Πολιτιστικά

Παρουσίαση του βιβλίου «Fake news: τι κάνει η Ευρώπη;» της Κλημεντίνης Διακομανώλη

Μας αφορά η παραπληροφόρηση και τι είναι τελικά τα πολυσυζητημένα fake news; Διατρέχουμε κίνδυνο όταν -ίσως αφελώς – «μοιραζόμαστε» δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς δεύτερη σκέψη; Μήπως οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες, σε μια επίδειξη ψηφιακής αυθαιρεσίας, κατευθύνουν τις συμπεριφορές μας σε σημείο που να διαβρώνεται η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου ή στην επιστήμη, εμποδίζοντάς μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις; Σε κάθε περίπτωση, το 83% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η παραπληροφόρηση είναι απειλή για τη δημοκρατία και το 63% των νεότερων ψηφιακών χρηστών πιθανολογεί ότι συναντά fake news συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα. Από την άλλη, η Ευρώπη αποδεικνύεται πρωτοπόρος σε παγκόσμια κλίμακα στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων στον ψηφιακό κόσμο αναγκάζοντας, για παράδειγμα, το Facebook να διαγράψει 1,3 δισ. προφίλ χρηστών του μέσα σε τρεις μήνες «για λόγους ασφαλείας».

Όπως αναφέρει και η συγγραφέας του βιβλίου Κλημεντίνη Διακομανώλη, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «με την παραπληροφόρηση σε θέματα δημόσιας υγείας να έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, η προβληματική και η δημόσια συζήτηση γύρω από τα fake news εντείνεται και η «έξυπνη» αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Το ίδιο απαραίτητη είναι και η ενημέρωση του μέσου πολίτη-χρήστη της τεχνολογίας για το πώς θα διαχειριστεί το αγαθό της (υπερ-άφθονης) ενημέρωσης σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που εξελίσσεται ιλιγγιωδώς και το οποίο δεν είναι καθόλου άμοιρο κακόβουλων παραγόντων».

Το βιβλίο «Fake news: Τι κάνει η Ευρώπη;» προσφέρει πολύτιμη και συστηματική γνώση για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης σήμερα και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί (ή δεν μπορεί) να διεισδύσει στη γνωστική σφαίρα της συμπεριφοράς των ανθρώπων σε πολιτικό, ατομικό αλλά και σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου. Ρίχνει φως στις πολιτικές παραμέτρους των fake news σε παγκόσμια κλίμακα και στο πως κακόβουλες επιθέσεις στον ψηφιακό κόσμο, ενώ παρουσιάζονται ως αγαθές, μπορεί να κρύβουν ενορχηστρωμένες και καθόλου αθώες επιθέσεις (ακόμη και γνωστών) κρατών εναντίον του σύγχρονου δημοκρατικού μοντέλου ζωής. Παρουσιάζει, επιπλέον, με εποπτικό τρόπο όλες τις πρωτοβουλίες, τις συνέργειες και τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί δυναμικά την τελευταία πενταετία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μάχη κατά την παραπληροφόρησης, ως ασπίδα προστασίας σε ένα φαινόμενο που μαίνεται, που εξελίσσεται και το οποίο θα επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των επομένων γενεών.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να απαντήσει στο ερώτημα κάθε ανθρώπου εάν η είδηση που συναντά είναι ψευδής ή όχι με στόχο την υπεύθυνη, αντικειμενική και απαλλαγμένη από κακόβουλες επιθέσεις ενημέρωση. Απευθύνεται, επίσης, σε

αναγνώστες από τον ευρύτερο χώρο της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας, έμπειρους επαγγελματίες αλλά και επίδοξους δημοσιογράφους ή φοιτητές. Προσφέρει με συστηματικό και εύληπτο τρόπο ένα γνωστικό εργαλείο που θα αποκωδικοποιήσει πολλά «μυστικά» του οικοσυστήματος της ψηφιακής ενημέρωσης και όχι μόνο.

 

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου στο Κατάλυμα της Ισπανίας (οδός Ιπποτών, Ρόδος) το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 στις 7 το απόγευμα.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι

– Αλεξία Τασούλη, Δημοσιογράφος

– Ρένα Παυλάκη, Δημοσιογράφος

– Σπύρος Συρόπουλος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Συντονίζει: η Νάνσυ Τρυποσκούφη, Προϊσταμένη ΔΚΣΜΡ – Φιλόλογος

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της ΕΦΑ Δωδεκανήσου

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Η’ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ.

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:

Η Κλημεντίνη Διακομανώλη είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ειδίκευση σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας και μακρά επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας και δημοσιογραφίας. Έχει ασχοληθεί με την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, παραπληροφόρησης καθώς και με τις περισσότερες θεματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υπηρετήσει ως Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου στις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της πρώτης σειράς Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και υπηρέτησε σε διπλωματικό πόστο Ακολούθου Τύπου στις Βρυξέλλες. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία στη Γαλλία και Digital Communication στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Δικηγόρος Αθηνών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου