερισμό της κλιματικής κρίσης, αντιλαμβάνεται ότι τα «εργαλεία» που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι φέτος δεν επαρκούν. Εξάλλου, έχει πλήρη εικόνα της άνισης, σε πολλές περιπτώσεις, μάχης που δόθηκε στη Βαρυμπόμπη, στην Ηλεία και κυρίως στην Εύβοια, αλλά και των επιμέρους αστοχιών που υπήρξαν: όλο το διάστημα της πύρινης λαίλαπας ο πρωθυπουργός είχε καθημερινή παρουσία στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, υπήρξαν και ημέρες που, παρότι δεν ανακοινώθηκε, το επισκέφθηκε έως και τέσσερις φορές. Ενώ συνεχής ήταν –σε βάρδιες– η παραμονή σε αυτό των Γιώργου Γεραπετρίτη, Ακη Σκέρτσου και Θοδωρή Λιβάνιου.

Με βάση λοιπόν την τραυματική εμπειρία του φετινού Αυγούστου, έχουν αποφασιστεί οκτώ συγκεκριμένα βήματα:

1. Δημιουργία σώματος 500 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, που θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν φθάσει στο οδικό δίκτυο. Η προκήρυξη για τις σχετικές προσλήψεις θα γίνει το φθινόπωρο, ώστε από τον Ιανουάριο να αναλάβουν υπηρεσία, αρχικά στους καθαρισμούς δασών.

2. Τερματισμός του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, με τις δασικές υπηρεσίες να περνούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος –υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών– και να φεύγουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που αναφέρονταν στο υπουργείο Εσωτερικών.

3. Εισαγωγή της μεθόδου της ελεγχόμενης καύσης –«αντιπύρ»– μέσω της οποίας οριοθετείται μια πυρκαγιά με φωτιά που βάζουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες. Η ελληνική Πυροσβεστική δεν διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και θα ζητηθεί η αρωγή της Αυστραλίας.

4. Δημιουργία περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, που θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

5. Διεύρυνση του στόλου της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα πρώτης προσβολής (τράκτορες) που μπορούν να παρέμβουν πριν η φωτιά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

6. Εκπαίδευση στελεχών της Πυροσβεστικής στη χρήση σύγχρονων μέσων επιτήρησης των δασών και άμεσου εντοπισμού πυρκαγιών, κυρίως  μέσω drones.

7. «Τολμηρότερη» χάραξη αντιπυρικών ζωνών σε δήμους που «συνορεύουν» με δάση.

8. Αλλαγές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, που θα πρέπει να αναμένονται πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ξένη βοήθεια
Οι αλλαγές θεωρούνται δεδομένες, καθώς κατά τις ημέρες της μάχης με τις φωτιές ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε πως υπήρξε μια επιμονή παρουσίας στο πεδίο και όχι στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να μην ασκείται ο επιτελικός ρόλος που απαιτούσαν τα πολλαπλά μέτωπα.

Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα διστάσει να προσκαλέσει το επόμενο καλοκαίρι δυνάμεις ξένων πυροσβεστών με εμπειρία προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της δασοπυρόσβεσης. Ειδική μνεία κάνει, δε, στους πυροσβέστες από τη Ρουμανία που, όπως λέγεται, εντυπωσίασαν με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούσαν μέσα σε δύσβατες δασικές εκτάσεις, αλλά και με τον εξοπλισμό που έφεραν και περιελάμβανε μέχρι και αλυσοπρίονα. Εξάλλου, η εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη στο μέτωπο της διασφάλισης διεθνούς αρωγής στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν εμφανής και φέτος, αφού επικοινώνησε προσωπικά με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν για τα πυροσβεστικά Beriev – 200.

Πάντως, το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι στην παρούσα φάση η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, για την οποία απαιτείται ο εμβολιασμός ενός εκατομμυρίου πολιτών ακόμη, και, παράλληλα, η θωράκιση του ΕΣΥ, ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του εξαιτίας των «αρνητών» στον χώρο των νοσοκομείων.

Στο μέτωπο της αύξησης των εμβολιασμών η κυβέρνηση το απεύχεται μεν, αλλά εάν καταστεί απαραίτητο θα καταφύγει στο όπλο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Ηδη στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους ενστόλους –Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας– καθώς επίσης στους εργαζομένους στις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» του Δημοσίου, στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους στην εστίαση. Ομως, κατά πληροφορίες, εξετάζεται και η υποχρεωτικότητα με βάση ηλικιακά κριτήρια, για όσους μετέχουν στην παραγωγική διαδικασία: θα μπορούσε να ζητηθεί, για παράδειγμα, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όσους είναι άνω των 55 ή των 50 ετών, καθώς είναι οι ασθενείς των μεγαλύτερων ηλικιών που κατά βάσιν επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Σε σχέση με τους εργαζομένους που αρνούνται να εμβολιαστούν, διαμηνύεται πως θα τεθούν σε αναστολή «χωρίς εκπτώσεις», ενώ υπάρχει σχέδιο τεσσάρων σημείων για την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας. Με δεδομένο ότι με τους γιατρούς δεν υφίσταται πρόβλημα, οι νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν θα αντικατασταθούν με διαδικασίες fast track μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερομένους, το υπουργείο Υγείας θα προσφέρει μπόνους μοριοδότησης ενόψει μελλοντικών διαγωνισμών. Επίσης, θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. Για την αντικατάσταση διοικητικών υπαλλήλων θα αντληθούν στελέχη από την αγορά, ενώ για κάλυψη σε τομείς όπως η καθαριότητα ή η σίτιση θα γίνει στροφή σε ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή kathimerini.gr

Κωστής Π. Παπαδιόχος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου