Ρεπορτάζ

“Δεν μπορεί να είναι μόνον η Αστυνομία υπεύθυνη για ο,τιδήποτε”

Στις προσπάθειες της ΕΛΑΣ στην Ρόδο και ειδικά των συναδέλφων του αστυνομικών, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση, αναφέρθηκε χτες, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δωδεκανήσου, κ. Μανώλης Ανδρουλάκης.
«Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, ότι η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού –κυρίως με τη μετάλλαξη Όμικρον- έχει φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση τη χώρα μας.
Βλέπουμε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται προς τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων τα οποία επανεξετάζονται σχεδόν καθημερινά. Αυτό αφορά και στους ελέγχους που γίνονται για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Εμείς, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειαστεί και ακολουθούμε τις οδηγίες. Βλέπουμε ότι υπάρχει πρόθεση να ενταθούν οι έλεγχοι και βεβαίως, να αυστηροποιηθούν. Η δική μας αποστολή πολλές φορές γίνεται άχαρη, αλλά σ’ εμάς πέφτει το βάρος, σαν ελεγκτικός μηχανισμός, για να ελέγχουμε αν εφαρμόζονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται.
Και στη Ρόδο, έχουμε αυξήσει τους ελέγχους και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός σε κάθε κατάστημα, σε κάθε δραστηριότητα του όποιου συμπολίτη μας. πρέπει να επιδειχθεί η αρμόζουσα υπευθυνότητα, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Δεν είναι ο αστυνομικός ο… ‘μπαμπούλας’ που θα πάει να επιβάλει πρόστιμα (!) Αυτές είναι οι εντολές και οι οδηγίες που πρέπει να εφαρμόσουμε. Καλό θα είναι και οι συμπολίτες μας, να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τα μέτρα.
Μας λυπεί αυτό που βλέπουμε με τα πολλά κρούσματα και με τους θανάτους. Αυτό πρέπει όμως, να μας ευαισθητοποιήσει όλους και να μην περιμένουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, μόνον με τον φόβο της επιβολής του προστίμου», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
-Ερωτηθείς εάν οι πολίτες στη Ρόδο είναι συνεργάσιμοι, εάν συμμορφώνονται και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζουν τους ελέγχους που διενεργούν οι αστυνομικοί, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:
«Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, επιζητεί τους ελέγχους σε πολλούς χώρους –και στην εστίαση, και στα κέντρα διασκέδασης κ.λπ. για να νιώθουν ασφαλείς. Βέβαια, στην περιοχή μας η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι εμβολιασμένοι, κάτι που είναι θετικό ως προς την οχύρωση απέναντι στον ιό. Πάντα θα υπάρχουν κάποια περιστατικά αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν τον κανόνα και σίγουρα δεν θα πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά. Τα διαχειριζόμαστε και δεν έχουμε κάποια περιστατικά που είναι υπερβολικά. Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε καλό σημείο…».
-Σε ερώτηση σχετικά με τους αντι-εμβολιαστές, αρνητές και την οργάνωση των Συνδιαχειριστών Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών, ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων ανέφερε πως είναι υπαρκτοί αλλά δεν δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην περιοχή μας: «Δεν θα πρέπει να κατατάσσουμε όλους τους ανθρώπους στην ίδια κατηγορία. Υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί για δικούς τους λόγους. Δεν είναι όλοι αντι-εμβολιαστές ή αρνητές κ.λπ.».
-Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή μας, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε κατηγορηματικά:
«Η Αστυνομία έχει γίνει πλέον ο μόνος ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους και αυτό, είναι άστοχο κατά την εκτίμησή μου. Δεν μπορεί να είναι μόνον η Αστυνομία υπεύθυνη για ο,τιδήποτε. Το κράτος έχει πάρα πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενεργοποιούνται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και όχι να περιμένουν μόνον από την Αστυνομία να κάνει ελέγχους.
Σε καταστάσεις, όπως αυτή που ζούμε με τον κορωνοϊό, μας καλούν να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης χωρίς ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε. Όσο μας ‘φορτώνουν’ με ευθύνες δεν μπορούμε να έχουμε την αποτελεσματικότητα που οφείλουμε να έχουμε. Και ειδικά στην περιοχή μας, δεν υπάρχει… πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή, σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανική δύναμη που έχουμε μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Οι ανάγκες όμως, έχουν αυξηθεί –για πολλούς λόγους. Είτε λόγω του τουρισμού, είτε του μεταναστευτικού, είτε για άλλους λόγους, όπως π.χ. η νησιωτικότητα. Θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση ώστε η κάθε περιοχή να διαθέτει την οργανική δύναμη που έχει ανάγκη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Xristo    29.12.2021 17:42

    Τη αστινομια κε μαλακές οποίος θελοη ας προσέχει κε οποίος θελε ας μιν προσεχη

  • Χρηστου Γιωργος    29.12.2021 13:57

    Ας κάνουν και μία επίσκεψη στην λαΪκή ΤΟΥ Σαββάτου . Κανένας πωλητής με μάσκα , αγοραστές 90% χωρίς ή κατεβασμένη , οι πάγκοι σε καμία σωστή απόσταση και οι πελάτες ο ένας πάνω στον άλλο.

Σχολιασμός άρθρου