Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν ενωμένες τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Όπως τόνισε, συζητήθηκαν οι τρόποι οργανωμένης αντίδρασης, όχι μόνο μέσα από την άριστη συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας αφού -όπως είπε- το θέμα φορά την ίδια την ΕΕ, και όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, ώστε να διαφοροποιήσει τις πηγές στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ελληνική στήριξη και η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν ενωμένες τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή

«Δεν είναι μόνο ένα ταξίδι συμβολικό, είναι και ένα ταξίδι ουσιαστικό», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων.

Εξηγώντας δε, πως «Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Αναλυτικά, «είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή, που το πρώτο μου, επίσημο ταξίδι, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνω στην Κύπρο, συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση που ήθελε πάντα τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Κύπρο στο πρώτο του ταξίδι»: αυτό τόνισε, εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Όμως», συνέχισε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι μόνο ένα ταξίδι συμβολικό, είναι και ένα ταξίδι ουσιαστικό: όπως αναφέρατε, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Σε άλλο σημείο δε, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος, και ο ελληνισμός παντού».

Κατά την υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η κατάθεση στεφάνου.

Με «ιδιαίτερη χαρά», όπως ο ίδιος υπογράμμισε, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Και, όπως ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter, το γεγονός πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό πραγματοποιείται στην Κύπρο, «καταδεικνύει τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς των χωρών μας και επιβεβαιώνει την προσωπική σας βούληση για συνέχιση της στενότατης συνεργασίας».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Αναστασιάδης: Να τερματισθούν οι έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και οι σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο

«Κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της αποδεκτής, για την Κυπριακή Δημοκρατία, λύσης στο Κυπριακό: Λύση στη βάση των αρχών της Ε.Ε., των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε τη βούληση της Λευκωσίας για λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου