Ειδήσεις

Λαφαζάνης: Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει τη ρήξη με την Ευρώπη

Για ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η οποία είναι χωρίς προηγούμενο, κάνει λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με άρθρο – παρέμβαση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Crash, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα διαθέτει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, σε περίπτωση που η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θελήσουν να την σύρουν στην υποταγή.

Οπως αναφέρει στο άρθρο του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να υποταχθεί, ούτε να παραδοθεί» στις απαιτήσεις που μπορεί να προβάλλουν οι εταίροι για πολιτικές λιτότητας έναντι της χρηματοδοτικής βοήθειας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα είναι ασύμβατη με τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την οποία η χώρα μας έλαβε τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι το τέλος Ιουνίου, ο κ.Λαφαζάνης λέει τα εξής:
«Μακάρι να προκύψει μια συμφωνία που θα αντιπροσωπεύει έναν “έντιμο συμβιβασμό”, αν και ο όρος αυτός είναι αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα. Ωστόσο, οι λεγόμενοι εταίροι και το ΔΝΤ δεν ζητάνε από την κυβέρνησή μας μια συμφωνία που θα σέβεται στοιχειωδώς την επιβίωση του ελληνικού λαού και την πρόσφατη ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία.
Τα πιο σκληρά και αδίστακτα κατεστημένα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ αυτό που θέλουν από τη χώρα μας είναι “γη και ύδωρ”. Ζητάνε υποταγή και παράδοση. Ζητάνε νέα μέτρα μείωσης συντάξεων και μισθών, ξεπούλημα της χώρας, νέους φόρους και νέες απορρυθμίσεις». Και σημειώνει πως «η κυβέρνησή δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί».
Στη συνέχεια, αναφέρεται στις προειδοποιήσεις περί χρεοκοπίας για να σημειώσει ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ και χωρίς τη ρευστότητα που δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ προς τις τράπεζες».
Επισημαίνει την κεφαλαιώδη σημασία του γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και τις ποιοτικές δυνατότητες της οικονομικής διάστασης και σημειώνει πως «είναι δύσκολο να νοηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και κατ’ επίφαση, χωρίς την Ελλάδα».
«Όπως είναι εκτός τόπου και χρόνου να σκέφτονται κάποιοι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός ελληνικού χρεοστασίου ή ακόμα περισσότερο ενός Grexit, θα είναι πολιτικά και οικονομικά αμελητέες για το μέλλον της ΕΕ. Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά-σιγά να ανορθωθεί, από μία ρήξη με την ΕΕ που θα επιβάλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της. Η ΕΕ, όμως, είναι πιθανόν, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο, να υποστεί βαρύτατο ή και θανάσιμο τραύμα σε μια τέτοια περίπτωση» τονίζει ο κ.Λαφαζάνης.

Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου