Τοπικές Ειδήσεις

Δικαιώθηκε για τις οφειλές της ΔΑΝΕ o Ιάκωβος Γερονικόλας!

Με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή προσφυγή του κ. Ιάκωβου (Τζακ) Γερονικόλα, πρώην προέδρου της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας (ΔΑΝΕ), που εξακολουθεί να «πληρώνει» «αμαρτίες» της εταιρείας και ακυρώθηκε η 4379Β/2016 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης με την οποία επιβλήθηκε, κατόπιν της 1341/10/2016 έγγραφης παραγγελίας του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, αναγκαστική κατάσχεση στην ακίνητη περιουσία του.
Σημειώνεται ότι σε βάρος του εκδόθηκε η 4379Β/2016 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης με την οποία επιβλήθηκε, κατόπιν της 1341/10/2016 έγγραφης παραγγελίας του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, αναγκαστική κατάσχεση στην περιγραφόμενη σε αυτήν και ευρισκόμενη εντός της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Ρόδου ακίνητη περιουσία του ανακόπτοντος, ως κατά νόμο υπεύθυνου για την ικανοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ανωτέρω εταιρειών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού 10.624.944,91 ευρώ, πλέον συνεισπραττομένων ύψους 12.534.229,85 ευρώ, ήτοι οφειλών συνολικού ποσού 23.159.174,76 ευρώ, που είχαν βεβαιωθεί σε βάρος των παραπάνω εταιρειών.
Το Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ’ αρίθμ. 80/2021 απόφαση τού τον δικαίωσε.
Οπως εξέθεσε η εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, εφέρετο οφειλέτης για οφειλές συνολικού ύψους 68.027,76 ευρώ. Στην εταιρεία αυτή τυπικά φαινόταν συνδιαχειριστής της, χωρίς ουδέποτε να μετάσχει ή να συμμετάσχει εν τοις πράγμασιν στην διαχείριση ή συνδιαχείρισή της.
Μάλιστα η διαδικασία κατάσχεσης είχε κινηθεί το έτος 2015 όταν η εταιρεία είχε λυθεί από το έτος 2003, ενώ ο κ. Γερονικόλας τονίζει ότι η οφειλή είχε ήδη αποσβεσθεί λόγω πλήρους και ολοσχερούς εξοφλήσεώς της.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές της ΔΑΝΕ ο κ. Γερονικόλας έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους και δια πλήθους εγγράφων αλλά και δικογράφων, ότι η ιδιότητα τού κατα καιρούς προέδρου του Δ.Σ. ήταν μόνον τιμητική και καθ’ όλα τυπική και δεν υπήρξε εν τοις πράγμασιν εκτελεστικός πρόεδρος ή εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, στην δημιουργία φορολογικών υποχρεώσεων και στην μη εξόφλησή τους.
Την θέση του αυτή διατράνωσε εξάλλου και στις 45 προσφυγές του ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου κατά του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου και των εκδοθεισών σε βάρος της ΔΑΝΕ πράξεων.
Η Δ.Ο.Υ. Ρόδου, όπως τονίζει, κακώς και παρά τον Νόμο αρχικώς βεβαίωσε τα χρέη της ΔΑΝΕ και σε βάρος του και εν συνεχεία προχώρησε εναντίον του στην έκδοση παραγγελίας και επιβολής αναγκαστικής σε βάρος των ακινήτων του κατάσχεση. Τονίζει ακόμη ότι η εταιρεία έχει τεθεί υπό το καθεστώς τής ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 46α του ν. 1892/1990 και διορίστηκε εκκαθαριστής ο Πανταζής Μπουνέλλος του Γεωργίου.
Σύμφωνα με το Νόμο, η θέση της επιχείρησης στην ειδική διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης οδηγεί στην πώληση από τον εκκαθαριστή, με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό του ενεργητικού της επιχείρησης ως συνόλου, είτε η επιχείρηση βρίσκεται σε λειτουργία είτε όχι, από της καταβολής δε του πλειστηριάσματος επέρχονται όλες οι έννομες συνέπειες καταβολής του πλειστηριάσματος από τον υπερθεματιστή. Επίσης δε, με τη δημοσίευση της απόφασης του Εφετείου, που ορίζεται ο εκκαθαριστής, παύει αυτόματα η εξουσία των οργάνων διοικήσεώς της, απαγορεύεται η αναγκαστική εκτέλεση και η λήψη προσωρινών συντηρητικών ή προφυλακτικών μέτρων και αναστέλλονται οι τυχόν εκκρεμείς σχετικές διαδικασίες.
Η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί, το ενεργητικό της ΔΑΝΕ είχε εκποιηθεί και έχει συνταχθεί ο από 18-10-2006 Πίνακας Κατάταξης Δανειστών από τον εκκαθαριστή. Το Ελληνικό Δημόσιο, αναγγέλθηκε και ζήτησε την προνομιακή κατάταξή του για το ποσό των 24.409.736,37 ευρώ, οριστικά δε κατετάγη στη δεύτερη τάξη και έλαβε το ποσό των 6.093.154,06 ευρώ.
Κατά συνέπεια, επήλθε τουλάχιστον μερική εξόφληση των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου που διατηρούσε κατά της εταιρείας.
Το δικαστήριο έκρινε μεταξύ άλλων ότι η μη περιέλευση ή η καθυστερημένη περιέλευση της ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσει ο τελευταίος στάδιο δικονομικής προστασίας πριν από τη λήψη συγκεκριμένου μέτρου εκτέλεσης, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακινήτων του, οδηγεί σε ακύρωση της πράξης αυτής εκτέλεσης, εφόσον ο οφειλέτης επικαλεστεί το γεγονός αυτό της μη περιέλευσης ή της μη έγκαιρης περιέλευσης σε αυτόν της ατομικής ειδοποίησης.
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν εμφάνισε τα οικεία αποδεικτικά επίδοσης των ατομικών ειδοποιήσεων προς τον ανακόπτοντα, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών σχετικών στοιχείων
Εκρινε παραπέρα ότι δεν είναι νόμιμη η έκδοση έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης σε βάρος προέδρου διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας τεθείσης υπό ειδική εκκαθάριση καθώς και ο σχετικός λόγος ακύρωσης και ότι ο ανακόπτων δεν ευθύνεται ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τεθείσας υπό ειδική εκκαθάριση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Δωδεκανησιακή Ανώνυμος Ναυτιλιακή Εταιρεία» για τις οφειλές της, δεδομένου ότι δεν έχει περατωθεί ακόμη το στάδιο της εκκαθάρισης.
Διαπιστώθηκε παραπέρα και παραγραφή ποσών που φέρονται ως οφειλές.
Τον κ. Γερονικόλα εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Nικόλαος Σαμαράς και Στ. Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου