Ειδήσεις

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017

Με την παρουσία του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και του βουλευτή Δωδεκανήσου του Σύριζα κ. Ηλία Καματερού, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, με μοναδικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το έτος 2017.
Πολύ πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο ο δήμαρχος όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, απηύθυναν χαιρετισμούς –κυρίως προς τον νέο υφυπουργό- αποστέλλοντας μηνύματα ικανοποίησης, αλλά και προσδοκιών για την επίλυση των ζητημάτων των νησιών μας –όντας Δωδεκανήσιος βουλευτής.
Ο κ. Φ.Χατζηδιάκος, ξεκίνησε, συγχαίροντας τον κ. Σαντορινιό για τα νέα του καθήκοντα αφού τον καλωσόρισε καθώς ήταν η πρώτη φορά που παρέστη με την νέα του ιδιότητα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου: «Είναι σάρξ εκ της σαρκός μας, Έχει υπηρετήσει τον Δήμο Ρόδου από διάφορα πόστα και γνωρίζει τα προβλήματά μας», είπε και έθεσε μια σειρά από προβληματισμούς με αφορμή και το πρόσφατο συνέδριο της ΠΕΔ ΝΑ: «Μείζον ζήτημα εξακολουθεί να είναι για τα νησιά η προσπάθειά μας, να πείσουμε εμείς οι αυτοδιοικητικοί τους στεριανούς συναδέλφους μας, για τα δικά μας προβλήματα. Ο ΦΠΑ των νησιών υστερεί κατά 14 μονάδες από τις άλλες χώρες. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα ενώ έχει μεγάλη σημασία για τα νησιά μας. Ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο είναι η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων. Είναι γνωστό ότι οι χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι Δήμοι είναι με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο. Τα νησιά μας το καλοκαίρι έχουν τριπλάσιους πληθυσμούς. Γι’ αυτό λέω για εσάς…. ‘ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν’! Η συμβολή σας θα είναι σημαντική για τα νησιά», τόνισε ο δήμαρχος και ζήτησε να συγκροτηθεί επιτέλους ένα νησιωτικό λόμπι ανεξαρτήτως κομμάτων και να γίνει μια συνάντηση με ευρεία συμμετοχή για να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος.
Ο κ. Σ. Καρίκης, απευθυνόμενος και στους δύο Δωδεκανήσιους κυβερνητικούς βουλευτές είπε: «Είστε άφθαρτα άτομα, που θέλετε να προσφέρετε στον τόπο και στην πολιτική. Η Ελλάδα θέλει ανθρώπους που πρέπει να είναι άφθαρτοι αφού στην Αθήνα δεν ξέρουν ούτε καν τα προβλήματα του τόπου μας» και ζήτησε από τον κ. Σαντορινιό να κοιτάξει με προσοχή την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χ. Χατζηευθυμίου, ο οποίος είπε: «Έχετε δουλέψει σε θέματα Τ.Α. και ξέρω την αποτελεσματικότητά σας. Πρέπει να βοηθήσουμε τα νησιά μας σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει χίλια μύρια προβλήματα. Ιδιαίτερα η Κως που έχει και το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Η τοποθέτηση του κ. Σαντορινιού δίνει ελπίδα για θέματα νησιωτικών πολιτικών». Ο κ. Χατζηευθυμίου ζήτησε να δοθεί προσοχή σε θέματα της πόλης, όπως το Εθνικό, η Μ. Πόλη και η περιμετρική οδός. Ο κ. Γ. Υψηλάντης στον χαιρετισμό του επανέλαβε την ικανοποίηση που κυριαρχεί στην τοπική κοινωνία με την υπουργοποίηση του κ. Σαντορινιού ενώ ζήτησε μετ’ επιτάσεως: «Να βρεθεί λύση στην ομηρία των τοπικών επιχειρήσεων με το ζήτημα του ΔΗΦΟΔΩ».
Ακολούθως ο κ. Τ.Σπανός ζήτησε να δοθεί προσοχή στον τουρισμό και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις – κυρίως οι ΜΜΕ, ενώ ο κ. Σ.Στάγκας, έθεσε και πάλι το θέμα του ΦΠΑ.

Οι κ.κ. Ν. Σαντορινιός και Ηλ. Καματερός
Φειδωλός πάντως εμφανίσθηκε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε εξαγγελίες, καθώς όπως είπε: «Βρισκόμαστε εν αναμονή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τα νησιά. Είναι γεγονός πως πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει νησιωτικότητα. Θα φροντίσουμε σε κάθε ν/σ να υπάρχει η ρήτρα νησιωτικότητας. Το υφυπουργείο δημιουργήθηκε για τα προβλήματα της νησιωτικότητας. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε περιθώριο για να μην κάνουμε τίποτε για τα νησιά. Κάθε στιγμή ίσως είναι και η τελευταία μας στιγμή….» είπε λακωνικά, αναγνωρίζοντας, πως έγιναν προσπάθειες για τον ΔΗΦΟΔΩ αλλά δεν μπήκε στο ν/σ του ΥΕΝ.
Ο κ. Καματερός περιορίστηκε να δηλώσει: «Έχουμε κάνει ένα βήμα για τη νησιωτικότητα. Ικανοποιήθηκε το πρώτο μας αίτημα που ήταν η δημιουργία του υφυπουργείου. Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός πως ο Νεκτάριος είναι υφυπουργός. Ήμουν κι εγώ στη Νομαρχιακή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Ανοίγουμε και το θέμα του ακτοπλοϊκού σε συνδυασμό με τις μεταφορές στην νησιωτική χώρα».
Ο Προϋπολογισμός
• Σ. Διακοσταματίου
Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το έτος 2017, που ανέρχεται στα 192.783.935,22 ευρώ, αυτό που κυριάρχησε ήταν ο έντονος προβληματισμός για την γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά κυρίως για τις συνεχείς μειώσεις και την «αφαίμαξη», που υπόκειται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με συνέπεια να μην μπορεί να χαραχτεί αναπτυξιακή πολιτική από τους Δήμους. Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σ. Διακοσταματίου είπε μεταξύ άλλων: «Οι στόχοι μας ορίζονται από τρεις άξονες. α) Την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δ.Ρ. με συνδυαστικές δράσεις που έχουν να κάνουν με νέες τεχνολογίες β) Τον εσωτερικό έλεγχο διακίνησης των προμηθειών με ένα νέο πρόγραμμα γ) Την αύξηση εσόδων χωρίς αύξηση τελών». Σχολιάζοντας τις οφειλές επιχειρηματιών οι οποίοι δεν έχουν σπεύσει να τις τακτοποιήσουν εδώ και χρόνια με αφορμή και τον ΔΗΦΟΔΩ, είπε ότι υπάρχει ένας διαρκής αγώνας για την είσπραξη των οφειλών των ιδιωτών: «Αυτά τα έσοδα αφορούν προηγούμενες χρήσεις όταν υπήρχε πακτωλός χρημάτων ενώ πολλοί επιχειρηματίες δεν τακτοποιούσαν τις υποχρεώσεις τους. Η περίπτωση του ΔΗΦΟΔΩ πρέπει να προχωρήσει, να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Γιατί όμως να την γλιτώσουν όσοι δεν ήταν συνεπείς; Κάποιοι ήταν απόλυτα συνεπείς ενώ άλλοι έχουν και άλλες οφειλές.
Αυτά θα ζητηθούν κάποια στιγμή».

Η μειοψηφία
Ο κ. Σ. Καρίκης ξεκαθάρισε ότι σχετικά με τα ποσά που αφορούν τέλη από πανηγύρια, η παράταξή του δεν πρόκειται να συναινέσει εφεξής από το επόμενο έτος ενώ ζήτησε ενημέρωση για το εάν και πότε θα επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία. Ακόμη, ζήτησε ενημέρωση για το ζήτημα της μετατροπής της εισφοράς σε γη ή σε χρήμα (αφορά 18 + 74 επιχειρηματίες της περιοχής μας) καθώς και για τις επιχορηγήσεις που δίδονται σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία.
Απαντώντας στον κ. Καρίκη ο αντιδήμαρχος κ. Γ.Πόκκιας, τόνισε πως «Η δημοτική αρχή έχει την βούληση να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα πανηγύρια αλλά είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο καθώς εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς», δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να βρεθεί οριστική λύση και για καθεμία άδεια ξεχωριστά να γίνεται συζήτηση στο Δ.Σ.
Ο δήμαρχος δεν απέφυγε να πάρει θέση για το ζήτημα της μετατροπής των οφειλών σε γη ή σε χρήμα λέγοντας ότι έχει πιέσει σχετικά τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και ότι έχουν προχωρήσει οι υποθέσεις για 18 επιχειρηματίες. Για τις 74 υποθέσεις που εκκρεμούν, ο αντιδήμαρχος κ. Γ.Κακούλης έχει δώσει εντολή να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Ειδικά για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας ο κ. Φ.Χατζηδιάκος είπε ότι είναι θετικός και μάλιστα ζήτησε να γίνουν προσλήψεις: «Δέκα από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς είναι τώρα στο Τμήμα Προσόδων και ασχολούνται με την επιβολή προστίμων. Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα με την λειτουργία των μηχανημάτων της ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς έχουν βλάβες και για να φτιαχτεί το κάθε μηχάνημα θέλει 25.000 ευρώ. Θα το δούμε…» είπε, ενώ αναφέρθηκε στην υστέρηση που υπάρχει στο τροχαίο υλικό λόγω γραφειοκρατίας καθώς δεν μπορούν να γίνουν προμήθειες υλικών για μικρά ποσά.
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των εσόδων από τα ενοίκια που εισπράττει ο Δήμος από το Καζίνο –αλλά όπως διευκρινίστηκε, πηγαίνουν στα χρέη της πρώην ΡΟΔΩΝ Α.Ε.
Ο κ. Χ.Χατζηευθυμίου στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Δεν θα ασχοληθώ με τα νούμερα του προϋπολογισμού. Γιατί έχω εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του Δήμου ότι κάνουν καλά την δουλειά τους. Ίσως να πρέπει να γίνουν περικοπές από αλλού και να πρέπει να ενισχυθεί η Πρόνοια, μιας και η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, είναι τραγική και η Πρόνοια χρειάζεται ενίσχυση. Βλέπουμε ότι υπάρχει υστέρηση 11% για το 2017 συν τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις καταλαβαίνουμε ότι τα έσοδα είναι πάρα πολύ λίγα και συρρικνώνονται. Υπάρχει ανάγκη για ένα άλλο πρόγραμμα και για μια άλλη πολιτική προκειμένου ο Δήμος να…. φύγει μπροστά. Αντί να αναλωθούμε σε νούμερα και κωδικούς, θα έπρεπε να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τα έσοδα του Δήμου και να δούμε πώς θα διατεθούν καλύτερα.
Κύριε δήμαρχε, ίσως να έχετε μια ευκαιρία να διεκδικήσετε την πραγματική Αυτοδιοίκηση των ΟΤΑ. Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα όργανο στο οποίο να έρχονται εισηγήσεις τεκμηριωμένες, όπως η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Αυτός είναι ένας προϋπολογισμός διαχείρισης της μιζέριας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας. Δεν εκφράζει το σύνολο του ροδιακού λαού. Δεν θέλω να είμαι αρνητικός αλλά δεν με εκφράζει για να τον ψηφίσω. Γι αυτό ψηφίζω ΠΑΡΩΝ».
Ο κ. Τ.Σπανός τόνισε ότι προσυπογράφει όλα όσα είπε ο κ.Χατζηευθυμίου αλλά επειδή θεώρησε ότι πρέπει να γίνεται πολιτική συζήτηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και πρέπει αυτό να αποτελέσει το παράδειγμα στην κοινωνία, ψήφισε  ΝΑΙ (με την λογική ότι πρέπει να τηρούμε το μέτρο, όπως είπε).
Ο κ. Τ.Σπανός τόνισε ότι προσυπογράφει όλα όσα είπε ο κ.Χατζηευθυμίου αλλά επειδή θεώρησε ότι πρέπει να γίνεται πολιτική συζήτηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και πρέπει αυτό να αποτελέσει το παράδειγμα στην κοινωνία, ψήφισε  ΝΑΙ (με την λογική ότι πρέπει να τηρούμε το μέτρο, όπως είπε).
Ο κ. Γ.Υψηλάντης, μίλησε για τους οφειλέτες που χρωστούν μεγάλα ποσά προς τον Δήμο και δήλωσε ότι στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτή την περίπτωση. «Ωστόσο, ο προϋπολογισμός είναι πολιτικό ζήτημα και απαιτεί πολιτικές προτάσεις. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου και τους πόρους», εξέφρασε αντιρρήσεις για κάποιους κωδικούς και ψήφισε ΠΑΡΩΝ.
Ο κ. Σ. Καρίκης ζήτησε να ενημερωθούν περισσότερο οι πολίτες για το τι γίνεται στον Δήμο, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του για μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν όπως το κυκλοφοριακό, η προγραμματική σύμβαση της Π.Πόλης, και τα έσοδα από τις παραλίες. «Νομίζω ότι το Καζίνο πρέπει να πιεστεί να συμμετέχει σε ένα επενδυτικό σχέδιο για την πόλη. Είχε ξεκινήσει αυτή η πίεση επί δημαρχίας κ. Χατζηευθυμίου αλλά σταμάτησε», είπε ο κ. Καρίκης.
Παρεμβαίνοντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου, περιέγραψε την ‘ζοφερή’ κατάσταση που κυριαρχεί στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Δικαίως ο προϋπολογισμός είναι το κυρίαρχο και κορυφαίο θέμα αλλά ουσιαστικά είναι μια εκτίμηση, μια πρόβλεψη για τα έσοδα και έξοδα κάθε οικονομικού έτους. Η Τ.Α. γίνεται ο εύκολος στόχος με την περικοπή των πόρων και αυτό φαίνεται από τον προϋπολογισμό του κράτους, όπου το ‘μάρμαρο’ το πληρώνει η Τ.Α. Έχουμε και μετάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. που δεν συνοδεύονται από πόρους. Ζούμε δηλαδή, την ‘αφαίμαξη’ της Τ.Α. και δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Σε λίγο θα έχουμε ολοκληρωτική…. κατάργηση της Τ.Α. και όλοι θα είμαστε ‘διακοσμητικοί’. Με νύχια και με δόντια θα προσπαθούμε να επιβιώσουμε» είπε ο αντ/ρχος.
Κλείνοντας ο δήμαρχος Ρόδου εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εξέλιξη της συζήτησης (καθώς δεν υπήρχαν ούτε υψηλοί τόνοι ούτε αντιπαραθέσεις) λέγοντας πως άγγιξε τα θέματα και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής του Δήμου Ρόδου. Υπενθύμισε ότι τα έσοδα από τους κρατικούς πόρους παραμένουν μειωμένα όπως οι ΚΑΠ, η ΣΑΤΑ κ.ο.κ. ξεκαθαρίζοντας πως είναι αναγκαίο να εξευρεθεί λύση για να υπάρξει αύξηση εσόδων.
«Υπάρχει δυσκολία για όλους μας. Δυστυχώς, φτάσαμε στην εποχή του ‘Θέλω αλλά δεν μπορώ’! Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα….» και άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα να επανέλθει μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα νησιά σε μια ευρύτερη συζήτηση.
Τελικά, ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το 2017 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τους κ.κ. Καρίκη, Υψηλάντη και Χατζηευθυμίου να ψηφίζουν ΠΑΡΩΝ, τον κ. Τ.Σπανό να ψηφίζει ΝΑΙ (απόντος του κ. Τ.Πότσου).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου