Για την 24η Ιανουαρίου 2019, αναβλήθηκε χθες η εκδίκαση ενώπιον του 2ου Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, της πρώτης αγωγής αστικής ευθύνης του Δημοσίου για την φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του έτους 2013 στην Κρεμαστή Ρόδου, που υποβλήθηκε από 8 οικείους της αδικοχαμένης, σε ηλικία μόλις 36 ετών, Αναστασίας Κατσαρού του Ιωάννη.
Η αγωγή στρέφεται κατά του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Αμυνας, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Δήμος Ρόδου δεν υπέβαλε εγκαίρως τον σχετικό φάκελο απόψεών του με αποτέλεσμα να αναβληθεί η υπόθεση, ενώ επισημάνθηκε ότι εκκρεμεί ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου η εκτίμηση των δικογραφιών, που έχουν συνενωθεί, σχετικά με τις ευθύνες για τον θάνατο πολιτών.
Μάλιστα χθες οι κ.κ. Βακίνα Πεζουβάνη του Στέργου, χήρα του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, Δημήτριος Αργυρόπουλος του Κωνσταντίνου, Σοφία Λαζαρίδου του Λαζάρου, χήρα του Ιωάννη Κατσαρού, Δημήτριος Κατσαρός, Ελένη Κατσαρού και Ευαγγελία Κατσαρού, δια των πληρεξουσίων δικηγόρων τους κ.κ. Ιωάννας Βολονάκη και Ευάγγελου Τόλη, υπέβαλαν ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου αίτημα για την επίσπευση της ανακριτικής διαδικασίας και την εισαγωγή της υπόθεσης στο καθ’ ύλην αρμόδιο ποινικό Δικαστήριο.
Τονίζεται ότι οι ανωτέρω παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες για την υποστήριξη της διαδικασίας κι ότι το Νοέμβριο του 2018 συμπληρώνεται 5ετία με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι πλημμελήματα που τυχόν έχουν τελεστεί θα υποπέσουν σε παραγραφή.
Θυμίζουμε ότι οι οικείοι της αδικοχαμένης εκπαιδευτικού σε ηλικία 36 ετών, διεκδικούν με την 90σέλιδη αγωγή τους εύλογη αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.
Οι ενάγοντες θεωρούν ότι οι εναγόμενοι με παράνομες πράξεις, παραλείψεις, υλικές ενέργειες και παραλείψεις υλικών οργάνων τους κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί προκάλεσαν τον θάνατο της οικείας τους εξαιτίας πνιγμού στον Κρεμαστενό ποταμό.
Η 36χρονη εργαζόταν στο 12θέσιο δημοτικό σχολείο του Παραδεισίου και είχε αναχωρήσει λόγω της διακοπής των μαθημάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας από το σχολείο το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 2014 με το αυτοκίνητο του συναδέλφου της Κων/τίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, που ομοίως πνίγηκε, για να μεταβεί στην οικία της.
Παρασύρθηκαν από τα ρεύματα της νεροποντής και διασώθηκε μόνο ο τρίτος επιβάτης του οχήματος Ιωάννης Γκίζης του Ευαγγέλου, που κατόρθωσε να πιαστεί από ένα σίδερο που προεξείχε στη βάση της γέφυρας της Κρεμαστής. Το πτώμα της 36χρονης βρέθηκε μετά από έρευνες την 23η Νοεμβρίου 2014.
Θυμίζουμε ακόμη ότι για τους θανάτους που προκλήθηκαν την ίδια ημέρα, έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά παντός υπευθύνου η οποία εκκρεμεί ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου.
Η τακτική ανακρίτρια Ρόδου, αναμένεται να προσωποποιήσει τις διώξεις, που ασκήθηκαν, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση, η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή.
Οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες από τις καταστροφικές πλημμύρες, νεκροί είναι και οι Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στη γέφυρα Παστίδας.
Οι δίοδοι και στις δύο γέφυρες δεν είχαν κλείσει, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ης Νοεμβρίου 2013.

Σημειώνεται ότι για την 14η Ιουνίου 2018 προσδιορίστηκε η εκδίκαση ενώπιον του Α’ Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, της δεύτερης αγωγής αστικής ευθύνης του Δημοσίου από οικείους αδικοχαμένου στην φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του έτους 2013 στην Κρεμαστή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ