Τοπικές Ειδήσεις

Εχουν οι ευθύνες για την φωτιά… ονοματεπώνυμο;

Ενω υπάρχει ήδη η ετυμηγορία του λαϊκού δικαστηρίου των social media – Καήκαν πάνω από 200.000 στρέμματα και ο εσωτερικός μηχανισμός απόδοσης ευθυνών εξωτερικεύεται με τρόπο απαράδεκτα αμείλικτο στην εποχή της αναμφίλεκτα παρηκμασμένης ηθικής της σύγχρονης κοινωνίας

Είναι γεγονός ότι οποτεδήποτε εκδηλώνεται μια καταστροφή, με ανεξήγητα αρνητικές συνέπειες για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, για το οικοσύστημα, με απώλειες ή μη ανθρώπινων ζωών, ενεργοποιείται σχεδόν ταυτόχρονα ο εσωτερικός μηχανισμός απόδοσης ευθυνών, που πλέον, στην εποχή της παθογένειας των social media και της αναμφίλεκτα παρηκμασμένης ηθικής της σύγχρονης κοινωνίας, που αποτυπώνει, υποδειγματικά, την κοινωνική αλλοτρίωση, εξωτερικεύεται με τρόπο απαράδεκτα αμείλικτο.
Iδιον του σώφρονος ανθρώπου είναι να επιδιώκει το βέβαιον, το ολοφάνερο για το οποίον ουδείς αμφιβάλλει.
Το ότι για την απόδοση ευθυνών υφίστανται εμπειρογνώμονες, λειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, είναι αδιάφορο στην σημερινή πραγματικότητα.
Στο λαϊκό δικαστήριο των social media, που λειτουργούν, πέραν της ενημέρωσης και πληροφόρησης, ως μέσα για την εκτόνωση πάσης φύσεως αισθημάτων και συναισθημάτων, ακόμη και ως μέσα πολιτικής προπαγάνδας με την χρήση και trolls λογαριασμών, αλλά και ως πεδία για την κατευθυνόμενη ανάρτηση ιδεών και ειδήσεων, είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί η αξιολογική κρίση της εποχής μας.
Φαινόμενα βίντεο και φωτογραφιών με πρωτοφανείς ύβρεις σε αιρετούς, που συχνά επωμίζονται ευθύνες που δεν τους αναλογούν και σχόλια από άτομα που θεωρούν εαυτούς περισσότερο πατριώτες από αυτούς που αφιέρωσαν εαυτούς για να μας υπηρετούν, έγιναν αφορμή να ενεργοποιηθούν για την πολιτική αυτοσυντήρηση των θιγμένων, μηχανισμοί που λειτούργησαν λάθος και επίτειναν το πρόβλημα.
Κακοφόρμισε η αρρωστημένη αυτή κατάσταση με το σβήσιμο σχολίων κάτω από αναρτήσεις ή τον περιορισμό αυτών, για να μην εκτονώνονται στα πληκτρολόγια, όσοι ένιωθαν την ανάγκη ή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία, ως και με αναθέσεις έργων και δράσεων στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης και με συνοπτικές διαδικασίες αμφίβολης χρησιμότητας.


Είναι νωπές ακόμη εξάλλου οι μνήμες από την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, για την φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου 2013.
9 χρόνια μετά την πλημμύρα, από την οποία πνίγηκαν 4 άτομα στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, από την οποία είχε προκληθεί ζημία ύψους τουλάχιστον 577.533 ευρώ σε οικοσυσκευές ιδιωτών στην Ιαλυσό, στις Πεταλούδες, στην Παστίδα, στην Καλλιθέα και στην Λίνδο, ύψους τουλάχιστον 699.330 ευρώ σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό και ύψους 3.750.000 ευρώ σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο, το Δικαστήριο, που απαρτίζεται από φυσικούς και λαϊκούς δικαστές, έκρινε οτι οι 3 αιρετοί κατηγορούμενοι ήταν αθώοι, αφού επρόκειτο για ένα ακραίο γεγονός, μη προβλέψιμο.
Είναι ανάγκη να υπάρξει σίγουρα ορθολογική δικαιολόγηση για το τι συνέβη στην φωτιά επι 11 ημέρες χωρίς συγκάλυψη.
Χωρίς καμία διάθεση να λειτουργήσει το δημοσίευμα αυτό ως «κολυμβήθρα του σιλωάμ» ή ως συνήγορος των πάσης φύσεως υπεύθυνων ή συνυπεύθυνων, θα επιχειρηθεί η παράθεση στοιχείων για να βγάλει κανείς τα δικά του συμπεράσματα:
Μπούσουλα για την απόδοση των ευθυνών σε όσους αναλογούν (γιατί δεν είναι δυνατόν να μην υφίσταται) θα αποτελέσουν στοιχεία που ήδη μελετώνται αρμοδίως.
Η ευθύνη για την πυρόσβεση, που είναι και η κύρια, ανήκει αναμφίβολα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Το αν υπήρξε συντονισμός, επαρκή μέσα, κακή εκτίμηση της καταστάσεως τις πρώτες κρίσιμες ώρες και μέρες της φωτιάς, αυτά είναι εύλογα ερωτήματα τα οποία σίγουρα θα απαντηθούν και ήδη αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ όλων εκείνων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία και στο συντονιστικό όργανο της.
Ενα στοιχείο που έχει μεγάλη αξία είναι το γεγονός ότι εφέτος για πρώτη χρονιά υπήρξε η μεγαλύτερη ποτέ χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έργου αντιπυρικής προστασίας στην Ρόδο από την Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου.

Μετά από 2 δεκαετίες τουλάχιστον υποχρηματοδότησης της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου, υλοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο αντιπυρικής προστασίας προϋπολογισμού 1.314.694,59 € πλέον ΦΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023 από τον ανάδοχο, την ατομική εταιρεία «Ντάνος Βασίλειος», που εδρεύει στα Καμένα Βούρλα. Υπήρξε ειδικότερα συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, δασοκομικοί χειρισμοί και συντήρηση σε 4.200.000 τ.μ. με την δημιουργία στεγασμένων ζωνών, καθαρισμό παλαιότερων καθώς και 4 αντιπυρικών λωρίδων σε 730 χιλιόμετρα.
Γεγονός είναι ακόμη ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών διατέθηκαν το 2023 για τις ανάγκες πρόληψης από τις πυρκαγιές στον Δήμο Ρόδου 280.000 ευρώ και δαπανήθηκαν 1.157.363,66 ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Από εκεί και πέρα όμως ο καταμερισμός των ευθυνών για κάθε δράση που αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση δεν γίνεται την επομένη της κατάσβεσης αφού υπήρξε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και περιγράφεται σε πρακτικό του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου της 5ης Μαίου 2023.
Με το συγκεκριμένο πρακτικό εξειδικεύεται η λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης πυρκαγιών από τους εμπλεκόμενους στην Πολιτική Προστασία.
Σκοποί της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση των έργων που έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών στο νομό.
Oι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι οι ακόλουθες:

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου