Τοπικές Ειδήσεις

Παχαίνει τελικά το καρπούζι;

Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το καρπούζι είναι πηγή μιας πρόδρομης ουσίας της βιταμίνης Α που δρα ως αντιοξειδωτικό, γνωστό ως β-καροτένιο, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση του κολλαγόνου που προστατεύει τα μαλλιά και το δέρμα.
Παχαίνει όμως;
Για να δούμε
Πολλοί άνθρωποι που προσέχουν την γραμμή τους αποφεύγουν την κατανάλωση καρπουζιού πιστεύοντας πως έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νερό και κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό!
Στην πραγματικότητα όλα τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα.
Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα των φρούτων που καταναλώνουμε ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ένα φλιτζάνι καρπούζι (154γρ) περιέχει 46 θερμίδες και προσφέρει το 20% της ημερήσιας σύστασης σε βιταμίνη C και το 17% της ημερήσιας σύστασης σε βιταμίνη Α, σύμφωνα με τον USDA.
Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες επιταχύνουν τους μηχανισμούς γήρανσης.
Η βιταμίνη Α επίσης, είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
Το καρπούζι περιέχει φυτικές ίνες, που βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς επίσης και κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. Και δεν είναι μόνο αυτό!
Έχει περισσότερο λικοπένιο από τις φρέσκες ντομάτες. Ο χυμός του καταπραΰνει τον μυϊκό πόνο. Είναι γεμάτο νερό.
Μπορείς να απολαύσεις τα ζεστά απογεύματα, τρώγοντας μία φέτα καρπούζι είτε πίνοντας ένα δροσιστικό smoothie από καρπούζι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου