Τοπικές Ειδήσεις

Η Ρόδος μετατρέπεται σε “έξυπνη πόλη” – Πρεμιέρα για το 5G από τη Vodafone

Στην νέα εποχή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών πέρασε από προχθές η Ρόδος και μετατρέπεται πλέον σε «έξυπνη πόλη», καθώς πρώτη η Vodafone ενεργοποίησε στο νησί μας το Vodafone Giga Network 5G, το νέο υπερσύγχρονο δίκτυο που απελευθερώνει νέες δυνατότητες και δίνει πνοή σε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την πόλη μας να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας και να δώσουν άλλη διάσταση στην εκπαίδευση!
Αρχικά η εμβέλεια του δικτύου 5G, ο σταθμός του οποίου βρίσκεται στην περιοχή «ΕΛΛΗ» καλύπτει την περιοχή από το Δημαρχείο μέχρι και το Ενυδρείο και η κάλυψη θα γίνει σταδιακά σε όλο το νησί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα βάθος διετίας.
Ηδη κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που υποστηρίζουν 5G μπορούν να απολαμβάνουν πλέον στη Ρόδο απίστευτα υψηλές ταχύτητες και άμεση απόκριση που προσφέρει, αλλάζοντας τα δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα.
Η νέα υπηρεσία έχει ενθουσιάσει τους χρήστες οι οποίοι ήδη σπεύδουν στην περιοχή για να δοκιμάσουν τις νέες δυνατότητες που του προσφέρει, οι οποίες θα καλύπτουν και τις ανάγκες μεγάλου μέρους τουριστών του νησιού που είτε θα διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής είτε θα την επισκέπτονται, καθώς στο κέντρο της πόλης αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς δεν είναι μια απλή, γραμμική εξέλιξη των ασύρματων επικοινωνιών, αφού για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης ανθρώπων, μηχανών, προϊόντων, ακόμα και διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο. Μιλάμε, δηλαδή, για κάτι πολύ παραπάνω από «ταχύτερα smartphones».
Πρόκειται για τη μετάβαση σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον, όπου η μαζική, ταυτόχρονη, σε πραγματικό χρόνο χρήση αλληλεπίδραση συσκευών θα είναι τόσο δεδομένη, όσο και η ροή ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τα υφιστάμενα δίκτυα ενέργειας.
Αν η ασύρματη δικτύωση είναι σήμερα συνώνυμο της κατανάλωσης ψυχαγωγικού περιεχόμενου, το 5G θα αποτελέσει το «υλικό» πάνω στο οποίο θα υφανθεί ένα πυκνό δίκτυο βιομηχανικών ρομπότ και ρομπότ ιατρικών επεμβάσεων, αυτόνομων οχημάτων και κρίσιμων υποδομών που θα ανταλλάσσουν συνεχώς δεδομένα. Αυτό στην πράξη σημαίνει παραγωγή πραγματικά μεγάλων δεδομένων, που με τη σειρά τους είναι η απαραίτητη πρώτη ύλη για την ανάπτυξη και την ωρίμανση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε συνδυασμό με τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G θέτει τις βάσεις για τη λεγόμενη «κοινωνία των Gigabit», με καινοτόμες εφαρμογές που θα διαμορφώσουν τις νέες «έξυπνες» πόλεις.
Η παρουσία του 5G εκτείνεται πέρα από την απλή χρήση κινητών συσκευών σε μια άλλη κλίμακα και επηρεάζει καθοριστικά όλους τους σημαντικούς τομείς της κοινωνίας μας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αφού όλοι οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μακροπρόθεσμα υπηρεσίες χαμηλού κόστους, σε πολυάριθμες συσκευές, συλλέγοντας δεδομένα και ανιχνεύοντας τις τάσεις, που θα τους βοηθήσουν να προσαρμόζονται.
Eξάλλου, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του πρωθυπουργού, ότι «Το 5G αποτελεί ένα βήμα στο ψηφιακό αύριο της χώρας καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι μία από τις δύο βασικές προτεραιότητές μου.
Και μάλιστα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις φιλοδοξίες που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Υπουργός επέδειξε προσήλωση στην υποβολή προτάσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έχουμε για πρώτη φορά αυτό που αποκαλούμε Ψηφιακή Βίβλο, που στην ουσία είναι όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας».

Η Ρόδος είναι η πρώτη περιοχή στα Δωδεκάνησα που άνοιξε την πόρτα στην νέα εποχή, με στόχο πολύ σύντομα να καταστεί «έξυπνη πόλη» με όλα τα οφέλη που αυτό περιλαμβάνει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου