Τοπικές Ειδήσεις

«Αναψαν τα αίματα» πάλι στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Αναψαν τα αίματα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την Μ. Τετάρτη με αφορμή την πρόσληψη ειδικών συμβούλων του δημάρχου, ζήτημα το οποίο έθεσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Φώτης Χατζηδιάκος, αναφερόμενος με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς στις…καμαριέρες και στις λαντζιέρες.
Ο κ. Χατζηδιάκος σχολίασε συγκεκριμένα την πρόσληψη δικηγόρου των Αθηνών, ως ειδικής συνεργάτιδας του δημάρχου Α. Καμπουράκη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχει προσληφθεί σωρεία ειδικών συμβούλων από τον δήμαρχο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να επιλέγει τους ειδικούς του συμβούλους. Δεν θα σχολιάσω ποιοι έχουν προσληφθεί. Έχουν όμως δικαίωμα αυτοί που ψηφίζουν και πληρώνουν τα τέλη, να γνωρίζουν εάν πήραμε ως ειδικούς συμβούλους τις καμαριέρες μας, τις λαντζιέρες μας, τους σερβιτόρους μας να μας ετοιμάζουν τον καφέ ή αν προσλάβαμε επιστήμονες.
Εάν θέλουμε λάμψη, χρειαζόμαστε και λαμπερά πρόσωπα. Η τελευταία πρόσληψη ξεπέρασε κάθε όριο και εξανέστη όχι μόνο το Δ.Σ. του ΔΣΡ αλλά και τα 480 μέλη του… Η ειδική σύμβουλος διεθνών σχέσεων εξ Αθηνών, θα διαμένει στη Ρόδο; Θα πληρώνεται με 30.000 + 7.500, δηλαδή κατά τι παραπάνω από τον δήμαρχο; Και γιατί να είναι από Αθήνα; Δεν υπάρχουν άξιοι στο ΔΣΡ; Ο πολυπράγμων νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Παπαγεωργίου το ανέχεται αυτό; Να έρχεται μια νεαρά δικηγόρος από την Αθήνα για να τον αντικαταστήσει; Αυτά δεν συνάδουν με μία χρηστή διοίκηση…».
Οι υπαινιγμοί και οι υποτιμητικοί αυτοί χαρακτηρισμοί εκ μέρους του κ. Χατζηδιάκου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Καμπουράκη, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι: «Οι καμαριέρες και οι λαντζιέρες αποτελούν το νούμερο ένα των εργαζόμενων στη Ρόδο. Αυτές οι γυναίκες δούλεψαν, μόχθησαν, μεγάλωσαν και προίκισαν παιδιά. Θεωρεί ο κ. Χατζηδιάκος ότι το “καμαριέρα” αποτελεί υποτιμητικό χαρακτηρισμό; Είναι ανήκουστα πράγματα αυτά! Έχουμε να κάνουμε προφανώς με το ρατσισμό του …επιτυχημένου, πράγμα που προσωπικά δεν κατανοώ! Δεν επιτρέπω στον κ. Χατζηδιάκο να υποτιμά στο δημοτικό συμβούλιο τις καμαριέρες και τους/τις λαντζιέρες/ηδες. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν νεύρα, υπάρχουν όμως επιστημονικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους…».
Τ. Καμπούρης προς Φ. Χατζηδιάκο: «Μη ρίχνετε τη μπάλα στην εξέδρα»
O αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τηλέμαχος Καμπούρης, ζήτησε στη συνέχεια από τον Φ. Χατζηδιάκο να ξεκαθαρίσει εάν εννοούσε ότι ο μισθός των 30.000 συν 7.500 ευρώ της ειδικής συνεργάτιδας του δημάρχου, είναι ετήσιος ή αν πρόκειται για τη συνολική μισθοδοσία μέχρι το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής, όπως πραγματικά ισχύει. Ο κ. Χατζηδιάκος απέφευγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, ανοίγοντας άλλα θέματα, ενώ ο κ. Καμπούρης επέμενε να αποσπάσει ξεκάθαρη απάντηση, καλώντας τον να μη ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα! Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, δήλωσε πως κατά την προσφιλή του τακτική, ο κ. Χατζηδιάκος προσπαθεί να παίξει ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Όμως οι πολίτες έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται την αλήθεια. Άλλωστε γι’ αυτό ο ροδιακός λαός έστειλε με την ψήφο του την παράταξη του Φ. Χατζηδιάκου στην αντιπολίτευση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Α. Καμπουράκη και στην παράταξή του.
«Τα συμφέροντα του ροδιακού λαού θα τύχουν υπεράσπισης»
Κλείνοντας το θέμα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι τα συμφέροντα του ροδιακού λαού, τα οποία κατέστρεψε η δημοτική αρχή του Φ. Χατζηδιάκου θα τύχουν υπεράσπισης: «Ο Δήμος Ρόδου διαθέτει τέσσερις νομικούς συμβούλους με αρχαιότερο τον Θεόδωρο Παπαγεωργίου… Όχι ένα, όχι δύο αλλά όσους συνεργάτες μάς δίνει το δικαίωμα ο νόμος θα προσλάβουμε για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του ροδιακού λαού που κατέστρεψε η δημοτική αρχή του Φώτη Χατζηδιάκου! Τα συμφέροντα του ροδιακού λαού θα τύχουν υπεράσπισης! Είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής, σεβόμενη του νόμους να αναζητά σε όλη τη χώρα τους εργαζόμενους που θα προσφέρουν έργο…».
Η Β’ Φάση της υλοποίησης των έργων του Λιμένα
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε η υλοποίηση της Β’ Φάσης του Τουριστικού Λιμένα Ρόδου και η διατύπωση γνώμης προς το Υπουργείο Τουρισμού με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Τηλέμαχο Καμπούρη, ο οποίος ανέφερε αναλυτικότερα τα εξής:
«Ένας τουριστικός λιμένας τέτοιας έκτασης και δυναμικότητας, όπως αυτός που θα διαμορφωθεί με την υλοποίηση της Β΄ Φάσης, αποτελεί δίχως άλλο σοβαρό πυλώνα τοπικής ανάπτυξης. Τα οφέλη από την πλήρη ανάπτυξη του τουριστικού λιμένα είναι πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά. Εκτός από το ύψος της επένδυσης και τις θέσεις εργασίας κατά την υλοποίησή της αλλά και τη λειτουργία τους, ενισχύεται η ανάπτυξη του εγχώριου θαλάσσιου τουρισμού (ιστιοπλοΐας / σκαφών αναψυχής), αναβαθμίζονται οι υποδομές του τουριστικού λιμένα και της περιοχής, προσελκύεται μεγαλύτερος αριθμός επαγγελματικών & ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, υπάρχει πλήρης κάλυψη των λειτουργικών και επενδυτικών αναγκών του λιμένα από ιδιώτες επενδυτές.
Με τις υποστηρικτικές υποδομές και τις παροχές της μαρίνας αυξάνονται οι διανυκτερεύσεις των σκαφών αναψυχής και παράπλευρα κέρδη για την τοπική κοινωνία. Η μαρίνα μπορεί να καταστεί λόγω υποδομών και μεγέθους σε μαρίνα κόμβο για μικρότερες μαρίνες σε γειτονικές περιοχές. Αποκτά υπεραξία η ευρύτερη περιοχή και οι γειτονικές ιδιοκτησίες. Ο Δήμος λαμβάνει το σχετικό του μίσθωμα ως δημοσιονομικό όφελος σύμφωνα με διεθνείς αποτιμήσεις: υπολογίζεται ότι για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε τουριστικούς λιμένες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στη μαρίνα και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας. Ενδεικτικά με μετρήσεις της Ισπανικής Ένωσης Τουριστικών Λιμένων, κάθε τουρίστας που ξοδεύει 100 ευρώ σε έναν τουριστικό λιμένα, ξοδεύει επιπλέον 450 ευρώ στην τοπική οικονομία. Βάσει του ισπανικού μοντέλου αξιοποίησης, κάθε 1 ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων δημιουργεί 1,5 ευρώ άμεσης οικονομικής δραστηριότητας στους τουριστικούς λιμένες και 6,84 ευρώ έμμεσης οικονομικής δραστηριότητας στην τοπική οικονομία. Και τέλος αλλά όχι ελάσσονος σημασίας: Ας απαντήσουμε στο ερώτημα, θέλουμε θαλάσσιο τουρισμό στο νησί της Ρόδου απέναντι από την Τουρκία που αναμφισβήτητα υπερτερεί στον τομέα; Ή δεν θέλουμε; Και πώς αλλιώς θα μπορούσαν να γίνουν τόσο μεγάλα έργα στο νησί με επενδυτικό κόστος υψηλό χωρίς την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αναλαμβάνει ταυτόχρονα και τον κάθε επενδυτικό κίνδυνο. Σας παρακαλώ να εκφράσουμε θετική γνώμη για την υλοποίηση της β’ φάσης και να εξουσιοδοτήσουμε το δήμαρχο να διαπραγματευτεί με το υπ. Τουρισμού και τον επενδυτή τα κέρδη του ίδιου του Δήμου μας και της τοπικής κοινωνίας μας».
Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου δήλωσε πώς υπάρχουν «αστερίσκοι» στο θέμα της εισήγησης της μαρίνας, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του που είχαν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε κάποια περίπτωση. Στον κ. Κωνσταντίνου, ο κ. Καμπουράκης απάντησε ότι η εισήγηση είναι σαφής και ότι πουθενά δεν υπάρχει κανένας αστερίσκος. «Η περιοχή από την Ακαντιά μέχρι και τον καταυλισμό των ΡΟΜΑ θα αναβαθμιστεί, θέλουν δεν θέλουν. Οι άλλοι ας ονειρεύονται, εμείς δουλεύουμε. Το έργο πρέπει να προχωρήσει για το καλό του τόπου μας και με πολλή προσπάθεια και προσοχή…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. Το θέμα εγκρίθηκε τελικά ομοφώνως!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου