Πολύ σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Notosnews» ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτη Χατζηδιάκου για την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης με σημείο αιχμής την «πατρότητα» των έργων.

Κληθείς μάλιστα τα σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Χατζηδιάκου στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ο οποίος είπε ότι κράτησε για τρία χρόνια το…. FAIR PLAY με την Περιφέρεια, αναφερόμενος στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που θα γίνει την Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Συζήτηση επί της σκοπούµενης διατάραξης των σχέσεων Α΄ και Β΄ βαθµού Αυτοδιοίκησης µετά την πρόσφατη επίθεση στον Β΄βαθµό από τον πρόεδρο της Π.Ε.∆. Νοτίου Αιγαίου και εισηγητή τον κ. Γιώργο Λεονταρίτη», ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, δήλωσε:
«Είναι μια κατάσταση η οποία μου προκαλεί θλίψη. Σε μια περίοδο που ταλανίζονται τα πάντα, που βρισκόμαστε όλοι εν αναμονή κάποιων εξελίξεων και από πάρα πολλά θέματα, βλέπουμε έναν δήμαρχο, τον αγαπητό κ. Χατζηδιάκο να ασχολείται με άλλα θέματα από αυτά που θα έπρεπε να ασχολείται ως πρόεδρος της ΠΕΔ. Η αναφορά του σε οριακές σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, αγγίζει τα όρια της πολιτικής φαντασίωσης.
Αλλά εμπεριέχει –δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να το πω- και το θέμα της πολιτικής καπηλείας του αξιώματος το οποίο κατέχει και φυσικά, ένα απύθμενο πολιτικό ψεύδος. Και λυπάμαι που το λέω, αλλά εγώ περιγράφω γεγονότα για τα οποία, εγώ τον προσκάλεσα, με πολιτικό ήθος και πολιτική ευγένεια θέτοντας πολιτικά ερωτήματα, να τα απαντήσει στην αρχική του ανακοίνωση. Του έθεσα συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα και αντ’ αυτού πήρα πολιτική ύβρι και πολιτική απαξίωση. Δεν πειράζει, ο καθένας συμπεριφέρεται ανάλογα με το πολιτικό του ανάστημα –όπως πολύ σωστά είπε εκείνος στην ανακοίνωσή του για μένα. Και μέσα από τους χαρακτηρισμούς τους οποίους κάνει, τους οποίους δεν κρίνω εγώ ή εκείνος –μας κρίνει ο πολίτης ο οποίος μας παρακολουθεί. Εγώ επανέρχομαι και προσκαλώ τον κ. Χατζηδιάκο μέχρι την Δευτέρα να συντονίσει τις ενέργειές του, να προσπαθήσει να ενημερωθεί γιατί θα πρέπει να απαντήσει πλέον δημόσια, αυτό το οποίο εκείνος προσπάθησε να κάνει μέσα από την…πολιτική ‘κουκούλα’ που είναι το facebook –διότι μέσα από εκεί τοποθετήθηκε.
Την Δευτέρα λοιπόν, θα πρέπει να απαντήσει στους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου, δημόσια, διότι σε δημόσια συνεδρίαση εμείς έχουμε συνηθίσει, η περιφερειακή αρχή, να θέτει τα θέματα, τις προτάσεις, τα προβλήματα και τις λύσεις τους στους πολίτες. Να τοποθετηθεί για όλα αυτά τα οποία επικαλείται ότι ισχύουν. Διότι από όλα όσα επικαλείται, δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Περίτρανη απόδειξη; Ενώ τον προσκάλεσα να μου απαντήσει εάν έχει την εξουσιοδότηση των δημάρχων οι οποίοι του έχουν μεταφέρει τις οριακές σχέσεις μεταξύ μας, εκείνος που απάντησε ότι θα κάνει γενική συνέλευση της ΠΕΔ μετά το Πάσχα. Ποιος ο λόγος εάν είχε την εξουσιοδότηση γι αυτά που είπε από πριν; Αυτοδιαψεύδεται….»
Σημειώνεται πως στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ο κ. Χατζηδιάκος ανακοίνωσε ότι θα γίνει συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου το σαββατοκύριακο του Θωμά, στην Ρόδο –χωρίς να δηλώσει κάποια ατζέντα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων είπε πως ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου είναι προσκεκλημένος στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Σύρο για να τοποθετηθεί δημόσια: «Εμείς δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο μέσα από το facebook ή μέσα από δελτία Τύπου. Εμείς τον πολιτικό διάλογο τον κάνουμε στο προσκήνιο, παρουσία των πολιτών, της κοινωνίας και δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα και επιθυμούμε να τεθούν όλα τα θέματα σε δημόσιο διάλογο κι εκεί να κάνουμε τον μαθηματικό πολιτικό απολογισμό. Εκεί θα κάνουμε την τοποθέτησή του ο καθένας, με ευχέρεια λόγου και χρόνου για να πούμε στους πολίτες, εάν υπάρχουν οριακές σχέσεις μεταξύ των Δήμων και της ΠΝΑΙ και εκεί θα δούμε ποιοι είναι αυτοί που λειτουργούν ‘παραπολιτικά’ για να καλύψουν τις πολιτικές τους αδυναμίες. Διότι (τοποθετούμαι με ευθύνη των λόγων μου) δεν βρίσκω καμία άλλη πολιτική δικαιολογία πέραν της πολιτικής ανικανότητας του κ. Χατζηδιάκου να δικαιολογήσει στους δημότες της Ρόδου την απουσία του τρία χρόνια από την πολιτική σκηνή της Ρόδου. Θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα πρόβλημα, έναν πολιτικό εχθρό για να ξαναέρθει στην επιφάνεια. Αλλά πολλές φορές όσοι είναι στην επιφάνεια και δεν ξέρουν να κολυμπάνε, επιστρέφουν στον πολιτικό βυθό», ανέφερε.
Ο κ. Λεονταρίτης μίλησε με «πολιτική σκληρή γλώσσα», λέγοντας πως ο κ. Χατζηδιάκος τάχθηκε με υβριστικά λόγια απέναντί του, και τον κάλεσε να τοποθετηθεί σε πολιτικό επίπεδο και να μιλήσει Face to Face –όπως είπε.
«Είναι πολύ σκληρή η γλώσσα που χρησιμοποιώ, διότι κι εγώ δεν επιτρέπω στον κ. Χατζηδιάκο να αποκαλεί ‘αχυρανθρώπους’ και να μετράει το πολιτικό ανάστημα του καθενός. Δεν είναι πολιτικός ‘ηγεμόνας’ ή ‘ηγετίσκος’ ο κ. Χατζηδιάκος για να κρίνει το πολιτικό ανάστημα των ανθρώπων που τοποθετούνται πολιτικά απέναντί του. Γι αυτό είμαι πολιτικά σκληρός. Δεν είμαι υβριστής. Οι τοποθετήσεις μου είναι πολιτικές. Του κ. Χατζηδιάκου, ήταν υβριστικές. Και δεν τον τιμά. Ειλικρινά, λυπάμαι. Τα υπόλοιπα θέλω να του τα πω Face to Face γιατί σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, από φοιτητής μέχρι σήμερα πάντα οι πολιτικές μου τοποθετήσεις, ήταν στο προσκήνιο και επί των προβλημάτων, επί των υπαρχόντων προβλημάτων, όχι επί συκοφαντικών, δυσφημιστικών ανακαλύψεων για να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα», τόνισε.

Όσον αφορά τα δελτία τύπου, σχολίασε τα εξής: «Εάν αναδεικνύει ως μείζον πολιτικό θέμα το δελτίο Τύπου, ειλικρινά με θλίβει. Αντί ν’ ασχοληθεί με άλλα θέματα που απασχολούν τους Δήμους και την κοινωνία μας, ασχολείται με τα δελτία Τύπου. Εκεί έπρεπε να απευθυνθεί σε κάποιους δημοσιογράφους, όχι σε πολιτικούς του ‘αντιπάλους’. Κι αν μέχρι εκεί φτάνει η πολιτική του δράση, θα έπρεπε να ασχολείται με κάποιο δημοσιογραφικό μέσο και όχι με τον Δήμο Ρόδου. Θα ήθελα να ακούσω τι έχει εκείνος να μας καταλογίσει. Τον προσκαλώ να μας πει, ποιος Δήμος απευθύνθηκε στην ΠΝΑΙ και εισέπραξε άρνηση την περίοδο 2014 – 2018, την χειρότερη οικονομική περίοδο για την Τ.Α., την χειρότερη θεσμική περίοδο για την Τ.Α. σε μια περιφέρεια η οποία σήκωσε στην πλάτη της την Ελλάδα. Με το μεταναστευτικό, με τα χιλιάδες προβλήματα που κληρονομήσαμε και παρ’ όλα αυτά, κατορθώνουμε και κρατάμε όρθιο το Νότιο Αιγαίο και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Το έχουμε αναδείξει σε όλο τον κόσμο, έχουμε κερδίσει τίτλους που δεν θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί κανένας –όπως της Γαστρονομικής- είμαστε πρωτοπόροι στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό με άπειρες εκδηλώσεις και συνδιοργανώσεις που κάνουμε με φορείς σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και ξαφνικά, ακούμε έναν δήμαρχο, να ‘ανακαλύπτει’ οριακές σχέσεις. Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από τέτοιους πολιτικούς εκπροσώπους, κύριε Χατζηδιάκο».
Είπε ακόμη, ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την προσπάθεια επικάλυψης αρμοδιοτήτων. Υπάρχει ένα άλλο θέμα που αποκρύπτει. Ότι ο μοναδικός θεσμός που στηρίζει τους Δήμους ειδικά των μικρών νησιών είναι η ΠΝΑΙ. Διότι έχουμε δει την συμπεριφορά του κράτους απέναντι στην Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού. Εάν δεν ήταν η ΠΝΑΙ να στηρίζει τους Δήμους σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ν. Αιγαίου, θα είχαν τεράστια προβλήματα οι συνάδελφοί μας δήμαρχοι».
Κατηγόρησε εξάλλου τον κ. Χατζηδιάκο ότι δεν στηρίζει την «νησιωτικότητα» καθώς οι συνεδριάσεις της ΠΕΔ δεν γίνονται σε νησιά (όπως του περιφερειακού συμβουλίου) αλλά στην Αθήνα και είπε:
«Δεν μπορεί να πηγαίνει στα γραφεία και να κουνάει το δάχτυλο ο κ. πρόεδρος της ΠΕΔ και να διεκδικεί τη ‘νησιωτικότητα’, όταν ο ίδιος την καταπατάει τρία χρόνια. Πώς πάει και συνεδριάζει στο ‘Τιτάνια’; Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν έδρα το ‘Τιτάνια’, εκεί που μας εξυπηρετεί να ταξιδέψουμε αεροπορικώς; Το περιφερειακό συμβούλιο γιατί έχει οργώσει τα νησιά; Γιατί τιμά τη ‘νησιωτικότητα’; Πώς την διεκδικεί όταν την ισοπεδώνει;
Δικαιολογημένα ο κόσμος θα πρέπει να αγανακτεί όταν ακούει τέτοιες τοποθετήσεις. Αλλά θα έλεγα και κάτι άλλο. Εάν έχει στο μυαλό του την πολιτική του εκστρατεία για τις επόμενες εκλογές σε όποιον βαθμό επιθυμεί να είναι παρών, νομίζω ότι έκανε ένα τεράστιο πολιτικό λάθος –και θα το εισπράξει. Διότι επέλεξε έναν λάθος τρόπο για να βγει από την πολιτική αφάνεια, δημιουργώντας έναν εχθρό -όπως έλεγε ο Μπρεχτ και όχι όπως επικαλέστηκε τον Μακρυγιάννη. Είναι η άποψή μου ότι ο κ. Χατζηδιάκος βρίσκεται στην πολιτική αφάνεια. Φαίνεται ότι έχει διαβάσει Μπρεχτ και τον εφαρμόζει».
Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ακόμη: «Οι δήμαρχοι είναι πολιτικά πρόσωπα, έχουν ονοματεπώνυμο και δεν είναι φερέφωνα. Έχουν φωνή οι ίδιοι. Έχουν την δυνατότητα για απ’ ευθείας επικοινωνία με τον περιφερειάρχη και όλα αυτά τα χρόνια εγώ προσωπικά δεν είχα ούτε ένα τηλέφωνο από κάποιον δήμαρχο στην δική μου περιφερειακή ενότητα ευθύνης, που να εκφράζει την δυσφορία του για τη συμπεριφορά της Περιφέρειας -ούτε ένα τηλέφωνο. Ο κ. Χατζηδιάκος από ποιους δημάρχους πήρε την εξουσιοδότηση, θα το ακούσουμε την Δευτέρα…».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ