Από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου του 1886 μέχρι σήμερα η 1η Μαΐου παραμένει το διαχρονικό σύμβολο των αγώνων της εργατικής τάξης.  Η ημέρα που τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για να τους κρατήσουμε ζωντανούς.

Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για ενότητα και αγώνα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Η κυριαρχία των  αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο επιτίθενται στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος για να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίου, εντείνοντας την εκμετάλλευση και τις ανισότητες. Σε μια εποχή που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας σε συνδυασμό με καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, οι κυρίαρχες ελίτ προσπαθούν να επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα.

Σήμερα στη χώρα μας δίνεται μια μεγάλη μάχη. Απέναντι στις αγορές, στους διεθνείς και εγχώριους εκπροσώπους του κεφαλαίου και τα πολιτικά τους φερέφωνα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιθυμούν τη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Απέναντι σε όλους αυτούς ο κόσμος της εργασίας αρχίζει να κερδίζει νίκες. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018 αλλά και ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, η ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών μεσολάβησης του υπουργείου εργασίας υπέρ των εργαζομένων αποτελούν τα πρώτα δείγματα αντιστροφής της κατάστασης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που διαμόρφωσαν τα Μνημόνια.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Για την αύξηση των μισθών, την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και την διεύρυνση του.  Για να συμπεριλάβει τους “αόρατους” εργαζόμενους στην επισφάλεια, την ενοικίαση, τις εργολαβίες. Τους ανέργους και τις άνεργες. Για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στους μισθούς φτώχειας.

Για να τα πετύχουμε όμως αυτά βασική προϋπόθεση είναι ένα ισχυρό εργατικό κίνημα. Είναι καθήκον όλων μας να δυναμώσουμε τα σωματεία παντού. Να συμμετέχουμε όλες και όλοι, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι στους καθημερινούς αγώνες.

Το εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στους σημερινούς αγώνες. Να παραμερίσει τους εκφραστές της παρηκμασμένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και των μικροκομματικών επιδιώξεων και να προχωρήσει ενωμένο στον δρόμο που μας δείχνουν οι αγώνες των εργατών στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

 

Όλες και όλοι στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων την Τρίτη 1η Μάη.

Ρόδος, 10.00 π.μ. Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ. Πλατεία Ελευθερίας

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ