Σε τρεις ημέρες από σήμερα, την προσεχή Πέμπτη δηλαδή, κρίνεται το καθεστώς για την Αγιά Σοφιά. Σύμφωνα πάντως με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”, η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενδέχεται να μην ανακοινωθεί την Πέμπτη, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ της Τουρκίας εξετάζει εάν μπορεί να μετατραπεί ή όχι σε τζαμί η ιστορική εκκλησία.

Νέα τουρκική πρόκληση: "Λίγες μέρες έμειναν για να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά"

Σε περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος, το περιθώριο για την εκτέλεση της απόφασης είναι 30 ημέρες από την έκδοσή της.

Να σημειωθεί ακόμη πως η εισήγηση του εισαγγελέα του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο, είναι ότι δεν υπάρχει παραβίαση του νόμου. Παρόλα αυτά η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική.

Όπως και να ‘χει, οι συζητήσεις σχετικά με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κορυφώνονται. Αρκετοί υπέρμαχοι της πρότασης συγκεντρώνουν υπογραφές. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 20.000 υπογραφές, αριθμός ο οποίος όμως δεν θεωρείται σημαντικός για τα δεδομένα της Τουρκίας. Επιπλέον, πραγαμτοποιήθηκε και συγκέντρωση από όσους θέλουν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το υπουργικό συμβούλιο, οπότε και αναμένεται, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, να ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με τα πιθανά βήματα που θα πρέπει να γίνουν από πλευράς κυβέρνησης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου.

Τύπος και κοινή γνώμη στην Τουρκία συγκλίνουν πάντως στο ότι λίγες ημέρες απέμειναν από την ιστορική απόφαση που θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος.

Αγιά Σοφιά 3

“Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό έθνος περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, την Πέμπτη. Στις 15 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες ετοιμάζονται να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία”, αναφέρεται σήμερα στον τουρκικό τύπο.

Ο αντιπολιτευόμενος ιστότοπος “Αρτί Γκερτσέκ” με τίτλο “Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” προβάλλει μία διαφορετική άποψη για την Αγία Σοφία, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε τζαμί γιατί στην πραγματικότητα δεν το θέλει ο ίδιος ο Ερντογάν. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Εσέρ Καρατάς, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αντιταχθεί στο άνοιγμα του ναού ως χώρο μουσουλμανικής λατρείας.

Ο συντάκτης του άρθρου προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα παραθέτοντας τα οφέλη που ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του επιδιώκουν να αποκομίσουν από το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Γράφει σχετικά:

Ο Τούρκος πρόεδρος θα παίξει το ρόλο του θύματος, φωτογραφίζοντας εξωγενείς διεθνείς παράγοντες ότι τους εμπόδισαν να ανοίξουν την Αγία Σοφία ως τζαμί, αποκομίζοντας εσωτερική λαϊκή “συμπάθεια” και συσπείρωση.

Θα καταφέρει -μέχρι ενός σημείου- να αποτρέψει τη διεθνή οικονομική πίεση που ασκείται στην Τουρκία.

Θα προβάλει πως επιδεικνύει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και την τουρκική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποκομίσει οφέλη με την απόρριψη της πρότασης αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, καθώς θα μπορεί να ισχυρισθεί πως εναντιώθηκε στον Τούρκο πρόεδρο απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι το δικαστικό σύστημα τελεί υπό τον έλεγχο του.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ