ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν με την προβολή της ταινίας του «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
876

Με επι­τυ­χία ολο­κλη­ρώ­θη­κε το αφιέ­ρω­μα στον Γάλλο σκη­νο­θέ­τη Μάρκο Γκα­στίν με την προ­βο­λή της ται­νί­ας του «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑ­ΛΑΣ­ΣΑ» (πα­ρα­γω­γή 2019)

Τη­ρώ­ντας όλα τα προ­βλε­πό­με­να υγιει­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα λόγω του Covid19 (θερ­μο­μέ­τρη­ση κατά την εί­σο­δο, υπο­χρε­ω­τι­κή χρήση μά­σκας, τή­ρη­ση προ­βλε­πό­με­νου αριθ­μού θε­α­τών κ.α), ο Όμι­λος Cine-ΕΚ­ΠΑΙ­ΔΕΥ­ΣΗ, το Κι­νη­μα­το­γρα­φι­κό ερ­γα­στή­ρι Cine-Chevalier, η ΕΥ­ΘΥ­ΤΑ και ο Ια­τρι­κός Σύλ­λο­γς Ρόδου συ­νερ­γά­στη­καν και πα­ρου­σί­α­σαν την Πα­ρα­σκευή 23 Οκτω­βρί­ου 2020 στις 8μ.μ. στον Κι­νη­μα­το­γρά­φο ΠΑΛ­ΛΑΣ, την πρό­σφα­τη ται­νία του σκη­νο­θέ­τη «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑ­ΛΑΣ­ΣΑ».

Η συ­γκε­κρι­μέ­νη ται­νία τεκ­μη­ρί­ω­σης (ντο­κι­μα­ντέρ) γυ­ρί­στη­κε κυ­ρί­ως στους χώ­ρους του Γε­νι­κού Νο­σο­κο­μεί­ου Κέ­ντρου Απο­κα­τά­στα­σης Τραυ­μα­τιών (Κ.Α.Τ.) στην Ατ­τι­κή. Η ται­νία πα­ρα­κο­λου­θεί τις ζωές κά­ποιων ασθε­νών, κυ­ρί­ως νέων άν­θρω­πων, εντός και εκτός του Νο­σο­κο­μεί­ου, που νο­ση­λεύ­ο­νται μετά από σο­βα­ρά ατυ­χή­μα­τα όπου βρέ­θη­καν ανά­πη­ροι από τη μια μέρα στην άλλη. Κα­τα­γρά­φει με αυ­θε­ντι­κό τρόπο τον κα­θη­με­ρι­νό τους επί­μο­νο και επί­πο­νο αγώνα για την απο­κα­τά­στα­ση της σω­μα­τι­κής και ψυ­χι­κής τους υγεί­ας καθώς και τον αγώνα και την αγω­νία του ια­τρι­κού και λοι­πού νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού της Κλι­νι­κής Φυ­σι­κής Ια­τρι­κής και Απο­κα­τά­στα­σης του Κ.Α.Τ. Πρό­κει­ται για ένα φίλμ «γε­μά­το, ελ­πί­δα και αν­θρω­πιά», κατά τη γε­νι­κή δια­πί­στω­ση των θε­α­τών που πα­ρα­κο­λού­θη­σαν την ται­νία με με­γά­λο εν­δια­φέ­ρον στη φι­λό­ξε­νη αί­θου­σα του ΠΑΛ­ΛΑΣ.

Ο πο­λυ­βρα­βευ­μέ­νος σκη­νο­θέ­της απα­ντώ­ντας σε ερω­τή­μα­τα των θε­α­τών ση­μεί­ω­σε, ανά­με­σα σε άλλα, πως κύρια επι­δί­ω­ξη της ται­νί­ας του ήταν να με­τα­τρέ­ψει τα ια­τρι­κά πε­ρι­στα­τι­κά σε συ­γκι­νη­τι­κά αν­θρώ­πι­να δρά­μα­τα με στόχο την απο­δο­χή όσων μας επι­φυ­λάσ­σει μια καθ’ όλα απρό­βλε­πτη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, χωρίς συν­θή­μα­τα και πρό­θε­ση δι­δα­κτι­σμού. «Δου­λειά του ντο­κι­μα­ντε­ρί­στα είναι να δεί­χνει κι όχι να απο­δει­κνύ­ει» υπο­γράμ­μι­σε εμ­φα­τι­κά.

Την ται­νία πα­ρα­κο­λού­θη­σε η επί­τι­μη πρό­ξε­νος της Γαλ­λί­ας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή, η οποία συ­νε­χά­ρη τον κα­τα­ξιω­μέ­νο Γάλλο σκη­νο­θέ­τη Μάρκο Γκα­στίν ο οποί­ος δια­μέ­νει και ερ­γά­ζε­ται στην Ελ­λά­δα από το 1978. Η κυρία Μοσχή πα­ρα­κο­λού­θη­σε την ται­νία με εξαι­ρε­τι­κό εν­δια­φέ­ρον και συ­γκί­νη­ση και ευ­χα­ρί­στη­σε τον σκη­νο­θέ­τη για το ση­μα­ντι­κό καλ­λι­τε­χνι­κό του έργο που προ­σφέ­ρει στη χώρα μας.

Σύ­ντο­μες επαι­νε­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις για το έργο του σκη­νο­θέ­τη Μάρ­κου Γκα­στίν έγι­ναν και από την εκ­πρό­σω­πο του Ια­τρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου, Χα­ρί­κλεια Αν­δρου­τσο­πού­λου, η οποία εξέ­φρα­σε τη συ­γκί­νη­σή της καθώς η ται­νία ανα­δει­κνύ­ει με πι­στό­τη­τα το έργο του ια­τρι­κού και νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού και ευ­χα­ρί­στη­σε εκ μέ­ρους του Ια­τρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου τον κι­νη­μα­το­γρα­φι­κό μας Όμιλο για την ευ­και­ρία που του δό­θη­κε να συμ­με­τά­σχει στην προ­βο­λή της

ται­νί­ας ως συν­διορ­γα­νω­τής. Η Ελένη Κα­ρύ­δη, ιδρύ­τρια και ψυχή της ΕΥ­ΘΥ­ΤΑ, στο χαι­ρε­τι­σμό της πρό­τει­νε να αξιο­ποι­η­θεί το ντο­κι­μα­ντέρ στα σχο­λεία ως εκ­παι­δευ­τι­κό ερ­γα­λείο για την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση των μα­θη­τών, με στόχο την πρό­λη­ψη των τρο­χαί­ων ατυ­χη­μά­των που αυ­ξά­νο­νται τε­λευ­ταία στο νησί μας. Σύ­ντο­μο χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε και εκ­πρό­σω­πος του Συλ­λό­γου Ατό­μων με Ανα­πη­ρί­ες Ρόδου.

Ο Γιώρ­γος Τζε­δά­κης από το Κι­νη­μα­το­γρα­φι­κό Ερ­γα­στή­ρι Cine Chevalier κα­λω­σό­ρι­σε εκ μέ­ρους του Ερ­γα­στη­ρί­ου τον σκη­νο­θέ­τη, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τη θε­τι­κή επί­δρα­ση που θα ασκή­σει το συ­γκε­κρι­μέ­νο ντο­κι­μα­ντέρ στο έργο των κι­νη­μα­το­γρα­φι­στών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη Ρόδο. Πα­ράλ­λη­λα ενη­μέ­ρω­σε το κοινό για την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη προ­βο­λή του ιστο­ρι­κού ντο­κι­μα­ντέρ «Το Κον­τσε­ντρα­μέ­ντο της Ρόδου. Κρυ­φο­μι­λώ­ντας με τη λευ­τε­ριά», πα­ρα­γω­γής της κι­νη­μα­το­γρα­φι­κής ομά­δας του “Ciné Chevalier”, την Τρίτη 27 και Πα­ρα­σκευή 30 Οκτω­βρί­ου 2020, στο Δη­μο­τι­κό Θέ­α­τρο Ρόδου.

Ση­μειώ­νε­ται πως η ται­νία «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑ­ΛΑΣ­ΣΑ» προ­βλή­θη­κε μέσα στο 2020 σε διε­θνείς διορ­γα­νώ­σεις και φε­στι­βάλ και απέ­σπα­σε τα πα­ρα­κά­τω βρα­βεία:

-Βρα­βείο Κα­λύ­τε­ρου Ελ­λη­νι­κού Ντο­κι­μα­ντέρ στο Φε­στι­βάλ AegeanDocs”, Οκτώ­βρης 2020.

-Βρα­βείο Διε­θνούς Φε­στι­βάλ Ντο­κι­μα­ντέρ Ιε­ρά­πε­τρας 2020.

“Βρα­βείο Ορφέα Κα­λύ­τε­ρου Ντο­κι­μα­ντέρ Festival Los Angeles Greek Film Festival”, Οκτώ­βρης 2020.

Ο Όμι­λός μας ευ­χα­ρι­στεί θερμά την Ολυ­μπία Γκο­γκέ για την ιδέα, την πρό­τα­ση και την γε­νι­κό­τε­ρη συμ­βο­λή της στην πραγ­μα­το­ποί­η­ση της εκ­δή­λω­σης. Ευ­χα­ρι­στεί επί­σης την Ευαγ­γε­λία Κακά καθώς και τους τε­χνι­κούς του Κι­νη­μα­το­γρά­φου ΠΑΛ­ΛΑΣ για την συ­νε­χή υπο­στή­ρι­ξη και την άψογη συ­νερ­γα­σία τους.

Τέλος, οφεί­λου­με θερ­μές ευ­χα­ρι­στί­ες στους χο­ρη­γούς:

-Το Ίδρυ­μα Υπο­τρο­φιών Ρόδου, «Εμ­μα­νου­ήλ Χριστ. Στα­μα­τί­ου & Μα­ρί­ας Χρι­στοφ. Στα­μα­τί­ου»

– Το ξε­νο­δο­χείο Sunrise Luxury Apartments καθώς και το Κ.Π.Ε. Πε­τα­λού­δων για την πο­λύ­πλευ­ρη υπο­στή­ρι­ξη.

Παρά τις με­γά­λες δυ­σκο­λί­ες εδώ και σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, ο «Όμι­λος Cine-ΕΚ­ΠΑΙ­ΔΕΥ­ΣΗ για τον οπτι­κο­α­κου­στι­κό εγ­γραμ­μα­τι­σμό» συ­νε­χί­ζει το κι­νη­μα­το­γρα­φι­κό του έργο συ­μπράτ­το­ντας με διά­φο­ρους φο­ρείς για να ψυ­χα­γω­γεί και να μορ­φώ­νει ώρι­μους και υπεύ­θυ­νους θε­α­τές και πο­λί­τες. Προ­σε­χώς θα ανα­κοι­νώ­σου­με στα Μ.Μ.Ε. τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες δια­δι­κτυα­κές και δια ζώσης δρά­σεις της χει­με­ρι­νής πε­ριό­δου.

Ρόδος, 27/10/2020

Εκ μέ­ρους του Δ. Σ.

Η Γ. Γραμ­μα­τέ­ας                                    Ο Πρό­ε­δρος

Ανα­στα­σία Ζέπ­που                                  Πέ­τρος Σπα­νός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.