ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε ο σπουδαίος Όλιβερ Σακς

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Όλιβερ Σακς

Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» ο πιο γνωστός νευ­ρο­λό­γος παγκο­σμίως, Όλιβερ Σακς, που τιμή­θηκε με πολλές και μεγάλες διε­θνείς δια­κρί­σεις και διε­τέ­λεσε καθη­γη­τής νευ­ρο­λο­γίας στο Albert Einstein College of Medicicne και στο NYU School of Medicine.

Τον Φεβρουά­ριο o ίδιος είχε δηλώσει ότι βρι­σκό­ταν στα τελευ­ταία στάδια του καρ­κί­νου, αφού ένα μελά­νωμα στο μάτι του εξα­πλώ­θηκε το συκώτι του. Η προ­σω­πική του βοηθός, Kate Edgar, επι­βε­βαί­ωσε ότι η αιτία θανάτου ήταν η επάρατη νόσος, σύμφωνα με τους New York Times. Τότε δήλωνε “ευγνώ­μων που μπόρεσε να ζήσει εννέα χρόνια με καλή υγεία μετά την πρώτη διά­γνωση, αλλά τώρα βλέπω τον θάνατο πρόσωπο με πρόσωπο”. “Θα πρέπει τώρα να διαλέξω πώς θα ζήσω τους μήνες που μου απο­μέ­νουν, Θέλω να ζήσω με τον πιο πλούσιο, τον πιο βαθύ, τον πιο γόνιμο τρόπο”, έλεγε.

Η εφη­με­ρίδα προ­σθέ­τει ότι ο Σακς ήταν ένας άνθρω­πος ειλι­κρι­νής, μονα­χι­κός, συμπο­νε­τι­κός, επι­στή­μο­νας και ποιητής, Βρε­τα­νός και σχεδόν Αμε­ρι­κά­νος, αφού γεν­νή­θηκε στο Λονδίνο αλλά από το 1965 ζούσε στη Νέα Υόρκη.

Το πιο γνωστό έργο του στην Ελλάδα είναι το «O άνθρω­πος που μπέρ­δεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο», όπου αφη­γεί­ται ιστο­ρίες ασθενών με νευ­ρο­λο­γι­κές δια­τα­ρα­χές από τις οποίες αδυ­να­τούν να δρα­πε­τεύ­σουν.

Αρχικά έγινε γνωστός με το βιλβίο «Ξυπνή­ματα» (1973), στο οποίο βασί­στηκε η ομώνυμη και βρα­βευ­μένη ταινία με πρω­τα­γω­νι­στές τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Ρόμπιν Γουί­λιαμς.

Το έργο του μετα­φρά­στηκε σε 22 γλώσσες και πούλησε εκα­τομ­μύ­ρια αντί­τυπα σε όλον τον κόσμο. Άλλα τα βιβλία του είναι τα: «Μου­σι­κο­φι­λία», «Βλέ­πο­ντας φωνές», και «Ένας ανθρω­πο­λό­γος στον Άρη».

Με πλη­ρο­φο­ρίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και efsyn.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.