Ρεπορτάζ

Η συντονισμένη αγροτική παραγωγή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το 2014

Οι «Ομάδες Παραγωγών» θα είναι μία από τις επιχειρηματικές προτάσεις που θα βρεθούν φέτος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς με σχετικά ήπιες προϋποθέσεις, παρέχουν τη δυνατότητα επιδοτήσεων που φτάνουν στο 50% της δηλωθείσας δαπάνης, με μέγιστο ύψος τα 100.000 ευρώ κατ’ έτος. Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσθετη στήριξη των ομάδων με χρηματοδότηση ύψους 10% επί της συνολικής, ετήσιας, αγροτικής παραγωγής.

Το καινούργιο που φέρνει το έτος 2014 για τις «Ομάδες Παραγωγών» βρίσκεται στην απλοποίηση της διαδικασίας συντονισμού των αγροτών, που έχουν ως στόχο την από κοινού εργασία για τη μεγιστοποίηση της ποσότητας και της ποιότητας των προϊόντων τους. Στη Ρόδο τα τελευταία δύο χρόνια συγκροτήθηκαν τέσσερις μεγάλες ομάδες αγροτών, οι οποίες όμως στη συνέχεια αδράνησαν λόγω εγγενών, αλλά και γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Αλλωστε, οι συγκεκριμένες ομάδες είχαν επενδύσει και στην υπόσχεση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη περί διανομής δημόσιας γης, η οποία δεν έγινε στη Δωδεκάνησο.
Αυτή τη φορά, ο νομοθέτης προβλέπει πως οι «Ομάδες Παραγωγών» θα χρησιμοποιήσουν τη δική τους γη προκειμένου να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να επιδοτηθούν γι’ αυτές. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να συγκροτήσουν εταιρεία η οποία μπορεί να είναι Συνεταιριστική, ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ κλπ. Αυτό, αμέσως αυξάνει τις ευθύνες, καθώς στην κάθε εταιρεία θα πρέπει να αναγνωριστεί η κυριότητα ή η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που θα καλλιεργηθεί ή θα αναπτυχθεί. Ο όρος αυτός στην πράξη ακυρώνει κάθε σκέψη για ερασιτεχνισμούς, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν περιουσίες.
Από το πρόγραμμα θα αναγνωριστούν όλες οι Οργανώσεις – Ομάδες που θα γίνουν με πρωτοβουλία παραγωγών που καλλιεργούν και παράγουν συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων τα οποία προορίζονται για νωπή κατανάλωση. Οι βασικές κατηγορίες παραγωγών που θα αναγνωριστούν θα είναι: Ελαιοκομικών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών, μελιού, αλιευτικών προϊόντων και μεταξοσκώληκων (σηροτροφία).

Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών λαμβάνουν χρηματοδότηση ύψους 50% (επί των υλοποιηθέντων επενδύσεων), για την εφαρμογή των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων και την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που ενδεικτικά αφορούν στην απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού, στην κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων παραλαβής, διαλογής, τυποποίησης και στην προμήθεια του αντίστοιχου εξοπλισμού, στην αγορά μέσων ή μηχανών συλλογής και μεταφοράς των προϊόντων και τέλος στην εφαρμογή τεχνικών για την προστασία του περιβάλλοντος όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση και η βιολογική καλλιέργεια. Το ύψος της χρηματοδότησης έχει περιορισμό και φτάνει τα 50.000 ευρώ (για υλοποιημένα έργα ύψους 100.000 ευρώ) κατ’ έτος.
Περιορισμός επίσης έχει τεθεί ως προς τη χρονική διάρκεια της ενίσχυσης, η οποία έχει οριστεί στα 5 έτη. Δηλαδή, μια δυνατή ομάδα παραγωγών μπορεί σε μια πενταετία να εισπράξει 250.000 ως χρηματοδότηση. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η ετήσια ενίσχυση, ανάλογα με την παραγωγή.

Ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων, οι Οργανώσεις Παραγωγών έχουν ξεχωριστή δυνατότητα χρηματοδότησης και επιδοτήσεων από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα όμως με τη δυνατότητα των επιδοτήσεων για συγκεκριμένες δράσεις, οι Οργανώσεις Παραγωγών βελτιώνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεων των μελών τους, αφού μπορούν να διαπραγματεύονται μαζικά τις εισροές και τα παραγόμενα προϊόντα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε γραφεία επιχειρηματικών συμβούλων, η όλη διαδικασία και ο φάκελος υποψηφιότητας απαιτεί γνώσεις και υποδομή, προκειμένου όλα να γίνουν όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου