Ειδήσεις

Χρήση μάσκας: Αλαλούμ για το υλικό – Αναμένονται οδηγίες από το υπ. Υγείας και τον ΕΟΔΥ

Ειδικές οδηγίες για τη χρήση μασκών, οι οποίες σε συγκεκριμένους χώρους είναι υποχρεωτικές, αναμένεται να εκδοθούν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συστήνει τη χρήση αυτοσχέδιων μασκών, όπως πάνινες, υφασμάτινες ή ακόμη και χάρτινες. Υπάρχουν, ωστόσο, και φωνές κατά της συγκεκριμένης στρατηγικής, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν δεδομένα σε σχέση με το τι σωματίδια μπορεί να συγκρατήσει μια αυτοσχέδια ή υφασμάτινη μάσκα. Ολοι, όμως, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το μέτρο προστασίας μέσα από τη μάσκα δεν θα αποδώσει καρπούς εάν γίνεται λάθος χρήση της, όπως επίσης και το ότι κορωνίδα της προστασίας είναι η υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε χθες ότι η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο προστασίας για χώρους υψηλού συγχρωτισμού και με στόχο να αποτρέψει όσο γίνεται τη μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα, καθώς έτσι και αλλιώς η οδηγία για όσους έχουν συμπτώματα είναι να αποφεύγουν την κυκλοφορία και τις επαφές.

Ψευδαίσθηση ασφάλειας

Μάλιστα, συνέστησε όχι ιατρικές μάσκες αλλά πάνινες, υφασμάτινες, ακόμη και χάρτινες «που μπορούν να κατασκευαστούν σπίτι», όπως είπε αλλά απέτρεψε την επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά. Επέμεινε στους κινδύνους που ενέχει η χρήση της μάσκας από την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει. Οι οδηγίες προς τους πολίτες, συνεπώς, μέσα από κατατοπιστικά και γρήγορα βίντεο είναι επιβεβλημένο να κυκλοφορήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Αντίθετος στη χρήση υφασμάτινων μασκών είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι υφασμάτινες μάσκες μειώνουν κάποια μόλυνση. «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ποια σωματίδια κρατά η μάσκα και εάν μπορεί να συγκρατήσει και τα μικρά σωματίδια στα οποία βρίσκονται ιοί», αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι και η απλή χειρουργική μάσκα μπλοκάρει μόλις το 50% των μικροσωματιδίων και είναι αναγκαίο να απορρίπτεται αμέσως μετά τη μία χρήση της. Μάλιστα, εάν ο πολίτης τη χρησιμοποιήσει λάθος ή την πιάσει στο μπροστινό της μέρος που θεωρείται πολύ επικίνδυνο, πρέπει να έχει μαζί του μία ακόμη (για παράδειγμα για τα μικρά παιδιά που ενδεχομένως αδυνατούν να την ακουμπήσουν) ώστε να αλλάζει.

Σύσταση ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία υπέρ ή κατά της χρήσης μάσκας (ιατρικής ή μη) σε υγιή άτομα στην ευρύτερη κοινότητα. Ο ΠΟΥ συνεχίσει να συνιστά να φορούν μάσκες πρόσωπα που είναι άρρωστα ή που φροντίζουν άρρωστα άτομα. Ο ΠΟΥ εξετάζει τα δεδομένα της επιστήμης για το ζήτημα και ανανεώνει συχνά τις οδηγίες του. Ο ΠΟΥ σημειώνει, πάντως, ότι οι μη ιατρικές μάσκες ή η μάσκες υφασμάτων μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για μόλυνση ενός ατόμου από Covid-19 εάν η μάσκα έχει μολυνθεί από βρόμικα χέρια ή αγγίζεται συχνά ή διατηρείται σε άλλα μέρη του προσώπου ή του κεφαλιού και στη συνέχεια επανατοποθετείται στο στόμα και τη μύτη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ότι αναμένεται να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιας μάσκας, ώστε ο καθένας να μπορεί να τη φτιάξει σπίτι του.

Απάντηση στην κριτική

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε χθες εκτεταμένα στη χρήση της μάσκας, «απαντώντας» εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε επειδή στην αρχή της επιδημίας δεν υποστήριζε, όπως και η υπόλοιπη ομάδα επιστημόνων που εισηγούνται τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, την εκτεταμένη χρήση της μάσκας.
«Tότε το απαγορευτικό (σ.σ.: η καραντίνα) ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό», εξήγησε και πρόσθεσε: «Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο». Ανέφερε ακόμη ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας και δεν συστήνεται.

Πηγή eleftherostypos.gr

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου