Ειδήσεις

ΙΝΣΕΤΕ: Μειώθηκαν κατά 1,2 εκατ. οι αεροπορικές θέσεις το 2019-Αύξηση αφίξεων και εσόδων στο 6μηνο

Μειωμένες κατά 1,2 εκατ. ή 6,7%, σε σχέση με το 2018, είναι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το σύνολο της τουριστικής σεζόν του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηνιαίου Στατιστικού Δελτίου του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence.

Την ίδια στιγμή οι ερευνητές του ΙΝΣΕΤΕ, διαπιστώνουν:

Αύξηση εσόδων στο πρώτο εξάμηνο

Αύξηση αφίξεων στο πρώτο εξάμηνο

Σημαντική μείωση του οδικού τουρισμού

Μείωση της απόδοσης των ξενοδοχείων

τα ελληνικά ξανοδοχεία κατέχουν την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή, με 87,9%.

Αναλυτικότερα, για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου η μείωση ήταν -5,3% ή -308 χιλ. με μοναδικό μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε αύξηση τον Απρίλιο (+7,1% ή +51 χιλ. θέσεις ). Για τους επερχόμενους μήνες αναμένεται μείωση -8,4%/ -298 χιλ. θέσεις τον Ιούλιο, -7,1% / -258 χιλ. θέσεις τον Αύγουστο, -8,4% / -261 χιλ. τοv Σεπτέμβριο και -4,2% / -72 χιλ. τον Οκτώβριο.

Τον Αύγουστο η πλειονότητα των αεροδρόμιων καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση τόσο σε ποσοστιαία όσο και σε απόλυτη διαφορά των αεροπορικών θέσεων που ανέρχεται σε -19,2% ή -75 χιλ. θέσεις. Μείωση -17,8% αναμένεται στα Χανιά κατά -46 χιλ. θέσεις, στη Σάμο κατά -16,6%/- 6 χιλ. και στην Σκιάθο κατά -15,4%/-9 χιλ. θέσεις. Αντίθετα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Καλαμάτα με +31,0% (+10 χιλ. θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου +7,3%/+11 χιλ., της Κεφαλονιάς +6,2%/+5 χιλ. και της Καρπάθου +6,0%/+2 χιλ. θέσεις.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται μείωση -8,4% ή -261 χιλ. θέσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτη διαφορά αεροπορικών θέσεων που ανέρχεται σε -18,3% ή -64 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστιαία διαφορά -21,1% αναμένεται στα Χανιά κατά -50 χιλ. θέσεις και ακολουθούν Σκιάθος (-16,8%/-7 χιλ.), Καβάλα(-14,5%/-4 χιλ.) και Σάμος (-12,2%/-4 χιλ.) θέσεις. Αντίθετα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Καλαμάτα με +32,2% (+9 χιλ. θέσεις) και ακολουθεί το αεροδρόμιο της Μυκόνου +5,6%/+5 χιλ. θέσεις.

Σχολιάζοντας τη μείωση των αεροπορικών θέσεων και τις μέχρι τώρα επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το ΙΝΣΕΤΕ Intelligence σημειώνει:

“Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους αν και οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 0,9%, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 2018, γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση αφίξεων και εσόδων από χώρες εκτός ΕΕ με κύριο προορισμό την Αθήνα. Ωστόσο, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, φαίνεται ότι το τρέχον έτος είναι υποδεέστερη σε σχέση με το 2018, με μειώσεις στις πληρότητες, τα έσοδα και τις προκρατήσεις.

Ενόψει και της παρατηρούμενης κάμψης της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών από τις παραδοσιακές αγορές μας, όπως δείχνει προς το παρόν και η μείωση κατά 6,7% των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό στα περιφερειακά αεροδρόμια, καθίσταται άμεσα αναγκαία η αποκατάσταση της φορολογικής ανταγωνιστικότητας του τουριστικού  προϊόντος και της ορθολογικής ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός συνεπούς, συγκροτημένου και αποτελεσματικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό”.

Αύξηση αφίξεων και εσόδων με μείωση απόδοσης ξενοδοχείων

Παρά την αύξηση αφίξεων και εσόδων, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι το 2019 είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Πρόσφατη μελέτη του ITEΠ έδειξε ότι 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του και, παράλληλα, 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% από αυτά αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα Early Bookings. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, με πτώση της τάξης του -3.8% στην Πληρότητα και -2.9% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο και με οριακή θετική αλλαγή +1.0% στη Μέση Τιμή Δωματίου «έκλεισε» το Α’ εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Προγραμματισμός Αεροπορικών Θέσεων από το εξωτερικό

Παρατηρείται μείωση κατά -1,2 εκατ./-6,7%, σε σχέση με πέρυσι των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις στα Περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή σεζόν. Η προαναφερθείσα οριακή αύξηση των αφίξεων, υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων.

Ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από το εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, τον Ιούνιο του 2019, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, για τρίτο συνεχόμενο μήνα το 2019. Η ιταλική αγορά ανέβηκε στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε η αγορά της Γερμανίας. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 η αγορά της Τουρκίας, ενώ στην πέμπτη θέση διατηρήθηκε η αμερικάνικη αγορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων τον Ιούνιο 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές των ξενοδοχείων σε κάποιους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Δείκτης αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού Τον Ιούνιο καταγράφηκαν 828 χιλ. αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού παρουσιάζοντας αύξηση +2,7% ή +22 χιλ. αφίξεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 που καταγράφηκαν 807 χιλ. αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, καταγράφηκαν 3,6 εκατ. αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +3,4%/+121 χιλ. επιβάτες.

Ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από την Ελλάδα Οι 2 πρώτες θέσεις των προορισμών του top-10 της ελληνικής αγοράς παραμένουν αμετάβλητες για την ελληνική αγορά από την αρχή του έτους. Στην πρώτη θέση προτίμησης βρίσκεται η Αθήνα, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και στην τρίτη θέση για πρώτη φόρα το 2019, η Σκάλα (Aγκίστρι). Στην τέταρτη θέση υποχώρησε το Ναύπλιο. Ακολούθησε η είσοδος δύο νέων προορισμών για το 2019, η Πάργα και η Χώρα της Τήνου. Στην έβδομη θέση διατηρήθηκαν τα Χανιά. Τη δεκάδα συμπληρώνουν 3 προορισμοί, που εισέρχονται για πρώτη φόρα το 2019 στο top-10: η Αγία Μαρίνα (Αίγινα), η Χώρα Μυκόνου και το Λουτράκι.

Δείκτες Ποιότητας Ξενοδοχείων

Τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 86,3% και στην τρίτη η Ισπανία με 85,3%. Ακολουθούν, η Κροατία στην τέταρτη θέση με 85,1% και η Ιταλία στην πέμπτη με 84,1%. Η Τουρκία κατέγραψε γενικό δείκτη ικανοποίησης 83,5% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 78,6%. Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 91,2%, και την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα η Ήπειρος με την ίδια βαθμολογία (91,2%).

Πηγή money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου