«Κρίμα, ντροπή και αμαρτία για τις ευκαιρίες που χάνονται σε αυτό τον τόπο» δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στον Ρ/Σ notosnews για το πρόβλημα που προέκυψε στις σχέσεις του με τη δημοτική αρχή Ρόδου.
Ο κ. Χατζημάρκος χαρακτήρισε αναίτια και αστήρικτη την επίθεση που δέχτηκε η περιφερειακή από τη δημοτική αρχή, λέγοντας πως στηρίχθηκε σε ψέματα, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους την βοήθεια που προσφέρει η υποστελεχωμένη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στους 32 Δήμους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του περιφερειάρχη:
«Η ερώτηση είναι γιατί το συζητάμε; Η συζήτηση γίνεται με αφορμή μία επίθεση που εξαπέλυσε ο δήμαρχος Ρόδου. Δεν εξαπέλυσε καμία επίθεση η ΠΝΑΙ. Ευχαρίστως συμμετέχουμε σε κάθε δημόσια συζήτηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε. Αλλά κάθε φορά πρέπει να ξέρουμε πώς μπαίνει ένα θέμα σε δημόσιο διάλογο, με τι κίνητρο και στόχο μπαίνει. Δεν έχω αντίρρηση να μπαίνει κανένα θέμα σε συζήτηση. Κάποιος ενοχλείται, κάποιος δεν ενοχλείται, κάποιος έχει μια πρόταση, μια ιδέα. Υπήρξε μία επίθεση αναίτια, αστήρικτη, με ψέματα, που απαντήθηκε πολιτικά και στην πολιτική απάντηση υπήρξε και ύβρις. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό. Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη: η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας με 60 νησιά που έχει να συνεργαστεί με 34 φορείς α’ βαθμού αυτοδιοίκησης, που επίσης είναι υποστελεχωμένοι, 22 από τους Δήμους δεν έχουν τεχνική υπηρεσία, εμείς δεν έχουμε προσωπικό, και εκτελούμε έργα των 22 Δήμων και παρ όλα αυτά τα καταφέρνουμε. Και είμαστε όρθιοι. Και παρά τα όσα λέγονται και σχολιάζονται από τους πάσης φύσεως… πικραμένους, αυτή την στιγμή έχουμε τον μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από 300 προγραμματικές συμβάσεις για έργα ανάμεσα στον α’ και β’ βαθμό. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα. Χάνεται η αίσθηση του μέτρου… Ποια είναι η σύμβαση που χάθηκε δηλαδή; Που δεν ανανεώθηκε; Σοβαρολογούμε τώρα; Αυτή είναι η τοποθέτηση και συμπεριφορά υπεύθυνου δημόσιου προσώπου; Έχω δηλώσει δημόσια ευχαριστώ στον κ. Χαρίτση. Επειδή του ζήτησα 100εκ. ευρώ μου έδωσε τα 98εκ. ευρώ και θα βγω να τον καταγγείλλω; Σε μια πτωχευμένη χώρα; Εχουμε χάσει την σοβαρότητά μας. Επειδή μία προγραμματική δεν ανανεώθηκε; Υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα γι αυτό. Γίνεται ένας διάλογος με ευφυολογήματα, με ατάκες, με εξυπναδίστικες….λεβεντιές… Τέλεια υποβάθμιση της πολιτικής ζωής. Είναι και ανευθυνότητα. Διότι εγώ έχω μάθει εάν δέχομαι μια βοήθεια να το αναγνωρίσω. Πρέπει λίγο να σοβαρευτούμε. Η ζωή δεν είναι στο facebook. Η πολιτική δεν γίνεται εκεί. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι μια πραγματικότητα της σημερινής ζωής, αλλά εκεί δεν γίνεται πολιτική. Γίνεται με θέσεις, με επιχειρήματα, με σύνεση, με σοβαρότητα, με μια προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός τόπος. Αυτή την στιγμή η κεντρική κυβέρνηση και η ΠΝΑΙ μπορούν να αποτυπώσουν με στοιχεία, το πώς έχουν στηρίξει τα νησιά μας, ο καθένας. Στον απολογισμό αυτό, η ΠΝΑΙ υπολείπεται; Όχι βέβαια! Τα δεκάδες έργα, τα οποία ήταν βαλτωμένα, επί 20ετία και πάνω: αποχετευτικό σε Χάλκη και Σύμη. Και τώρα δημοπρατούνται. Από ποιον; Παρά την υποστελέχωση είμαστε δίπλα τους και χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα.
Και ποια είναι η αφορμή για την συζήτηση που γίνεται; Και τσακωνόμαστε για το δελτίο Τύπου….των έργων του ΕΣΠΑ; Το ξεκαθαρίζω: είναι υποχρέωση ρητή, νομική του περιφερειάρχη που είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Πόρων, να διαφημίζει τα χρήματα που γίνονται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Είναι σκληρή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό. Παράδειγμα: ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το έργο της ηλεκτρικής διαχείρισης των Κυκλάδων στην Σύρο. Μισή ώρα μετά, υπήρξε δημόσια δήλωση από τις Βρυξέλλες, κατά του Έλληνα πρωθυπουργού επειδή παρέλειψε να αναφέρει την πηγή χρηματοδότησης! Και κάποιοι έχουν αναγάγει τον εαυτό τους σε αυτοκράτορα, να πνίξουν την πηγή χρηματοδότησης! Έχουμε κρατήσει τους τόνους όσο πιο χαμηλά γίνεται. Είναι υποχρέωσή μου να την τηρώ. Τώρα, θα είμαι πιο σκληρός γιατί έχω και μια άλλη ευθύνη –προσωπική και όχι μόνον τοπική. Ο έλεγχος είναι και προσωπικός. Και τώρα, επειδή θύμωσα με αυτή την συμπεριφορά θα βάζω πρόστιμα σε όσους παραλείπουν να αναφέρουν την πηγή χρηματοδότησης. Δεν μπορεί να λες ότι εγώ ανακάλυψα το ΠΕΠ…»
Αναφερόμενος στο πρώτο θέμα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, που αφορά την κόντρα μεταξύ του Α και του Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι, επιβάλλεται να συζητηθεί μετά τις ύβρεις που δέχτηκε στο πρόσωπό του, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του.
Ο κ. Χατζημάρκος εμφανίστηκε αμετακίνητος στην απόφαση της περιφερειακής αρχής να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπου Κόκκινου, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όσοι δεν τοποθετήθηκαν αντιπεριφερειάρχες και οι αδικημένοι εργολάβοι, ξαφνικά έγιναν φίλοι, μετατρέποντας την πολιτική ζωή σε βούρκο. Οι συκοφαντίες και οι λασπολογίες που χρησιμοποιούν εναντίον μας, δεν έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Η στάση σύνεσης που κράτησε η περιφερειακή αρχή απέναντι σε αυτό το μέτωπο του πολιτικού βούρκου, θα αντικατασταθεί δυστυχώς με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Στον βούρκο που έφτιαξαν οι ίδιοι, εκεί θα καταλήξουν» .

Ιδιαίτερα αιχμηρός χθες ήταν ο κ. Χατζημάρκος, και για τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Τσίκκη, τον οποίον κατηγόρησε πως όταν ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, προέβη σε προφορικές αναθέσεις έργων, πολλών χιλιάδων ευρώ.
«Δεν μπορεί σήμερα ο αντιδήμαρχος που προέβη σε προφορικές αναθέσεις έργων να αναφέρεται στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από την περιφερειακή αρχή. Όλες οι αποφάσεις μας είναι αναρτημένες στην Διαύγεια. Πρόκειται για εξευτελισμό της πολιτικής ζωής. Κάποιοι μετατρέπουν, την πολιτική σε κακόφημη γειτονιά, γιατί μόνο σ’ αυτήν μπορούν να επιβιώσουν. Κάποιοι επέλεξαν τον βούρκο γιατί αυτό τους συμφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ