Ειδήσεις

Εστίαση: Διλήμματα, απορίες και ρίσκα στο σύστημα δύο ταχυτήτων-Οι αντιδράσεις φορέων της αγοράς

Επιπλέον κόστη για τις επιχειρήσεις βλέπουν οι επαγγελματίες. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα και οι άγνωστες παράμετροι του νέου συστήματος. Τα κριτήρια για την επιλογή του μοντέλου λειτουργίας και οι αντιδράσεις φορέων της αγοράς.

«Μούδιασαν» την αγορά της εστίασης οι εξαγγελίες για το νέο μοντέλο λειτουργίας των καταστημάτων με κλειστούς χώρους. Μέτρο που αφορά το 20% της αγοράς που δεν έχει εξωτερικούς χώρους και σήμερα παραμένει κλειστό, αλλά και όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα μόνο σε εξωτερικούς χώρους και καλούνται να πάρουν αποφάσεις μην έχοντας την πλήρη εικόνα.

Οι επιχειρηματίες βλέπουν διλήμματα στη διαχείριση εργαζομένων και πελατών, είτε πρόκειται να επιλέξουν να χαρακτηρίσουν τις επιχειρήσεις τους «αμιγείς» (covid free), μόνο δηλαδή για εμβολιασμένους ή «μικτές», για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, αλλά με αρνητικό rapid ή PCR τεστ.

Ολες καλούνται να επωμιστούν ένα επιπλέον κόστος, τους υπαλλήλους που θα κληθούν να ελέγχουν την είσοδο των πελατών. Οι δε επιχειρηματίες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στις «μικτές» επιχειρήσεις να εξετάσουν το θέμα του κόστους που συνεπάγεται η επίσκεψη ενός πελάτη στο κατάστημά τους (20 ευρώ κοστίζει το φθηνότερο rapid test).

Κοινή πρόκληση και στις δύο κατηγορίες είναι η διαχείριση του προσωπικού, την ώρα μάλιστα που μεγάλη μερίδα νέων που απασχολούνται σε μπαρ και καφέ, νέοι ηλικίας 18-25 δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση, λύση που φέρεται να υπέδειξε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης για την περίπτωση άρνησης υπαλλήλων στον εμβολιασμό.

Πέρα από το γεγονός ότι οι εργοδότες δε βρίσκουν εργαζόμενους στον κλάδο και άρα δεν θέλουν να απολύσουν αυτή την εποχή, ρεαλιστικά αξιολογώντας το ενδεχόμενο αυτό φορείς της αγοράς σημειώνουν ότι εργοδότης και εργαζόμενος θα βρεθούν στα δικαστήρια για να λύσουν τη διαφορά, αφού απέναντι στα ζητήματα δημόσιας υγείας υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των δεδομένων, η αρχή της αποφυγής διακρίσεων, ζητήματα ανισοτήτων κ.ο.κ..

Εν τω μεταξύ, μένει να διευκρινιστούν σειρά άλλων ζητημάτων σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας που θα υποδέχεται τα στοιχεία των πελατών και η οποία θα ενεργοποιηθεί στις 15/7, όταν θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα.

«Έπεσαν από τα σύννεφα»
Πάντως ακόμη και έμπειροι συνδικαλιστές “έπεσαν από τα σύννεφα”, όπως μας μετέφεραν χθες, σε συνέχεια των ανακοινώσεων. Σε μια περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα εμφανίζει σημάδια “κόπωσης” και ενόψει της αβεβαιότητας για πιθανό νέο κύμα πανδημίας από τον χειμώνα, ο κλάδος που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την κρίση “εργαλειοποιείται”, σύμφωνα με μερίδα επαγγελματιών που ζητούν εξηγήσεις.

Πάντως εάν το μοντέλο προχωρήσει ως έχει, συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν σημαντική μερίδα της αγοράς να υιοθετεί την covid free εκδοχή, ως την πλέον ανέξοδη, καθώς οι επιχειρηματίες καλούνται να “ζυγίσουν” τις αποφάσεις τους με βάση τα προαπαιτούμενα για τον πελάτη, που θα επιλέξει να πάει σε ένα αμιγές ή μικτό κατάστημα.

Με τα σημερινά δεδομένα, στη μία περίπτωση ο επαγγελματίας απευθύνεται στο εμβολιαμμένο 35-40% του πληθυσμού και στην άλλη αποκλείει αυτούς που δεν έχουν να καλύψουν το κόστος του τεστ. Εξάλλου, ακόμη κι αν κάποιος διαθέσει για έναν καφέ των 5 ευρώ επιπλέον 20 ευρώ για το rapid test, δεν θα δώσει άλλα τόσα την επομένη για ένα ποτό ή μια άλλη έξοδο…

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, πρόκειται για έναν μοχλό πίεσης προς τον πολίτη προκειμένου να εμβολιαστεί. Σχολιάζει ότι το μοντέλο που παρουσιάστηκε συνεπάγεται επιπλέον κόστη για τις επιχειρήσεις που πρέπει να απασχολούν έναν υπάλληλο μόνο και μόνο για να σκανάρει τα πιστοποιητικά και να ελέγχει μέσω της πλατφόρμας τα ΑΜΚΑ. Σημειώνει επίσης το θέμα της ταυτοποίησης, εάν δηλαδή ένα ΑΜΚΑ που δίδεται ανήκει στον πελάτη ή όχι. “Προφανώς ο υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει ταυτότητα, καθώς αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας”, σημειώνει.

Ο κ. Καββαθάς έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να συγκαλέσει ΔΣ για τα σημαντικά θέματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους, τα πρόστιμα και το θέμα με τα rapid test που αποκλείουν το 60% των πελατών καθώς το κόστος είναι πολύ πάνω από αυτό του self test (20-60 ευρώ έναντι 5 ευρώ αντίστοιχα).

Προβληματισμός σε μεγάλους και μικρούς

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. “Βρισκόμαστε στην ανάγκη να κάνουμε μια ηθική επιλογή”, σημειώνει σχετικά ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) εξηγώντας τις δυσκολίες που συνεπάγεται ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς. Θεωρεί ότι το πρακτικό μέρος εφαρμογής του νέου μοντέλου δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς και στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη για εξηγήσεις. Εξάλλου, εκκρεμούν διευκρινίσεις και αναφορικά με το πλέγμα μέτρων που θα διατηρηθούν μετά την 1η Ιουλίου, ορόσημο που έχει συνδεθεί με μια μεταβατική φάση λειτουργίας της εστίασης αλλά και σταδιακή μετάβαση σε ένα πλέγμα πιο χαλαρών μέτρων στήριξης. Πάντως ο κ. Λιάρος υπενθυμίζει ότι ο κλάδος πίεζε να ανοίξει η εστίαση παντού, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

“Είμαστε αντίθετοι στον διαχωρισμό πολιτών”, σημειώνει η Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του δικτύου Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ) τονίζοντας ότι οι κοινωνικοί αυτοματισμοί θα δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

“Δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν πελάτη όπως δεν μπορούμε να απολύσουμε εργαζόμενο επειδή δεν έχει κάνει εμβόλιο”, προσθέτει. Οι επαγγελματίες θεωρούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της εστίασης, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη σε μια παρέα, ακόμη και μεταξύ ζευγαριών.

“Δεν είμαστε ιατρικοί παρατηρητές”, σημειώνει η κ. Μποτονάκη. Αν και θεωρεί ότι πιθανόν τα self test θα έδιναν μία λύση, δηλώνει απογοήτευση από την προσπάθεια που επιχειρείται για μετατόπιση της διαδικασίας επιτήρησης των μέτρων στους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και μετάθεση της ευθύνης για την ανάπτυξη τοίχους ανοσίας σε έναν κλάδο που βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και εξακολουθεί να πλήττεται. Προτείνει ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητας τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα.

Άλλοι επαγγελματίες σημειώνουν ότι θα ήταν προτιμότερο μέχρι να είναι ασφαλές το περιβάλλον να μείνουν κλειστοί αλλά να επιδοτηθούν οι κλειστοί χώροι.

Πηγή euro2day.gr
Σοφία Εμμανουήλ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου